保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
做緊醫療公司,極度唔建議買bupa

如果巴打有另一個大房plan嘅option好啲的話 可以share一下比大家

如果巴打有另一個大房plan嘅option好啲的話 可以share一下比大家

詳細我都唔係好熟
我剩係知某公司好度縮,上次推埋個病人入手術室先話唔做,搞到我都唔係幾好意思
巴打 我有野唔明

其實broker同agent既分別除左產品唔同之外仲有咩?
想問其實claim既時候個角色同手續有咩分別?
Agent話可以有多d內部既資訊例如點claim先得或者派息紀錄 又係唔係真?
如上 佢話佢公司隻儲蓄plan今個月冇 之後唔會咁靚又係唔係真?

Sor好似亂入左
真係交通意外 可以買啲意外保

買緊Citi-Zurich 份意外 每月98蚊

呢份保險行individual pooling,上年屋企人跌親後半月瓣撕裂,claim爆咗呢個意外嘅醫療費用上限,今年續保zurich即加50% loading,但coverage係用per accident,而唔係per year,結果係俾多咗錢先可以續保,但有關呢次意外再引伸嘅醫療費用全部claim咁到

係? 係咪講緊要用信用卡買果份

睇番老母20年前買左4份人壽
Fwd 宜富寶,上網無資料,又係孤兒單
個保額又細,我個份得10萬,每月供緊$500。
有冇人幫手睇下
有冇人幫手睇下

我先10幾歲人,幫我買份人壽保額又低,想cut左佢

詳細我都唔係好熟
我剩係知某公司好度縮,上次推埋個病人入手術室先話唔做,搞到我都唔係幾好意思

其實我個人並冇preference一定要揀bupa,
如果有人要揀high end medical,我都會叫佢地唔好買bupa
只係佢大房plan嘅product feature的而且確跑贏其他provider好多
不如巴打講詳細少少個情況,可以做個record同知道發生左咩事
巴打 我有野唔明

Agent話可以有多d內部既資訊例如點claim先得或者派息紀錄 又係唔係真?
如上 佢話佢公司隻儲蓄plan今個月冇 之後唔會咁靚又係唔係真?

Sor好似亂入左

broker同agent嘅角色就好似你走入百老匯度買手機,
broker就好似入面嘅staff咁可以同你講同一個requirement之下有邊幾款牌子可以揀同埋邊隻抵玩d
agent就好似你走左入去apple store,員工有佢地對自己公司嘅loyalty,根會唔會同你強調android嘅優點一樣

兩者最大的唔同係「利益關係」同埋「固有概念」,
如果你係代表AIA,你就要有belief自己公司嘅product係最好
而當你所有surrounding都係自己公司嘅product,你根本唔會知道市場上面賣緊d咩

講到claims,我地同agent一樣有齊所需文件就可以入claims,
假如對方拖我地可以直接催account manager或者搵claims department傾
根本唔會好似佢咁講係唔識claim

派息記錄我地同樣會有,亦都可以同你講好多公司派得普普通通
其中一個plan最近revamp左contract,個IRR下調左1%
GN16就出,好多公司出條數或者個派息應該都只會更差
有冇人幫手睇下

我先10幾歲人,幫我買份人壽保額又低,想cut左佢

儲蓄人壽多數唔抵玩,如果你供左20年都差唔多係時候cut得
人壽只會係保障家人嘅時候先要買,
同埋用term life個成本可以大大減低
有冇你嘅policy個紅利表?或者每年收到個張statement?
巴打 我有野唔明

Sor好似亂入左

broker同agent嘅角色就好似你走入百老匯度買手機,
broker就好似入面嘅staff咁可以同你講同一個requirement之下有邊幾款牌子可以揀同埋邊隻抵玩d
agent就好似你走左入去apple store,員工有佢地對自己公司嘅loyalty,根會唔會同你強調android嘅優點一樣

兩者最大的唔同係「利益關係」同埋「固有概念」,
如果你係代表AIA,你就要有belief自己公司嘅product係最好
而當你所有surrounding都係自己公司嘅product,你根本唔會知道市場上面賣緊d咩

講到claims,我地同agent一樣有齊所需文件就可以入claims,
假如對方拖我地可以直接催account manager或者搵claims department傾
根本唔會好似佢咁講係唔識claim

派息記錄我地同樣會有,亦都可以同你講好多公司派得普普通通
其中一個plan最近revamp左contract,個IRR下調左1%
GN16就出,好多公司出條數或者個派息應該都只會更差

好多公司派得普通介唔介意講下邊d特別差
咁Aia 派息係咪會好d?危疾派息又同儲蓄係咪一樣?
佢而家d plan都仲好靚 係咪會下調?

Sor問題比較多
留名
巴打點睇axa firstcare?
我老豆幫我地全家買左好多年了 但一蚊都無claim過
連老母要入院做手術個d都係揀翻公家
因為老豆話驚claim完下年就加保費喎
想問下係咪真係claim完就會即加保費 (無論claim 幾舊定幾萬)
如果好廢既 我一蚊都無claim過就cut左佢會否很on9
同埋本身自己都岀現d毛病 如果我私底下睇醫生自己claim 唔搵我老豆得唔得架?

如果只係睇公立醫院咁做乜仲買medical
你屋企人驚會加保費係因為啲舊式plan係individual rating, 你claim過佢就加爆你
而你medical history花左,
基本上搵到啲plan唔係加你loading就係有exclusion
某程度上逼你繼續用返原plan
就算你睇公立醫院,唔claim佢份單
個medical history已經係差左
你老豆個諗法應該係有大病先用醫保黎cover,其實咁做都唔係錯

行Individual rating嘅plan見你claim得多就會相應加返你一個% claim越多就相應加越多
而加價會係下個年度反映 到續保時佢會睇你會唔會accept佢個offer

如果你屋企人之前喺公立個病唔算太嚴重
我會建議你轉返pool rating嘅plan
起碼唔會因為加loading失去左你嘅預算
只係宜家買都有可能有exclusion
但個價錢係會跟死佢每年出個保費表

買medical 最緊要都係有病嘅時間用得著姐,
如果放喺度又要擔心claim唔claim得
其實都算搵自己笨

Pool rating即係點 sorry完全唔識
留名
留名
留名

Sor問題比較多

可以同你講,派息比較貼嘅公司唔多,
反而係中資公司鐘意以本傷人

如果拎AIA比保誠,佢係派得接近d,
但唔代表AIA算好,只係保誠個expected return太高
如果睇返5年前嘅illustration,佢地實質派出黎係差左十幾%
加上GN16,佢地d產品唔敢再講咁大,己經將預期派息下調左
你可以預期20年後你會比起你當初所諗嘅相差幾遠

保險公司冇純儲蓄,我當你講嘅係儲蓄人壽
應該係話危疾同人壽個派息係唔同,
而且insurance cost而言危疾會比人壽更加貴
Pool rating即係點 sorry完全唔識

可能我講得複雜左 都希望一般人睇完可以理解

簡單而言,你買左Pool rating嘅plan
假如你真係有病要入院claim左20萬咁計,
下次唔會因為你claim左20萬就加你保費

所有買呢個plan嘅人都係俾同一個premium table嘅錢
而且pool rating嘅plan投保時唔會因為你病歷加你保費,
最多只係落exclusion

但如果你買個plan係計individual rating,
如果你claim左20萬,下年個保費可能就加左你一倍,
而假如你呢個時候要轉第二間公司,
你呢個病通常都唔會再包
咁pool rating一般黎講係咪比較貴?

Sor問題比較多

可以同你講,派息比較貼嘅公司唔多,
反而係中資公司鐘意以本傷人

如果拎AIA比保誠,佢係派得接近d,
但唔代表AIA算好,只係保誠個expected return太高
如果睇返5年前嘅illustration,佢地實質派出黎係差左十幾%
加上GN16,佢地d產品唔敢再講咁大,己經將預期派息下調左
你可以預期20年後你會比起你當初所諗嘅相差幾遠

保險公司冇純儲蓄,我當你講嘅係儲蓄人壽
應該係話危疾同人壽個派息係唔同,
而且insurance cost而言危疾會比人壽更加貴

咁可唔可以講下佢接近d係派到幾足?
睇illustration姐係佢地illustration冇咩下調?
點解其他forum成日post aia派唔足既野出黎
其實儲蓄成份真係咁唔足? 又見有d朋友既單好似都ok足喎
好亂

其實會唔會有aia既派息歷史睇睇
咁pool rating一般黎講係咪比較貴?

如果以目前市價黎睇,都唔一定係貴d
肯用呢種計法嘅公司,個insurance pool都常都比其他公司大
其實宜家大部份新嘅medical plan都係pool rating
但舊式嘅產品或者market share少d嘅仲係用緊individual rating
lm
咁可唔可以講下佢接近d係派到幾足?
睇illustration姐係佢地illustration冇咩下調?
點解其他forum成日post aia派唔足既野出黎
其實儲蓄成份真係咁唔足? 又見有d朋友既單好似都ok足喎
好亂

其實會唔會有aia既派息歷史睇睇

你問派到幾足要追溯返幾多年前同宜家相比
5年,10年,15年個數都唔一樣
有人十幾年前買落到宜家只係派得到預期嘅6成左右

點解有d派得足夠d有d又派得冇咁足夠?
因為佢地嘅單有分「現金紅利」同埋「歸原紅利」
前者保證成份會重得多,所以派得都幾貼近原本保單個數
後者保證成份極低,而且佢每年個現金折現率都唔同,
如果咁o岩個市唔好環境,個discount rate可以得返40%都唔出奇

不過你買單係為左儲蓄的話,
不如開mass mutual式者china life個d單仲好啦,
起碼唔洗預十幾二十年先breakeven
lm
我想問生效緊嘅醫保,可唔可以隨時轉保險內容?
姐係由私家轉大房,其實得唔得?

我宜家供緊$541 半私家房 bupa
唔知得唔得,但我有D想cut 咗佢,轉平少少嘅plan
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞