小丑joker 電影討論區3( 你知道小丑像徵什麼)

1001 回覆
156 Like 7 Dislike
Where
呼應返開場
逢紅必反是常識吧
唔帶d特別嘅論據出嚟點特顯連登仔思維跳脫
我個人睇完覺得
套戲喺講受社會壓迫 被邊緣嘅人反抗嘅意識
只喺入面用極端思想行為作為一個主線去諷刺 而無可否認殺人呢啲情節對角色塑造真喺好深刻 令大家都知小丑喺個痴線佬 唔係話要去合理化小丑嘅行為 只係戲中殺人搶嘢喺嗰個時空嘅人選擇控訴社會嘅方法 而呢啲行為要加上道德標準同違反法律上去先構成喺咪一種犯罪

而小丑魔化前係社會上嘅弱勢 被欺凌 被忽視
去到一個位 佢用槍去反抗嗰啲欺壓佢嘅人
甚至觸發其他人去反抗
重點喺面對不公 大家唔想再沉默 唔想再扮正常
唔想再跟住嗰社會規劃去行

有少少1999
純粹個人感受
想問巴打依套值唔值得睇IMAX? 諗緊定係睇全景聲
一定唔洗IMAX,又唔係爆谷片,全景聲就要,d配樂好緊要
利申:睇IMAX
我較傾向肥佬本來係好意借枝鎗俾佢防下身,
點知亞瑟搞出個大頭佛就只好講大話自保
之後Arthur返去執野個時肥佬仲要疾多佢一次
其他人講野個心吻都係未審先判當咗佢做錯
係得矮仔真心關心佢
所以我會話佢故意裝佢彈弓既, 但亦都唔係無辜,
而且佢一開始明知亞瑟係精神病患者仲俾鎗佢都係一個ON9而唔負責任既行為,
所以結論係衰ON9
其實我睇完個感覺係 對arthur黎講全個世界既人都對佢有惡意 矮仔其實對佢無特別好 只係一個正常人或者同事咁對佢 對佢黎講呢個已經係一個好人
佢戲中話自己人生係喜劇,係咪消滅咗佢唔順眼嘅人,所以係喜劇
冇記錯係exit

相係Thomas Wayne寫,信係Penny寫
老細同佢講得好白
joke令周圍嘅人uncomfortable
琴日睇完,十分同意
劇情老套極普通
演技同套戲一樣被誇大
話似香港真係食撚得屎
暴動同為自由而戰都分唔清

“宗教聖地”

信小丑 得永生
就係知會有弱智唔明
心理層面係真係超左2b 唔排除會影響到某啲人嘅思想同潛意識
有冇人覺得成件事都係joker 自己代入入另一個戴小丑面具殺人犯
因為故事入面有新聞講地鐵殺人犯係戴小丑面具,而唔係化小丑妝
佢個社工控訴比人cut cost, 我覺得應該係指炒左,但最後出現返係white room
wayne 夫婦最尾係比戴小丑面具既人殺左,但諗尾係white room 交錯bruce 自己企起度既畫面
所以我覺得joker 一路都其實係精神病院
事實所有野都唔係佢本人做,只不過係佢睇到新聞自己代入角色,再加d 自己既經歷黎ff
其實劇情係真係老土 但狗血係大陸用字囉
我係咪要重刷 好似無印象佢殺隣居同感化官?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞