小丑joker 電影討論區3( 你知道小丑像徵什麼)

1001 回覆
156 Like 7 Dislike
咁要睇寫劇本嗰位功架
我覺得兩樣都有,一方面我諗啲精神科藥物會食到佢懵懵地,無食就好似智商高咗
另一方面,接二連三發生嘅事啟蒙咗佢,令佢思考點解自己要遵從社會規例同迎合人地,點解唔正常被定義為唔正常,仲要扮正常
當佢喺地鐵度殺咗嗰三條友,佢嘅反應:詫異->驚慌->冷靜->愉悅->自我陶醉
我覺得佢係諗通咗,心理更加放開咗,無執著喺「道德」、「正常人」上
但最主要係心理轉變

利申:9up
你最識笑 你最撚有深度
發覺你都On撚9

導演有心用侏儒黎舒緩番個氣氛
tdk之後夠話無人再做到joker啦
jp呢次咪carry得好好
我覺得佢最後冇選擇自殺, 而係殺咗Murray
呢下而家係完全咗Joker, 放低晒D包袱
個下其實係笑完就驚
睇到成堆小丑神同popo打交嗰下笑左出嚟
火車嗰場仲要joker玩Teamkill先開拖
話JQ鳩笑
可以睇下果種病既人現實生活係點發作 , JQ真係彷冒得好似真係有呢種病咁

同埋佢既小丑俾根據真實人物,實實在在既人/事做藍本

所以一定同TDK既有分別,有無正常人犯案會係咁講金句

所以無必要比較
睇trailer,我仲以為joker會選市長帶人搞事

點知原來只係上棟篤笑
巴打睇咩位睇到覺得會選市長
見到佢食住支煙睇戲
又著到西裝look又有咁多人對市長不滿暴動
我果下係諗返呢句

你以為自己人生係一場喜劇,其實係一場悲劇
仲有我以為佢上台係要發表政綱
我以為佢老母死會令佢精神崩潰,點知原來佢老母都係仆街
你係咪調轉左
侏儒果幕我覺得係故意放走同緩和一下,亦表示佢未完全joker化。

雖然佢係開完鎖,再閂返埋隻門果時我閃過左一下會唔會殺埋佢

至於兩母女我比較傾向已經死左係joker手上,因為老母最後都係叫佢搵社工,同佢出黎果下解放既畫面

呢張好有意境
https://youtu.be/Uk7MdKMfypM

未上之前我已經見到有訪問話jp戲中既笑聲係參考自呢個病黎演繹,當時以為淨係參考d 笑聲

到睇果陣先知原來角色個設定係真係有呢種病
唔係,我知戲中原句係掉轉

但我當時的確係諗呢句
你地覺得Arthur本身有無反社會人格

有冇人覺得蝙蝠仔同新蝙蝠俠Robert Pattinson 似樣 ?
喺,本日記寫住喺more cents,不過好明顯一語雙關,我記得我睇果陣字幕喺冇翻譯個pun出黎
我睇法係佢其實從來都冇病發,
佢有附和人假笑
自己覺得好笑既真心笑
逃避麻煩假笑
因為佢笑點同其他人唔同經常惹麻煩
所以佢有張卡話自己有病

全部都係佢自己控制到既
後段果2個警探都有提問過到底佢真有病定扮緊小丑
佢冇正面回應過
好鐘意佢跑步個時個種姿態
好誇張好有小丑feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞