小丑joker 電影討論區3( 你知道小丑像徵什麼)

1001 回覆
156 Like 7 Dislike
二刷
其實我又覺得唔好睇到arthur咁慘,佢殺既人都係罪有應得咁
始終randel都係衰係想自保,你話佢衰到joker殺左佢都係應該我又覺得唔係
Marvel爆谷片岩你多d
同香港情況好唔同
同埋個小丑根本唔care個社會係點
佢最想要既係認同
佢殺個3條友同班示威既人既諗法根本唔一樣
佢殺個3條友純粹保護自己
但班示威者係覺得呢3個人係有錢
到個個thomas出黎加油
純粹仇富報復
雖然都係講緊社會壓迫
但我覺得反而小丑既故仔係偏向欺凌 同埋 關懷個種議題

純個人諗法 勿插
心情很差,尤其對這部有點抗拒
很意外朋友又約看這部,結果看完心情更差
套戲好正 金獅獎好值
根本上就係一套高分範文 喺每個角度都做得好好
我覺得個光影有幾個位係我印象特別深刻
一開始套戲係偏向灰暗或者朦朧
例如巴士或者條街都會比較枯黃
後來喺架地鐵到度小丑被人打
然後地鐵嘅燈光一閃一閃 忽明忽暗
代表佢喺理智同瘋狂之間遊走
最後佢去到個廁所裏面啲燈先慢慢光返
成個場景變到相對光明
但係其實佢嘅光明係代表亞瑟嘅瘋狂
去到後面例如佢老母畀佢整死
但係佢個出面個天反而係非常光明
另外有一個位就係蝙蝠俠老豆畀人打死之間
三個人光明咁入去 但係另外一邊小丑得個影入巷又係好正

唯一吹毛求疵嘅地方 係我覺得呢部戲相對嚟講算一部獨立文藝電影
唔係好鍾意咩都拉成蝙蝠俠嚟講
例如係蝙蝠俠老豆 同佢老母之間嘅瓜葛
又或者係去屋企門口同蝙蝠俠傾計
知道係為啲漫畫Fans服務
不過真係麻麻地呢啲所謂彩蛋
有一段戲係arthur 比人炒後喺街同肥佬鬧交 不過最後冇剪入去
香港沉重過套戲
黑人女友同佢拍拖係佢想像出嚟
有都捉撚到
未發癲都已經比狗拉入新屋嶺 玩完掉埋落海
畫家
捉到都搞到入面班犬癲哂啦
Thomas Wayne 好有高官風範
話嗰三個人係佢公司員工 自己唔識佢地但佢三個一撚定係好人

佢又知三條友一定係正人君子 同香港啲垃圾官一鳩樣
屌個段根本就講緊香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞