小丑joker 電影討論區3( 你知道小丑像徵什麼)

1001 回覆
156 Like 7 Dislike
下?黑人兩母女同社工俾佢殺左?
冇殺
呢套戲係講一個人點比社會壓迫到成為joker 講入魔過程
你就拎一個已經魔化左既joker黎比
你又會唔會話the killing joke入面既joker無霸氣呀?唔係得tdk果隻先係standard
笑左
Jp演技都比你講到一文不值咁
一式一樣既鳩笑
一式一樣嘅鳩笑
你留意下人地點笑先啦
你不如睇多次
佢每次笑都有唔同feel
兩個唔同版本有得比較咩
今次joker 係講一個本身悲劇嘅人一步一步俾社會迫害到發癲,身邊信仰緊嘅事(母親「父親」「女友」朋友 工作)崩潰令佢魔化
當佢joker 前傳咁睇ok
睇完好大感觸
真係好接近而家香港
好多人話JOKER係代表濫殺人,但真係咩?
佢最後放走侏儒同事,原因係佢對JOKER好。其實只係冇笑過佢
呢點我好大感觸,點解?因為我係一個黃,我唔需要藍屍認同,支持。只要你唔好指責,迫害我地,你有你撐政府撐黑警,唔緊要!但你唔出黎指責我地。你要係出黎做架兩,你GE下場就只有鶳。
可能我都想過自殺,好似JOKER想上電視直播自殺吸引大家注意。但當見識到黑警同政府進一步打擊,就明白到自殺係冇用。必須要反擊,只要有一絲機會,都要將你殺死
真係 有幾次笑個樣係好痛苦
Arthur既大笑是一種求救 joker既大笑是一種極端解放

「Even the sanest man alive can be driven to lunacy! All it takes is one bad day」

係The killing joke入面 Gordon無因為個「bad day」而痴線 我覺得代表咗人唔會因爲單純一個bad day就痴線

親情愛情夢想友情事業 算係普通人必須所需 即使失其一都痛不欲生 何況連續失去

arthur係佢被朋友背叛失去事業工作嗰日 佢係地鐵因爲保護自己殺咗三個人 最後一個雖然佢係追殺 無論係因為恐懼又或憤怒驅使 咁既一日夠哂痴線 但arthur 一個成世人都被迫害既人都無癲

佢無數次求救但從來無人幫佢 若果係地鐵被arthur所救既女仔去講出前因後果 對arthur會係一種救贖 佢可能會去自首 咁就唔洗再經歷失去親情 佢唔會知道真相 佢唔會失去一切

FF愛情係arthur唯一既自救 試著以正常人的方法去填補心靈 但當最後佢失去埋親情同夢想 佢終於唔再求救 自然愛情都唔再需要

孕育Joker既唔係one bad day 而係one bad life
電影 十個人睇可以有十種唔同演繹方法 你話joker 係罪犯 我話佢係一個社會既projection
”the society created joker” 呢個係成套電影既中心思想

香港人係未罪犯? 係政府角度未覺得係囉 係我地角度 ”we are all clowns ” 今時今日我地所做既野 表達既野其實都係因為呢個社會而做成 戲入面Thomas Wayne 有形容過Gotham city 既人做”clowns“ 其實同林鄭話我地”no stake in the society” 係異曲同工

Joker thinks Gotham city is beyond saving, so turn it into chaos; maybe this applies to Hong Kong either

Btw, 呢套戲個joker 同Heath ledger version 唔同 呢套寫實好多 我兩個version 都中意 至於演技 你可以話HL version 多經典對白 同埋TDK 故事好好 但有好大程度歸功於Christopher Nolan 但係你二刷果陣可以留意下JP 面部表情 笑聲 佢種感染力唔係HL 可以比到 我期望JP 可以拎到Oscar

利申: 當初我因為Heath ledger 而愛上joker 而呢套戲令我更愛呢個漫畫角色
本身覺得係演員carry劇情 但諗到劇情入面有幾個位都可以有唔同解讀 仲要係會令成個故事唔同

就覺得成套戲都好屈
佢本日記有一段講佢話’最悲慘嘅係個個都知道佢有病,但全部人都扮唔知道‘
就算抽走Gotham 同Joker個theme,呢套戲絕對係經典 Joaquin Phoenix 演技絕對大師級

但我認為正正係套戲根本唔需要套落Gotham同Batman身上 同Heath Ledger係無可比性 完全係兩個角色
Organic psychosis
食藥其實好多時都無用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞