小丑joker 電影討論區3( 你知道小丑像徵什麼)

1001 回覆
156 Like 7 Dislike
咁順便反介紹你聽椎名林檎喇
好鐘意睇呢啲戲,真係令我想起的士司機,又係robert de niro演
真 演技carry成套戲
套戲仲要係慢節奏 如果唔係男主角演技撐住套戲真係冇咩睇頭
呢個唔係正正一種悲劇嘅矛盾咩?
好撚正呢套野真係
Joker全球最低評價係美國
連日本都好評
欣賞佢冇乜消費Batman黎帶起套戲,反映咗導演編劇對呢套戲嘅自信!
追post見到呢個留言,真係好忍唔住回應
我好撚認同呀!!
對marvel個種用連帶關係/彩蛋去吸引人入場睇既方式已經開始厭
可能就係為左個幾分鐘彩蛋,什至孚為左個片尾彩蛋去吸人入場睇
呢套戲完完全全屬於joker
再關於batman既彩蛋,真係要諗過度過點樣係戲入面,連埋個故事一齊出現,而唔係係片尾加段故事以外既野就叫彩蛋
真係希望DC多d呢種風格去拍英雄片,唔好再搞乜野universe
係!!!個滴眼淚!!
屌好多人既內心都係咁
我過到半場已經係焗住想喊,但又緊張(唔知佢幾時會突然開槍)到上節目個段speech 必成經典
係廁所跳舞個啲鏡頭好靚
有個細位我都好開心電影有做埋,就係batman爸爸媽媽俾賊殺個一幕,搶珍珠個part還原左,再加埋兩個人既對比畫面,好正
辛苦追完post,
好多人話呢個小丑冇乜智力,

但有幾樣野睇翻, 第一佢係有服用精神病藥物,精神病藥物對於壓抑智力同情緒係有極大關係 , 幫佢激到壓抑佢嘅情緒,最尾佢停晒葯,上到night show , 佢連自己最後傍身嘅簿都停用嘅時候, 佢嗰段短短嘅對話其實已經係好有洞察力, 好強嘅挑釁性同反駁性, 迫使到觀眾同嘉賓只能用噓聲去駁斥佢。

最尾佢坐喺警車入面望住外面景色嗰個shot, 我直情諗返起TDKR 小丑走甩後個一場。
同埋好彩我睇個場觀眾都好高質,無乜笑聲,好有氣氛
有d笑位其實我真係唔敢笑/笑唔出
例如矮仔開門個到,係驚多過笑
今日睇完我覺得相比起JP演技、電影配樂同鏡頭
佢個劇情就有啲相形失色
部電影係令到我明白點解Arthur會變Joker
但冇去到感同身受嘅地步(可能我冇試過嗰種絕望嘅關係)
同埋好似差咁啲Gotham混亂嘅場面
令我見到地鐵殺人就一石激起千重浪有啲突然
原來個民怨係咁深
但睇完套戲我會想重睇TDK,因為好似理解到點解Joker會選擇/變成阿福所講
some men just want to watch the world burn

BTW 你哋覺得部戲有冇笑位
個侏儒開唔到門嗰度有幾個人係咁笑
我唔知笑乜
侏儒一場睇到好緊張,
如果我係個侏儒 我一定好絕望
因為低質嗰d頭兩個post出現曬
香港人對於演技嘅理解仲係停留喺識唔識得喊
或者可唔可以一次過講好多對白
其實觀眾都要一齊投入喺個角色入面去感受場戲
佢從來只想人開心,但世界沒有厚待過佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞