小丑joker 電影討論區3( 你知道小丑像徵什麼)

1001 回覆
156 Like 7 Dislike
正解
我仲以為第一次上Murray個show係FF?
但後尾有一幕 Arthur第一次見Murray
Arthur好似大概係以為Murray記得佢? 咁我就有懷疑果次係FF定咩
不過又唔排除佢腦補第1次 所以以為Murray記得佢

呢套我當係黑暗版發夢王大歷險
正常觀眾都會想joker係thomas個仔
正如Shutter Island觀眾都想Leonardo係真警察 (我都想)
呢套叫線索多d
正常做賓賓點會冇啦啦點會領養先 (時間點我冇仔細clear)
另外係 佢呀媽真心幾好咁 唔似會虐兒果d
第一次上talk係FF
但唔係精神病幻想自己同黑妹拍拖個隻FF
Murray既所有對白都係Arthur既內心獨白
例如你媽媽一定以你為榮同我願意為你放棄葛咸所有野
Arthur係期望得到Murray既認同
之後鏡頭一轉已經係Arthur個無奈樣
因為佢自己都知無可能
所以當佢係醫院見到自己上電視第一個反應係好開心
就算之後真人上show都係對Murray尊尊敬敬同無諗過要殺佢
係喎 咁解真係通晒
.................
睇你既「影評」同d用字,令人好撚老尷
其實好老實,個劇本仲可以點改善
我見好多人都話劇本平庸
但係joker個角色本身已經有個既定框架喺到,唔可能100%自由創作
你話成套戲太過老土,所有不幸輪住咁嚟我係同意嘅,但係呢個就係現實
有個位一直冇人討論,joker睇到老母病歷既時候

第一下反應係諗起老母以前同人解釋係因為thomas話私生子唔認得,佢先唯有用領養呢個方法攞返個仔,但冇人聽佢解釋話佢係癡線

但從來冇情節講過老母呢段嘢真定假,反而就咁睇老母講既野仲make sense
我仍然覺得HL既joker係最神,由小動作,細微至吐舌,撥髮,笑聲,說話語氣,肢體語言,到對白,金句,都好立體化左佢joker既角色,再表面化到同batman既角力,人性正反,佢都演繹到神級,唔好忘記,佢響DK只係配角,無人可否認佢作為演員搶fo既程度係壓過主角。HL既joker 用好少既時間交代佢出現既背景,就已經好突出佢形象,一出場由打劫銀行,騙過小丑幫,令佢地自傷殘殺,打劫黑幫銀行,恐嚇黑幫銀行職員,到全身而退,完全係狂而周詳既罪犯。

Alferd作為一個旁觀者,佢總結左HL嘅joker 形象,「有些人總是希望世界一團糟。有些人做事沒有邏輯,不能收買、理論或談判。」不就是一個狂字?

到JP演繹既joker,佢演出嘅係一個黑暗既joker,套戲比我既感覺係好想擺脫英雄片三個字,連DCU都唔想掛鉤。joker係由一個混沌嘅社會,人生連一絲希望也沒有,被排擠,出賣,沒家庭溫暖,沒愛情,先天有病,才被孕育出來的黑暗怪物,JP嘅joker有比較大量既內心戲去交代成魔之路,需要觀眾多點拵摸,一同投入joker的黑暗。

JP跟HL演繹著兩個階段的joker,一個黑暗,一個狂。
只是HL對joker的拵摸,用半套戲既時間,抓住觀眾眼球,確立左世人對joker既形象。相對的,JP既joker仍然係無咁突出,形象無咁鮮明。
其實唔洗執着dcu,其實dc本來就好中意拍獨立作品,雖然係漫畫改編,但又互相係獨立電影
由3部曲到john constantine,V for Vendetta,watchaman,其實連man of steel其實本來都係獨立電影,到宜家既joker一樣

佢每套戲其實都有自己想表達既信息,同時唔想比其他野影響,可以好自由去拍,當然缺點就係冇連動所以賺錢輸晒比marvel

但從電影角度,其實創作題材好正,啲戲都好有意思,但我覺得唔需要比較,當睇一套全新既戲就ok
本身自己好易諗埋一邊
淨係睇呢個post都見到好多中二病撚
Shutter island 係佢比人屈喎
Knock knock
我覺得有部分鍾意睇Marvel嘅人 唔會識理解呢套小丑 當佢英雄片 覺得joker唔夠癲唔夠狂 硬要同漫畫小丑比較
但 呢套片係由幾個唔鍾意Marvel嘅人拍
邊度show到侏儒對佢好,不如話佢覺得自己比侏儒優越,所以根本唔需要殺
其實你想睇章回連續劇,連續劇先可以鋪咁多野去推一個高潮。

電影係咁,發生好多次既事,只會拍一次比觀眾睇。然後用一啲重複既畫面話你知你所講個三件事loop過好多次。

即係畫面上睇信箱、搭火車、上樓梯、寫日記、食藥、見社工都反複出現兩三次。
實際上係講比人打、比家長岐視、比公司擠壓等等事件發生咗好多次。

如果10集連續劇,三件事件可以拍三次,共9次經歷使joker 殺3個人, 咁你應該會覺得夠鋪排。
但電影得2個鍾,殺3人既實時係1個鍾。1個鍾可以鋪排到幾多次不幸經歷?3個critical incident 已經好多.。

如果1個鍾拍3件事2次=6次不幸,只會令觀眾麻木。

如果電影鋪排Quantative 有限制,唯有係quality 做得更好。

你搵電車男劇同電影比下,就知電影唔可能用時間鋪咁多野。只能暗示事件loop咗好多次。
咩叫依個社會造成? 套戲講得好少社會
正義喺大家既心,點會冇?
正義有冇得以伸張係另一回事
正義既定位人人唔同
好多衰on9同合理化自私既自以為正義
正義可以有歧義,藍絲狗共嗰套? 絕對唔撚柒關事
對於arthur黎講
老母一路以黎都叫佢要帶比世人歡樂呢個偉大夢想
只係一個痴線婆既迫害呢下打擊太大
有講到殺左鄰居兩母女咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞