保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
bupa通波仔唔包,點睇
公司medical係bupa,想買多少少保障,唔知有咩好揀?
睇番,原來aia既癌症全方位,要去到第四期先claim得
即係唔包原咩癌

其實醫中後期cancer 係好大件事,可以洗你過百萬

如果touchwood 有原位癌,我唔會為左十幾廿萬既原位癌consume 左我份cancer medical

應該盡量靠醫療險去解決
平時番工有醫療住院保
但其實可能一兩年轉一次工
最驚都係轉工中途有用得著?
呢d 情況細細地買多份係咪比較合適?
想問樓主巴打一d意見
我23歲 由細到大都冇大病 一個人住冇任何家庭負擔 咁我應唔應該買危疾住院加醫療大包圍
定就咁醫療算 希望巴打可以詳細少少 感激不盡
想問樓主巴打一d意見
我23歲 由細到大都冇大病 一個人住冇任何家庭負擔 咁我應唔應該買危疾住院加醫療大包圍
定就咁醫療算 希望巴打可以詳細少少 感激不盡

主要想聽下專業人士嘅意見
留名
有無勞保同公司保險篇?
Bupa 記得揀全數賠償
因為醫療雜費一年得萬幾蚊 (大房) 好快爆
我上年年頭買咗份保誠既危疾終身加倍保 搭咗個醫療計劃
巴打有冇聽過 唔知有冇伏
如果家父去到六十三四歲 有無啲咩醫療保險會包
留左聯絡方法,請回覆
1保誠agent 同我講 要買醫療保險只能夠做人壽或危疾ge rider. 係咪真? (唔計醫療戶口定 gi 果面d 醫療plan)

2 佢話就算claim左危疾。 rider 張醫療單都可以繼續生效?佢話係保誠特色
1保誠agent 同我講 要買醫療保險只能夠做人壽或危疾ge rider. 係咪真? (唔計醫療戶口定 gi 果面d 醫療plan)

2 佢話就算claim左危疾。 rider 張醫療單都可以繼續生效?佢話係保誠特色

答你Q1, 唔係
下次問佢 錄佢音
https://www.prudential.com.hk/scws/pages/tc/products/general-insurance/accident-medical-00001/medical/index.html
條link 入面有晒保費list

消費型, 有比有保, 無比無保

利申, 唔係sales, 近排屎忽痕, 睇左唔同嘅保險野
留名
留名
留名
留名
Ceo plan 有無話邊間最好
三千萬實報實銷
Aia ? Axa ? Others ?

同可唔可以買斷?
睇左好多個保險post ,呢個post似返人講野,令我明左好多野
留名
留名
岩岩check到有cancer仲有冇保險受保
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞