小丑joker 電影討論區3( 你知道小丑像徵什麼)

1001 回覆
156 Like 7 Dislike
最尾首歌叫咩名
香港人藝術修養太低
有班人根本唔識睇戲
連最基本既訊息都get錯
下 你真係唔識架喎
佢果重笑好有層次,要演到內心痛苦所以面笑肉不笑
其實點解啲人成日要將啲戲比黎比去,TDK同JOKER 2套戲描述既角色根本唔同

TDK係一隻已經成左魔,癲左既小丑

JOKER係講佢由普通人成位小丑,中間講佢既成魔經歷,你當好似睇英雄片起源咁

利申 未睇
以前覺得Thomas Wayne係好人
佢唔係真係皮笑肉不笑架。睇返Arthur喺地鐵對住三條蛋散嗰幕,佢係笑緊,但眼神流露出驚慌。睇到我都覺得於心不忍。
癲左就係癲左
邊有分
殺人冇罪疚感唔係已經算反社會啦咩
真心一問
認同
仲有個人話分析過個主角同黑妹行埋係FF出嚟
屌你導演畫埋出腸都仲要分析真係嘔血
依幕真心feel到佢笑得黎想忍住,內心好撚驚,不斷撥手不斷回避,但控制唔到果種無助,話鳩笑果d真係
兩種癲黎,早期絕望+精神病,至少到上電視果刻仲係諗住自殺
ending feel到自己比人注視再係面上畫返個笑容果下先係開竅
睇到佢企上架車上面果幕加埋個激盪既背景音樂,加埋背景d「暴徒」,突然咁撚似香港,搞到我想叫光復香港
不過睇還睇真係千祈唔好走去扮Joker上街,唔好忘記佢既行為係邪惡同埋之前美國Joker戲院槍擊案搞到依家有美國警察守戲院
同埋成套野係一套純drama講精神病人成魔,要擺脫所有蝙蝠俠系列既影子同期望
最尾殺個黑人心理學家係
其實Arthur 殺咗三個華爾街仆街只係導火線,真正點著佢嘅係Thomas Wayne 嗰番貾低窮人嘅言論
Joker個名係調味
帶啲味出嚟
有樣野仲係唔明 有冇人解釋過
一開頭個佢同輔導傾計 透露左佢入過醫院
仲有個shot係佢係白色房入面撼頭埋門
但arthur就話佢都唔知點解入左去

後尾去拎老母病歷果陣 佢又好似係第一次去咁
到最後果幕同個社工傾個場景 就好似上面果個shot同一個地方咁
諗唔明呢個shot有d咩意思

同ending呼應
暗示成套戲都係ff
冇發生過
真 節奏太慢
唔係演技同畫面做得好撐住 應該訓撚左
成套戲衰係劇本編排
香港有冇Joker殺班狗官同黑警
前面大半套戲都係處於被動狀態,俾人打、俾人恰,臨尾上節目開槍先有高潮位,不過差唔多做完

成套戲好緊湊喎
直頭有窒息嘅感覺
係 明佢想講多啲joker既經歷
但成魔之後既劇情太短 show唔到佢有幾癲
個人覺得 前面太長 後面太短 睇唔出唔到joker既魅力
其實呢d戲真係唔會預佢有咩好刺激既位
係要去體會個角色既心路歷程
而家大家實在太習慣爆谷戲/搵彩蛋
所以難免有d唔習慣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞