小丑joker 電影討論區3( 你知道小丑像徵什麼)

1001 回覆
156 Like 7 Dislike
如果果度都唔算comic relief ,咁真係唔知邊度係
個侏儒嘅演法都好明顯係偏有喜感

Joaquin Phoenix呢個Joker其實已經影帝級
不過我覺得全套Joker未有一幕可以超越到TDK呢一幕
覺得jp絕對有能力carry到成套tdk既joker
所以我覺得JP/套戲實在太好
佢愈係有呢d場景我愈係心寒
因為唔知係唔係真係一個relief
個刻已經完全估唔到jp下一步會做d乜
呢個Post係咁 證明你唔夠深度
Yea 成兩個鐘嘅戲完全無放鬆嘅一刻
荷里活片一定係會咁做

而家off boardway 嘅theatre work都唔會咁做
人唔笑狗都吠
https://www.ptt.cc/bbs/movie/M.1570291705.A.8FC.html

冇追post 唔知有冇人post過
見到呢個討論幾有意思
呢套joker 講明唔會跟任何原著
包括最出名既the killing joke
反而似the taxi driver 同埋 the king of comedian
師兄做咩仲要咁執著拎TDK 同埋話要當原創角色先合理
佢根本就係原創劇本黎咁濟

同埋TDK 嚴格黎講都係nolan 借batman 殼拍既一套警匪片
果陣無論由劇本去到Joker 選角都比DC fan屌
又話heath ledger 擔唔起大旗無Jack Nicholson咁有演技

呢套戲係好係壞,time will tell
我對呢樣嘢嘅理解係,佢老母唔自己自己虐待緊佢因為每次打佢佢都"好開心"咁笑
JP 論資歷同演技同遠超拍TKD 既HL
只不過佢自從帝國驕雄之前無拍大片
本身份人比較怪,唔得啲評審喜愛
所以先一直絕緣Oscar
利申JP HL兩個都鍾意
如果HL無咁早死既話究竟仲可以進步到點
佢應該有幾種層次既笑
第一種係因病控制唔到既笑
第二種係敷衍呢個世界既笑,好似工作地方果幕咁
第三種係開始走上瘋狂,成為小丑果種詭異同時對佢又係解壓既笑
我覺得個病係真(被動咁笑),同時佢亦都可以好似第二三種咁(主動咁笑)
HL真係癲狗黎
呢個年紀有咁既成就
拍斷背山果陣李安都對佢讚不絕口
HL係一個好有要求同推自己進步既演員黎
係呢一點HL同JP好似,不過JP就比較難相處似毒撚多
TDK嗰隻無論財力武力同9up力都升到爆哂LV
上台開槍殺人真係好治愈
臨尾d示威者為Arthur歡呼真係好正 係我全劇最開心嘅一幕
佢終於得到其他人認同
有冇人覺得香港同葛咸城好似我地遲早會有人去殺Thomas Wayne嗰種人渣
因為Arthur根本唔係Joker 佢係去到最後先至對呢個社會作出反抗

明明係一個好人 你攞去同Joker 比
話說hl同jp演joker d肢體動作都好撚正
hl版最深刻係呢到

而jp版就跳舞同跑得好有喜感
點都好
我覺得佢最後已經真真正正變左joker
呢套joker唔同其他電影咁
其他係用一半時間講佢點變成英雄/反派
而joker係用哂成套戲講
最後係精神病院行黎個幕先成為joker
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞