保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
Group medical 要報之前做過乜檢查,照你咁講係咪都應該報晒上去

group medical好多都唔需要underwrite架
姐係你唔需要報病歷
不過有一定限制,
要經過指定時間之後先可以包到pre existing illness

我要underwrite 呀,因為加左其他野,不過我已經報晒。
依家我反而諗緊屋企人,我老豆有份好耐之前買落既垃圾保險,人壽加埋一大堆唔知咩,而且聽講醫療個額只夠入公立,呀媽就無買任何保險。
佢地已經55歲,如果想幫佢地買醫療等佢地有咩事唔使排公立既話應該點選擇?都係 bupa together + top up?
好啲既有咩選擇?想平啲又可以點揀?
唔該晒巴打
post 返前 2 篇黎 lihkg 好無 ?
唔想返過去睇
post 返前 2 篇黎 lihkg 好無 ?
唔想返過去睇

原來已經有
自膠
留名
如果係whole life saving,Saving CI
都好肯定唔洗睇,因為有排先回到本
佢一定要揀嘅話,你叫佢揀d high guarantee 嘅plan會好d

想問番bupa,
睇番卓康健個保障表,
有部分內容係按年計,
有無按手術計的plan?

Thanks!
點睇「不可爭議條款」
樓主,你點評價blueXXXXX 的大亨
想買份醫療,買銀夠?

價錢都幾平,不過有life time limit,
大致上個plan冇乜大問題
不過直接搵bluecross冇agent跟,
最好經第三方買
想買份醫療,買銀夠?

最好經第三方買

另外出院免找數只限香港
Group medical 要報之前做過乜檢查,照你咁講係咪都應該報晒上去

group medical好多都唔需要underwrite架
姐係你唔需要報病歷
不過有一定限制,
要經過指定時間之後先可以包到pre existing illness

我要underwrite 呀,因為加左其他野,不過我已經報晒。
依家我反而諗緊屋企人,我老豆有份好耐之前買落既垃圾保險,人壽加埋一大堆唔知咩,而且聽講醫療個額只夠入公立,呀媽就無買任何保險。
佢地已經55歲,如果想幫佢地買醫療等佢地有咩事唔使排公立既話應該點選擇?都係 bupa together + top up?
好啲既有咩選擇?想平啲又可以點揀?
唔該晒巴打

其實一般想買俾大年紀嘅屋企人,睇下自己負擔能力如何
如果接受到每月約一千幾budget都可以考慮high end medical
但如果唔想比咁多保費,一般大房plan+TOPUP都包得哂
另外唔介意自費一部份的話,去到六十幾歲後都可以只係保留topup plan,墊底費個部份就自己俾
即使家人有大病要幾十萬黎醫,自己都只係bear返除左dedutible嘅10%
如果係whole life saving,Saving CI
都好肯定唔洗睇,因為有排先回到本
佢一定要揀嘅話,你叫佢揀d high guarantee 嘅plan會好d

想問番bupa,
睇番卓康健個保障表,
有部分內容係按年計,
有無按手術計的plan?

Thanks!

AIA,Prudential都係per dis.
btw 如果要買以上嘅plan,
最好加埋smm,否則多數會claim爆
由於工作忙,最近較少更新
未來盡量至少每星期更新一次同埋出新嘅文章
下篇會講高端醫療
想買份醫療,買銀夠?

最好經第三方買

另外出院免找數只限香港

Life time limit ?
想買份醫療,買銀夠?

最好經第三方買

另外出院免找數只限香港

指終生賠償額,超過指定嘅賠償額就唔會再賠

另外出院免找數只限香港

我有個agent sell 我
想問下有無中伏位

另外出院免找數只限香港

想問下有無中伏位

以同類型私家房plan比較,保費算係幾平
基本住房手術費同埋癌症治療、洗腎之類都可以全包
不過同其他plan比就差hospital cash、康復治療嘅cover等等
另外器官移植個部份唔會包捐獻者嘅費用

想問下有無中伏位

不過同其他plan比就差hospital cash、康復治療嘅cover等等

係無定會差d?

想問下有無中伏位

係無定會差d?

呢個plan冇住院現金同康復治療
你可以睇一睇AIA CEO Essential同Cigna Elite對比下
或者睇下你個agent提唔提供到

係無定會差d?

你可以睇一睇AIA CEO Essential同Cigna Elite對比下

Sorry bro
我見到有岀院後保障,這個同康復治療有無分別?
Lm

係無定會差d?

Sorry bro

出院後保障有指定時限,譬如出院後30日內,包你去門診覆診同埋拎藥
而康復治療指物理治療,職業治療等

Sorry bro

出院後保障有指定時限,譬如出院後30日內,包你去門診覆診同埋拎藥

如果我想有埋康復治療,市面上有無plan 係類似?
恆生bupa同bupa有咩分別?

Sorry bro

如果我想有埋康復治療,市面上有無plan 係類似?

價錢貴少少有康復治療嘅plan可以睇cigna elite,zurich都有但會比較貴
恆生bupa同bupa有咩分別?

channel上唔同,product feature一樣
不過銀行買同你直接上網買一樣,
唔會有servicing agent同你搞claims
危疾真係好撚難claim,份報告已經係醫生寫,你張form我又填左

都唔知佢仲想要乜

靠危疾醫病真係食得屎

依家就係驚醫保有冇呢啲問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞