小丑joker 電影討論區3( 你知道小丑像徵什麼)

1001 回覆
156 Like 7 Dislike
我覺得後尾上電視訪問個幕是最正
我諗香港人可以有Joker咁真性情既話,我諗啲黑警會好驚
其實個幕佢個種百感交集真係做得好正
望住Murray講you are awful個下睇得出佢比自己偶像擺上電視恥笑個種失望
再將呢種失望轉為憤怒,真係好正
D bgm好大聲 聽耐左仲幾煩下
表演唔夠瘋狂 但睇到出佢已好落力
唔記得讚
鏡頭同顏色運用非常出色
二刷ed
我同你既諗法一樣 個老母都係比人逼到入精神病院 同逼佢簽左一堆文件
幅相寫住thomas好鍾意佢老母笑
睇完Joker最大感覺 Arthur 只係一個痴線社會縮影 就係個個自以為正常既人不斷歧視嘲諷 其實呢班人先有病
其實我估身世係 wanye有同joker養母一齊只係wanye唔認同簽名屈去精神病院
同埋係joker同個黑人肥仔自爆個到我估個到開始係現實 前面係好多都係ff出黎
On9
科技越發達,就越容易睇到世界各地種種既不公義

現實往往比小說電影更加荒誕
唔知你對呢個世界有咩睇法?
依套好大機會掃最佳影帝 最佳影片 真係好正
其實復仇者啲片就同超人打怪獸一樣,毫無深度
做Arthur 個時毒撚愛ff 同會病發
做joker 時自信滿滿 唔會病發
兩者跳舞既方式都唔同
但係兩個既初心根本一樣就係想引人笑 但係偏偏一般人都唔接受Arthur
當一套獨立電影真係好正
利申唔熟原著角色性格
其實JP之前另一套her 做毒撚都好正
On9
你真心以為而家呢個世界未有任何「小丑」?
其他睇法唔多講
但你點解低收入同住公屋
我諗我就真係有啲睇法
因為你夠on9
上囇身睇到打冷鎮
覺得活動好亂既人入一入黎
https://lih.kg/1648839
雖然佢真係On9
但你唔洗惡成咁嘅
睇唔到
其實套戲有好多開放留比觀眾去想像,從而令之後對結局嘅感受有變化,有幾點我覺得值得注意

1. 平時Arthur食煙寫字都用右手,當人格變做Joker嘅時候就特登用左手,例如地鐵開槍殺人、寫日記時本來用緊右手都轉用左手。

2. 心理輔導師最後可能先係第一次同Arthur見,因為第一次見果時Arthur 忍唔住大笑,個黑人冇問到佢點解要笑,到最後見輔導,Arthur 又大笑,黑人先問佢有咩咁好笑

3.承接第二點,第一次見輔導,牆上有個鐘顯示時間係11點05分,跳到最後Arthur 喺Arkaham 精神病院,時間都係11點10分左右,再加上黑人輔導員最後見Arthur嘅表現好似第一次見佢咁,完全唔知Arthur 有大笑不止嘅病,係咪就代表Arthur頭幾次見輔導都只係喺精神病院嘅幻想,而佢一直對話嘅係內心嘅第二人格?

4.Arthur 可能係領養,亦有可能真係Thomas 嘅私生子,更有可能Arthur 係領養,而Penny係同Thomas一齊過。
最後臨出場talk show時Arthur 拎住張母親後生嘅相,背後寫住啲愛嘅訊息,而署名係Thomas,可能Thomas真係Arthur 老豆,亦有可能係Penny自己FF自己寫。

仲有對鄰居嘅幻想,最後有冇殺左佢等等,有好多點都好開放,引發觀眾嘅想像力。

只能夠講,JP演技一直lead住套戲發展,淨係睇人格分裂果幾part 已經值回票價
想二刷 邊間戲院舒服同音響正啲
沙田MCL全景聲,張凳會震
Joker 老母張相後面個i like your smile
終極on鳩 小丑係要破壞社會秩序
蝙蝠俠係對付破壞社會秩序既人
就算個社會有問題都好 佢都選擇係體制內解決問題
TKD就係私了極惡罪犯都違反左蝙蝠俠佢自己既初心
我個人覺得呢個Joker,未必係我地所諗既joker(我無特登睇官方設定,只係我睇完會咁諗)
我自己覺得呢個Joker係一個起源,係一個精神,一個想反抗成個Gotham同人既諗法

而後來同Batman去對抗既no1 罪犯,只係一個繼承左個意志,用同一個身份去同Batman對抗既「joker」,所以我會覺得佢地其實係2個人黎

而且,假如呢個Joker就係我地熟悉既Joker,咁Wayne 長大到成為batman都起碼20年啦?咁呢個Joker咪已經成60歲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞