保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
support
記住,有緣人睇到,而又明,就記住。

剩係買醫療plan就夠,唔好俾人氹加份Saving plan,又話乜柒可以幫你斷供,唔好信。

剩係買醫療plan就夠,唔好俾人氹加份Saving plan,又話乜柒可以幫你斷供,唔好信。

原理,聽得明就算。

唔明就記住上面所講。

醫療保費你當係你退休後, 其中一個支出,

如果以現在保費計算, 70歲, 用2萬5千做墊底費,

一年要俾26,720, 除12, 即係2226一個月,
咁加加埋埋其他, 當7000蚊一個月,

只要你有投資項目cover到當中的洗費,

即一般人所講,
被動收入>主動收入,
就ok,

cover到終老,
就要有永遠都產生到收入的投資項目,

係要靠投資項目支付退休洗費(包括醫療開支)

所以唔好俾保險佬fake左,

你的投資計劃要從整體退休支出去思考,而唔係單單為左應付醫療保費單一項目而思考你的投資計劃。

因為agent, broker sell份ceo都唔係收好多佣,一定係你份saving plan,佢地先係最大收益來源,賺佣。

全行都係咁Sell,一定係醫療plan搭份saving plan,你地唔洗理佢,剩係買醫療plan就ok

講真60幾歲之後d醫療保費加得好勁
1個月ge洗費冇理由用黎交晒保費
到時都係揾政府 都就死law

無錢/大病就死主要都係靠公共醫療。

中年打後又keep 到醫療保係for果d陰d陰d 成日黎揾你既病。 唔使下下入公院,可以有多少少其他choice咁樣。

其實大家問番有claim 保險經驗既醫生,好多都話6x歲已經係佢地見過會claim保險既最大年紀病人。70歲打後仲keep 住交保費係極少數, 睇理賠報告都睇到

其實醫保係對沖黃金期,當你買左樓,供緊兩層,事業開始起飛緊,仆街,突然大病,仲要拎舊錢出黎醫,咁你一生努力的,就會被一個病完全打殘哂。

買保險,根本就係對沖一個「發生機率可能極低,但一發生就足以催毀你一生努力建立的一切」的穹,唔係抱依個心態,好多人都會唔識買保險,甚至專業人士都會被人水鳩左買埋唔係對沖依d事的保險,浪費左d錢。

退休投資還退休投資,保險還保險,係香港地,以前大把人靠供幾層樓幫自己做退休基金,甚至自己買基金,洗鬼靠你保險公司。
強帖留名學嘢
留名
re 木星子民

本人極同意買保險只係cover 人生責任高峰期 (30-55歲)

慳番d 錢供起層樓/養仔女
有用過易入難出既保險

同埋買保險唔會令你唔使病/受苦
慳番d 錢真係投資係自己健康可能仲實際
留名
Group medical 要報之前做過乜檢查,照你咁講係咪都應該報晒上去
re 木星子民

本人極同意買保險只係cover 人生責任高峰期 (30-55歲)

有用過易入難出既保險

我都認同保險係幫你面對災難性的情況 等你唔好一舖滅頂

反而諗住靠保險發達係不切實際。只會係賣俾你果個發達
記住,有緣人睇到,而又明,就記住。

原理,聽得明就算。

唔明就記住上面所講。

醫療保費你當係你退休後, 其中一個支出,

如果以現在保費計算, 70歲, 用2萬5千做墊底費,

一年要俾26,720, 除12, 即係2226一個月,
咁加加埋埋其他, 當7000蚊一個月,

只要你有投資項目cover到當中的洗費,

即一般人所講,
被動收入>主動收入,
就ok,

cover到終老,
就要有永遠都產生到收入的投資項目,

係要靠投資項目支付退休洗費(包括醫療開支)

所以唔好俾保險佬fake左,

你的投資計劃要從整體退休支出去思考,而唔係單單為左應付醫療保費單一項目而思考你的投資計劃。

因為agent, broker sell份ceo都唔係收好多佣,一定係你份saving plan,佢地先係最大收益來源,賺佣。

全行都係咁Sell,一定係醫療plan搭份saving plan,你地唔洗理佢,剩係買醫療plan就ok

咁人壽危疾呢?
留名
樓主我想問bupa together緊急入院仲做唔做到full cover同埋非特選醫院做唔做到免找數

有野就要報 唔報到時出事佢唔認數 攞黎搞

我知呀
但係點申報?
要attach 醫生證明定點樣的
謝謝

你係application form填返相關病症就可以
濕疹唔算好大問題,未必會落exclusion

Thanks 樓主
其實嚴格啲講醫生都唔知係咩事
懷疑係"Trachonychia" https://en.m.wikipedia.org/wiki/Trachonychia
但未肯定係咩,咁可以點報😮
其實都睇咗十幾年
Thanks!

你寫返相關病症同埋提供返期間睇左幾多次專科
re 木星子民

有用過易入難出既保險

其實保險係整個Financial Planning嘅basic
你用最少嘅金錢去控制一舖清袋嘅風險
然後再去達成儲蓄或者財富增值的目標
但問題係,好多人買insurance變左本末倒置
尤其是大部份saving insurance將原有保險嘅性質搞亂哂

一般用term嘅形式在人生最怕突發開支時買個相沖成本會低好多
有好多insurance去到你六七十歲發揮到嘅槓桿及作用會越黎越少
包括人壽、危疾甚至係醫療,
去到80歲打後好多保險已經唔係有好大嘅槓桿作用
都係視乎返個人情況同budget去調整

我認為真正幫到自己嘅係你真係儲到一舊錢
呢舊錢可以比你自己allocate,先係最安全嘅做法
咁人壽危疾呢?

買人壽係保障家人,而買危疾係保障家庭開支或者現金流
呢兩者都係有家庭先要再考慮
到你需要供樓嘅時候,最好都有份term life做個cover
如果覺得定期危疾都係貴的話,
都可以單買一個住院現金,不過個金額就唔會賠好多
而且係逐日咁計
Group medical 要報之前做過乜檢查,照你咁講係咪都應該報晒上去

group medical好多都唔需要underwrite架
姐係你唔需要報病歷
不過有一定限制,
要經過指定時間之後先可以包到pre existing illness
樓主我想問bupa together緊急入院仲做唔做到full cover同埋非特選醫院做唔做到免找數

bupa要full cover的話要pre order做左booking先
所以緊急入院只係計你非網絡個cover
都可以先入公立再轉去私家

至於非網絡個免找數出院,
假如你有加埋smm的話就可以做到,
但你就咁單買個plan的話要做返paid and claims
雖然今篇係醫療,都想問下有乜方法可以阻止老母去買saving plan

有啲弱智plan供五年五年拎一次錢,十年拎一次錢,然後仲有滾存可以隨時拎

同咗老母講你每年比舊錢我我派番同一個回報比你都仲得,都係唔信我,係都要幫襯啲垃圾saving

又話自己想lock住舊錢驚自己洗
真係理解唔到
雖然今篇係醫療,都想問下有乜方法可以阻止老母去買saving plan

有啲弱智plan供五年五年拎一次錢,十年拎一次錢,然後仲有滾存可以隨時拎

同咗老母講你每年比舊錢我我派番同一個回報比你都仲得,都係唔信我,係都要幫襯啲垃圾saving

真係理解唔到

就咁講可能唔會聽你講
可能要run兩個plan俾佢睇,一個純medical,一個anniuity
加埋個效果係應該好過佢直接買個package

起碼annuity指定歲數開始每年都會派息,
而且個保證成份比較高,
唔會好似其他保險plan收好高charge
如果佢睇完之後都係決定買返呢d plan,都幫佢唔到
如果係whole life saving,Saving CI
都好肯定唔洗睇,因為有排先回到本
佢一定要揀嘅話,你叫佢揀d high guarantee 嘅plan會好d

真係理解唔到

就咁講可能唔會聽你講
可能要run兩個plan俾佢睇,一個純medical,一個anniuity
加埋個效果係應該好過佢直接買個package

起碼annuity指定歲數開始每年都會派息,
而且個保證成份比較高,
唔會好似其他保險plan收好高charge
如果佢睇完之後都係決定買返呢d plan,都幫佢唔到

佢只係想買份saving咁

有錢亂咁洗
下一代連樓都買唔到又要話我地比家用少,轉個頭又拎啲錢去買啲垃圾plan
明明我比錢買service 都咁撚複雜
留名學野
留名

你係application form填返相關病症就可以
濕疹唔算好大問題,未必會落exclusion

Thanks 樓主
其實嚴格啲講醫生都唔知係咩事
懷疑係"Trachonychia" https://en.m.wikipedia.org/wiki/Trachonychia
但未肯定係咩,咁可以點報😮
其實都睇咗十幾年
Thanks!

你寫返相關病症同埋提供返期間睇左幾多次專科

Thanks!
樓主,你點評價blueXXXXX 的大亨
想買份醫療,買銀夠?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞