保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
請問有冇全數免費睇骨科(物理治療/脊醫治療)和睇眼睛專科/ 和睇牙科

呢種純醫療保?大約預幾錢一個月?
請問有冇全數免費睇骨科(物理治療/脊醫治療)和睇眼睛專科/ 和睇牙科

上面3個地方,我都出現過小毛病,我申報埋、係咪會加我好多保費?
留名
留名

上面3個地方,我都出現過小毛病,我申報埋、係咪會加我好多保費?

專科多數要referral
同埋多數唔保現有問題

即係專科好難玩保險索陪?
已填表
丁下留名
留名
留名
留名
我有員工保險
但有要諗埋老母呢 我就唔識諗喇

而我家over insurer
公司果份有basic ward + 10萬80% 附加保障
但而家好似上面咁講 仲有份bupa卓康全數
老母獨立買份卓康附加

下年我同老母係咪應該轉返Bupa together 加topup 抵諗啲

好似我咁樣 其實而家公司包到十萬
咁我可以直接Bupa 智康 當topup/ Cigna / Libera 做topup 就夠 (但又就黎應該轉到政府工)

咁Bupa together 是咪唔岩我

以你公司plan目前情況黎睇,
Room and Board同Surgical Benefit應該會out budget少少
但有smm包你80%嘅out budget。
換言之,你個care pro嘅net cover係包你out budget嘅20%(up to 100,000),
同埋出左事的話呢個ward plan可以keep住跟你

如果考慮埋你會轉政府工同埋你屋企人嘅保障,
又擔心公營醫療唔夠好,
比較好嘅係你用bupa together連埋家人都share到個cover
唔轉工的話,其實你直接加個topup會比較值得
一個家人就直接買care pro加full cover rider

睇專科要睇返門診保障,但通常都有deductible,
姐係你要自付150蚊左右,一年睇無限次
呢種plan一年大概二千幾到,
俾你睇普通科同埋專科,
如果你只係小病小痛多而唔洗點睇專科,
其實唔太值得去買
留名
我幾年前買左份AIA的儲蓄加醫療
但下年我會移民美國

睇左保單的terms,無話轉國籍要cut單
但agent就話一定要
請教下係唔係一定要cut?
唔cut都保唔到?
但下年我會移民美國

但agent就話一定要
唔cut都保唔到?

應該唔需要,agent的理由是什麼?
同埋要知個plan名係咩先
但下年我會移民美國

但agent就話一定要
唔cut都保唔到?

應該唔需要,agent的理由是什麼?
同埋要知個plan名係咩先

agent話只係保香港人,有其他國籍就要cut

Aia
人壽:愛無憂長享計劃
送左個「健康之寶」住院及手術賠償
留名
留名
留名
留名
巴打 , 27 歲 , 有食煙 , 無任何嚴重疾病 想買純醫療保 , 有無邊間公司plan 推薦?
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞