小丑joker 電影討論區3( 你知道小丑像徵什麼)

1001 回覆
156 Like 7 Dislike
咁點解佢搭地鐵果陣要笑?
搏打?
其實我都唔肯定佢係咪控制到
有無人總結下佢幾時先會大笑,有人話佢緊張就會大笑
但佢係醫院第一次比警察抖個時都有緊張
根本就係將離地果一面表達曬出黎
過要做市長但就成班有錢佬睇戲
仲要睇套差利嘅戲 同宜家班狗官冇分別
我自己偏向相信佢控制到大笑
佢比人歧視唔係因為佢控制唔到大笑
就算唔大笑佢本身都有社會障礙加精神病
所以d人先會咁抗拒佢
咁今次只係拎joker個名拍個戲姐
如果唔係joker角色都一樣咁好睇嘅
好難直接比較,TDK係鬥智鬥力動作片,呢套係拍精神病人嘅心路歷程,唔同類型,同樣好睇,唔係由頭打到尾先叫好戲
如果控制到,咁點解地鐵同出show 果陣要係咁笑
One bad day 令到人變壞,或者瘋狂呢d講得通
Dark Knight Harvey 條線亦都將呢個idea描述得好好

但One bad day 唔會由低智商變到高智商

都係果句,呢套戲係高質
但真係要當佢原創角色黎睇先合理

電影內唔覺佢有
而Pd係藥物控制唔到嘅
所以亦都唔存在佢受藥物抑制問題
我睇唔到佢有呢個傾向
佢更似分裂性人格同戲劇化人格
當然再加psychosis
佢老母就係自戀型人格
同delusional paranoid
成套戲有三種笑
病笑=本身疾病,不受控
假笑=arthor為融入社會而配合咁笑
真笑=前幾次FF,最後精神病院入面笑都係佢真笑
刪減片段透露小丑無殺兩母女
係小丑完全進化行出屋企一幕
原來係拎住紮花同張卡
放係母女門口
上面寫住叫個女人今晚睇直播
我知, 上邊唔係就係討論緊到底病笑arthor 控唔控制到咩?

我自己睇法就係控制唔到,病笑係arthor 身體用黎逃避壓力,緊張既一種表現

而代表住殺人,犯罪同混亂既"跳舞"就係arthor 體內joker為arthor 提供既一種解藥
有樣野仲係唔明 有冇人解釋過
一開頭個佢同輔導傾計 透露左佢入過醫院
仲有個shot係佢係白色房入面撼頭埋門
但arthur就話佢都唔知點解入左去
後尾去拎老母病歷果陣 佢又好似係第一次去咁
到最後果幕同個社工傾個場景 就好似上面果個shot同一個地方咁
諗唔明呢個shot有d咩意思
主角用盡奶力做各口種細緻表情同肢體動作比你班友感受果種想克制但又無法控制嘅大笑
成日係唔適合嘅位笑而受人冷眼嘅無奈
你班友竟然話其實係控制到
真係激鳩死
或者可能其實好單純地係只有佢覺得好笑同埋附和人地笑2種情況
tdk係離地痴線佬
呢個比較貼地
我都係數到7....但呢到個個都話8
利伸:睇左一次only
地鐵入面第一條友中3鎗,第二條友中1鎗
地鐵站第三條友中咗1鎗先訓地,之後補咗3鎗

利申:唔知有冇講錯,都係10月3睇咗一次咁大把
不如你睇下漫畫既joker起源先
唔好成日拎tdk出黎講
睇完呢個post決定去睇多次
Keanu 係Champ嘅但唔算好係演技派,唔係話佢carry唔到個角色,而係唔覺得佢有能力創造一個新嘅hamlet
電影版黎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞