小丑joker 電影討論區3( 你知道小丑像徵什麼)

1001 回覆
156 Like 7 Dislike
其實佢本身想自殺結束呢段荒謬的人生,究竟係咩搞到人個寧願自己受苦都想身邊嘅人開心的clown,變成殺人唔眨眼的joker
香港人係無文代底蘊
如果佢地知道Hamlet 咁多百年之後仲有人嘗試用唔同嘅呈現方式表現個角色喺現代嘅藝術價值同深度的話,實會blow their mind

乜野係最好?heath 同JP都係好演員,演嘅角色名係一樣,但內容完全唔同,佢地各自都做得好好
Jared Leto 全部假膠黎
好似另外仲有子彈 個袋都有7 8粒
其實兩樣嘢係一體㗎,
佢自殺同佢曬其他人,
對於佢自己帶嚟嘅滿足感同榮耀都係一樣,
只不過佢喺節目上面聽到班仆街咁樣踩低佢
個下念頭唔同咗
見到有個講法係
大笑症=arthur逃避現實既手段
因為arthur每次發病個陣都係預到現實社會既壓力/拒絕
心理醫生無理解佢/老母唔比佢同小朋友搞笑/車上面比人無視
假病說都好似有d根據咁
係既真係好神
其實冇人會完全明白別一個人,只係會唔會努力去做呢件事已經make a difference, 社會上的好多悲劇其實係可以避免的,如果戲入面Arthur 身邊其他角色做一個少少的改變,可能佢ge人生就唔係咁,偏偏最努力想改變自己的主角卻係最無能力改變自己,哈🤡
諷刺緊果d咩努力一定會成功的懶勵志做人道理,too simple sometimes naive
其實呢。。。紅酒呢,又真係唔係支支好飲
我好鐘意佢un腳呢個小動作
成套戲,只有幾幕係有陽光☀️
咪係
佢出門嗰陣我仲驚緊Arthur會夾住佢然後殺埋一份

但侏儒冇事反而睇到有啲心噏
其實Arthur仲認得邊個對佢好
真係環境逼到佢癲
但冇人去救/救到佢
就似佢上Murray Show反問 你哋將一個精神病人逼到絕境仲想我點做
我覺得佢本身係想結束呢段痛苦的人生,之後好似諗通左
唔講劇本
演技同拍攝手法真心一流
之前youtube有段短片, 請曬所有演過 哈姆雷特嘅英國演員上去, 淨係to be or not to be十幾個人都有十幾種演繹。
或者咁講,究竟戲入面的arthur有冇得揀唔做小丑? 咁其實戲外面的我地又有冇得揀?
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞