小丑joker 電影討論區3( 你知道小丑像徵什麼)

1001 回覆
156 Like 7 Dislike
其實覺得好唔好睇真係好base on你覺得電影係咩一回事,或者你對佢嘅認知係咩就好似呢套咁樣,同Marvel嗰啲完全係兩樣野黎
屌唔係啩我覺得係佢本身都費事理,咁岩無啦啦發作,跟住俾人竇咁
要靠soundbite,你係比緊兩套戲既編劇唔係兩個人既演技
係佢阿媽個ex虐待到佢咁
兩母女如果有殺應該係因為joker 幻想同現實有差距
個女人同佢幻想唔同,對佢唔友善
(對joker黎講)
個反差搞死左兩母女 所以其實好無辜

社工應該就係本身跟開佢個個廢
同埋 最後個社工否定佢(?)

我自己覺得最後殺社工complete 左joker
公道講tdk係正啲, 唔單單係個演員, 係編劇同導演班底都係世界級, 自然完美過完美.

今次敗筆在solo, 同埋個劇本同對白其實流流地, 全靠演技carry, 因為套戲嘅配套話佢演得唔好有啲唔公道.

極端咁講試下搵唯唯演Joker, 一定15分鐘就訓. 但搵唯唯演tdk, 你話唔定都會睇得完套戲.
自己一個睇,睇完覺得有乜可能得2B
反而我覺得果幕講佢其實係控制到笑
不停笑同人講佢有病只係佢一直以來逃避人地既手段
肥佬應該係聽到跌鎗件事,怕比人知支鎗係佢送
就先下手為強,作故仔
最估唔到佢同單親媽約會個幾幕全部都係幻想
毒撚ff
係好似呀,不過你只係攞白卡同係青山傻笑嘅joker
我都覺得係殺咗社工嘅,但係未必殺咗兩母女
畢竟喺個罪惡之城裡面夜晚有警車同埋救護車係好正常,同埋唔知殺佢哋個原因係咩。除非 Joker 真係成咗魔啦?

Btw Joker 真係好好戲,形象都吻合角色設定(佢好瘦、肢體扭曲 etc)
Joker 好正啊
讀書嘅時候知道臨床上有 uncontrollable laughter
有機會係細個有創傷性腦損傷(TBI)以致佢做出一啲 mood-incongruent behavior,例如喺好沮喪或者憤怒嘅時候大笑
或者純粹係其他精神病嘅 symptoms,偶爾會出現uncontrollable laughing episodes
我冇話自己似喎
你on9?
殺佢地原因咪唔同佢地一齊
化身joker
差唔多啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞