保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
巴打

想問決定買一份醫療之前有D 咩要諗? / 考慮???

同埋係咪都盡量揀左就唔好再轉公司?
如果我依家 買左份大房plan (Bupa比較好?)
第日收入多左, 可能就會身痕想整個 High End plan
咁 high end 就唔再係Bupa 好D
到時可能又要轉

所以先想問買之前 有D 咩因素, 揀好左
第日 claim 再轉又好煩
我都想做broker 點樣入行架?
好似無見過樓主講
癌保?

諗緊 bupa together + aia cancer......定將cancer 舊錢擺入去bupa 住院到

touchwood 有老can

睇公家好過啦下話?

巴打有無意見?

thanks!
巴打
老母今年52歲, 之前買落AXA隻真智醫療保障(標準)
我睇過D保費同保障都同BUPA差唔多
係咪唔值得轉去BUPA
樓主對於bupa/cigna呢d先受保後批嘅醫療保有乜睇法?

我之前幫bb買左Prudential最平嘅儲蓄危疾+半私家醫療(普通醫療保一定要以rider形式搭儲蓄危疾)。但聽取你嘅意見+上網research,我應該會取消儲蓄危疾。我呢家諗緊邊到幫bb買醫療保,但又擔心bupa/cigna claim錢多阻滯,甚至claim唔到。

CIGNA 我買左FULL COVER 岩岩先索償過一次 都幾順利 我冇人跟 直接跟CIGNA公司買 索償應該冇問題

另問
樓主
想買危疾 同 意外 邊間好
依家我份醫保FULL COVER
小弟兩邊都生過腎石,之前有公司保險而家轉左工

有呢個病歷想買醫療保險有咩出路?
巴打

想問決定買一份醫療之前有D 咩要諗? / 考慮???

同埋係咪都盡量揀左就唔好再轉公司?
如果我依家 買左份大房plan (Bupa比較好?)
第日收入多左, 可能就會身痕想整個 High End plan
咁 high end 就唔再係Bupa 好D
到時可能又要轉

所以先想問買之前 有D 咩因素, 揀好左
第日 claim 再轉又好煩

大部份嘅Medical買嘅時候都需要核保
如果買完之後claim過,就唔好亂咁轉plan
因為可能包唔返某啲疾病,影響你以後嘅benefit
不過如果買完之後冇claim過,因應返自己當時嘅經濟情況
發現到市場上有更適合嘅option的話,係可以考慮轉plan
不過差距唔大嘅話就唔好年年都轉

其實大部份嘅因素第一二頁都講左
最好揀pool rating,可以終身續保嘅plan
同埋去買嘅時候考慮埋自己有冇機會轉工,有冇重複嘅cover
理論上,醫療plan都係一份basic,一份有墊底費咁去搭
因為只係有basic,cover多數唔夠
我都想做broker 點樣入行架?

最普通考左IIQE 1,3就入得行 但之後最好齊1-5
如果希望Develop多啲business,考埋hksi 1,7,8
再專精啲嘅,可以考埋CFP甚至CFA(but optional)
最好自己有一定嘅financial knowledge

不過有啲公司係人都收咁滯,
佢地冇牌都收,目的只係拎你做Resources
去佢地度其實只係掛個名叫broker或者IFA
佢地唔會俾到足夠嘅空間同視野你
如果你冇預期自己一開始要付出好多effort或者長遠去做
我會建議不如搵另一個行業
好似無見過樓主講
癌保?

諗緊 bupa together + aia cancer......定將cancer 舊錢擺入去bupa 住院到

睇公家好過啦下話?

巴打有無意見?

thanks!

Cancer medical係針對性,唔可以Cover其他病
你同樣用幾百蚊一年可以買到topup,入面都包埋標靶藥治療
都已經多一百萬cover,保障範圍會多啲
不過點解好多人會買cancer medical呢?
因為保險公司有七成以上嘅claim都係來自癌症,性價比都幾高

但如果你一個人買
bupa together+aia cancer包唔到25萬以外嘅其他醫療開支
譬如洗腎、心臟病可能Cover唔哂,取決於你有幾多個人SHARE個保額

我認為純大房PLAN計BUPA TOGETHER+cigna topup會考慮左先
巴打
係咪唔值得轉去BUPA

AXA呢個plan係平,但benefit冇bupa咁高
如果唔介意入network,bupa可以做埋full cover
我認為續保個陣考慮轉會好啲
樓主對於bupa/cigna呢d先受保後批嘅醫療保有乜睇法?

我之前幫bb買左Prudential最平嘅儲蓄危疾+半私家醫療(普通醫療保一定要以rider形式搭儲蓄危疾)。但聽取你嘅意見+上網research,我應該會取消儲蓄危疾。我呢家諗緊邊到幫bb買醫療保,但又擔心bupa/cigna claim錢多阻滯,甚至claim唔到。

bupa同cigna都係需要underwrite(核保)架,何來先保後批呢?
先保後批嘅醫療plan,多數只係出現係大陸
我聽過呢種講法,但通常都係agent講
同bb買嘅話,可以考慮下private或者semi-private
巴打
係咪唔值得轉去BUPA

我都想為父母買醫療保,但醫療保到年紀大時保費好貴,所以我考慮為父母買有墊底費嘅top up (大概$50,000墊底費),防大病。唔知呢個諗法啱唔啱?

呢個方法我係幾prefer,因為去到70歲後保費好多都幾貴
如果你唔介意pay and claim或者銀行預留deductible個部份
咁樣去買可以預防最worst嘅情況

CIGNA 我買左FULL COVER 岩岩先索償過一次 都幾順利 我冇人跟 直接跟CIGNA公司買 索償應該冇問題

另問
樓主

純危疾通常揀pacific life
意外性價比高又cover意外醫療較多嘅可以睇ft life
小弟兩邊都生過腎石,之前有公司保險而家轉左工

有呢個病歷想買醫療保險有咩出路?

當時公司plan有冇得轉左individual?
如果冇嘅話多數要買high end plan
你目前仲需唔需要覆診?

另問
樓主

純危疾通常揀pacific life
意外性價比高又cover意外醫療較多嘅可以睇ft life

pacific life 個網好似好流 點樣可以投保
BUPA好?
我睇開既家庭醫生最憎就係BUPA
要CLAIM錢好煩,成日話唔賠
有無人講下AIA CEO 同CANCER PLAN

市面上仲有邊間做到AIA咁大額
儲蓄成份既保險點睇
我Aia 供緊份 人壽 醫療 儲蓄 24000一年
儲蓄成份既保險點睇
我Aia 供緊份 人壽 醫療 儲蓄 24000一年

供18年
Lm
好似無見過樓主講
癌保?

睇公家好過啦下話?

巴打有無意見?

thanks!

Cancer medical係針對性,唔可以Cover其他病
你同樣用幾百蚊一年可以買到topup,入面都包埋標靶藥治療
都已經多一百萬cover,保障範圍會多啲
不過點解好多人會買cancer medical呢?
因為保險公司有七成以上嘅claim都係來自癌症,性價比都幾高

但如果你一個人買
bupa together+aia cancer包唔到25萬以外嘅其他醫療開支
譬如洗腎、心臟病可能Cover唔哂,取決於你有幾多個人SHARE個保額

我認為純大房PLAN計BUPA TOGETHER+cigna topup會考慮左先

多謝
我同我老婆一齊買
其實之前想幫趁個AIA frd, 但係我老婆核保後要加50% loading
體重太輕..bmi16...
跟住先睇到post, 講到bupa together 幾好
打過上去bupa 問, 佢話一係受一係唔受保, 唔會加loading
跟住話佢地個公務員plan 就會保埋前科 + 唔會因其他野而唔受

想請教巴打, 如果bupa together 唔受, 咁我買佢公務員 plan + cigna topup 咁樣組合??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞