保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
住院雜費方面,點先可以計到入去?

例如:心臟起搏器,見過有啲可以塞到入住院雜費黎claim
hi 巴打
如果做公務員,有咩建議?
我見有專門for 公務員嘅plan, 平好多
有咩古怪地方要注意?

如果你單買公務員plan,個cover係唔夠嫁
但如果你已經買左,可以加topup或者最高墊底費嘅Mid-end/High-end

巴打我都係公務員 今年24 未買過保險 獨子
屋企唔使養 請問係咪買term醫療 危疾 住院呢三樣 同埋有邊間嘅plan比較好呢
樓主,想問下如果最近整親有關節炎,睇完專科食完消炎好返,係咪要等2年內無睇醫生或接受任何治療先會保?除左axa 個貴plan, 有無邊間可以加loading保返?

我之前買保誠就成part exclude左,甚至乎個terms話只要因爲該部位住院,就唔包,咁係咪再發生意外都真係唔計 不過份意外保就無落呢個exclusion, 但醫療果個額得兩萬好似唔多夠,所以我應該點做好?

公司住院保有包已存在病況,但無smm,

AXA standard都可以包到pre-existing,但有一定條件要fulfill
(買單前5年冇復發/買單2年內冇再接受任何檢查or藥物治療)
AIA CEO E可以加loading包pre-existing
或者揀返bupa healthplus,不過bupa呢個semi-private plan性價比較低
意外醫療保額好少,而且要發生意外先包
你舊患再去醫係唔包嫁

想知多啲ceo 加loading details
Tg: hohoohooo123

宏利個high end plan 或者cigna又有無得加loading

意外保我知唔可以再睇舊患呀,但至少再意外多次又整親果個位,而又斷定係唔關舊患事,都包到
巴打 想請教有冇啲醫療保額係會跟通脹?
我老豆廿年前果份保額到而家都仲係一樣
想問下FXD 「揀X保」有無伏?

本身係癌症醫保,當>3/9年後(轉工/退休),可以轉返做住院醫保,
全數保障(不同plan不同上限),好似幾好

其實cancer medical大部份都唔差,可以拎AIA同AXA做個比較
不過如果你concern嘅係退休之後轉醫保,
佢個cover同bupa好接近,但年齡過左70歲後保費比bupa會貴好多,

其實我準備下一篇係cancer medical嘅文,
希望下星期有
宜家Cancer Medical主要係以下嘅公司有
AIA,AXA,Prudential,Manulife,FT life,FWD
不過保誠同宏利就只可以用rider黎買
樓主我想問保x個醫療mlp 如果我有個大陸親戚佢個女係英國讀書仲有幾年讀。 佢係咪應該最少買私家病房級數?因為英國醫療費用應該高過我哋香港同大陸唔少。
同埋理陪方面各樣野係咪同香港差唔多?

PRUhealth medical plus?
唔一定要買私家房,反而係買Worldwide exclude US
其實好多半私家plan已經有每年一千萬左右嘅cover,
mid-end同high-end嘅保額係好難用得完,除非本身有lifetime limit
買得mid-end plan or above,大部份都可以做免找數出院
理賠上面唔會有太大問題
巴打有冇電話聯絡下 想幫屋企人買份醫療

如果公開個電話會比人打爆
可以inbox facebook page:
https://www.facebook.com/DarkMoneyHK/
Email: darkmoneyhk@gmail.com
或者留google form:
https://docs.google.com/forms/d/1hLkEbCCto7kZBNQrLQKTK-3hpWC0h1svvnBHwQHEIKI/edit
我情況係試過肺結核同爆肺 啊爸肺癌走既 有無咩plan可以保埋我個肺?
同埋我係公務員 見bupa 公務員plan包已存在疾病 但保額有d細 萬一中肺癌應該唔夠醫

公務員plan好平,又可以包已存在疾病
但佢個唔同項目嘅保額都幾低下
Cigna Topup你未必買到...
可能要買bupa healthplus或者axa global elite先可以cover到

如果cigna topup exclude 肺嗰part可否受保?

要視乎幾耐之前發生,如果已經發生左一段時間,可以一試
不過最後要睇返佢地underwriter接唔接受
住院雜費方面,點先可以計到入去?

例如:心臟起搏器,見過有啲可以塞到入住院雜費黎claim

好多項目都會放係住院雜費入面
一般嘅大房plan個limit得一至兩萬
電腦掃描、磁力共振、驗血都會跌係入面...
基本上每份policy provision入面都會訂明有咩會包
例如bupa有A-K個項目,唔同嘅policy雖然會有唔同
但通常指合理及慣常會用到嘅醫療費用
hi 巴打
如果做公務員,有咩建議?
我見有專門for 公務員嘅plan, 平好多
有咩古怪地方要注意?

如果你單買公務員plan,個cover係唔夠嫁
但如果你已經買左,可以加topup或者最高墊底費嘅Mid-end/High-end

巴打我都係公務員 今年24 未買過保險 獨子
屋企唔使養 請問係咪買term醫療 危疾 住院呢三樣 同埋有邊間嘅plan比較好呢

住院同醫療其實都屬於我地理解嘅醫保,
但分別在於住院唔會包日症手術,必須符合住院嘅定義先會賠
唔駛養屋企,買足夠醫療保障先再諗其他
公司冇醫保嘅話,買份basic plan+topup
有醫保嘅話,可以買topup或者高墊底費嘅半私家/私家plan
樓主,想問下如果最近整親有關節炎,睇完專科食完消炎好返,係咪要等2年內無睇醫生或接受任何治療先會保?除左axa 個貴plan, 有無邊間可以加loading保返?

我之前買保誠就成part exclude左,甚至乎個terms話只要因爲該部位住院,就唔包,咁係咪再發生意外都真係唔計 不過份意外保就無落呢個exclusion, 但醫療果個額得兩萬好似唔多夠,所以我應該點做好?

公司住院保有包已存在病況,但無smm,

AXA standard都可以包到pre-existing,但有一定條件要fulfill
(買單前5年冇復發/買單2年內冇再接受任何檢查or藥物治療)
AIA CEO E可以加loading包pre-existing
或者揀返bupa healthplus,不過bupa呢個semi-private plan性價比較低
意外醫療保額好少,而且要發生意外先包
你舊患再去醫係唔包嫁

想知多啲ceo 加loading details
Tg: hohoohooo123

宏利個high end plan 或者cigna又有無得加loading

意外保我知唔可以再睇舊患呀,但至少再意外多次又整親果個位,而又斷定係唔關舊患事,都包到

巴打有冇email?
加loading呢個option係睇underwriter會唔會offer俾你,
以我所知,Cigna prefer 落exclusion more than 加loading
Manulife就未知,不過brochure寫到明可以揀加loading包已存在疾病嘅有bupa嘅healthplus

其實正常都會按年review schedlue of benefit
譬如bupa together上年room and board賠920,今年賠940
你屋企人買開邊一間?

其實正常都會按年review schedlue of benefit
譬如bupa together上年room and board賠920,今年賠940
你屋企人買開邊一間?

aia永無憂
老豆供左廿幾年
大房先得69美金住院一日
8折保底max都係得7721usd
但保費就2萬6一年
老人家多病痛
仲要去到70歲就唔受佢玩
除左齋睇plan 外

人,都好重要
好文一睇再睇
巴打
有幾個問題想請教下你
巴打提過醫保愈早買既時候
risk level低、冇任何病歷既
保險公司先會包足黎緊會患既病

1.我而家公司果份Group medical 住院700蚊日 + SMM
Deductible amount to be borne $500
Reimbursement Basis 90%
Maximum Benefit Limit per disability $100,000
老豆有糖尿同心臟病,老豆既血親都有癌症
巴打覺得係咪仲要買多份TOPUP?同埋會推薦邊份?

2.咁假設將來工作當中亦會轉工同換幾間公司
Group medical會唔會唔包埋過往患過既病?

3.當退休時60歲先會冇左Group medical
到時先買基本住院PLAN會唔會唔抵屌? 因為應該包唔足過往患既病?

利申得13-14K一個月
巴打
我想問下 如果 入醫檢查 大病入院 或 cancer 入院 應該買邊隻
係唔係有一隻防癌保?

利申: 13-14k 一個月
想問一下如果份住院係大房,但我入住左私家房,賠償金額會點計?
例如我自己公司保我私家房,上限2500一日,但房費要3000,即係有500要自己比,但同時我有一份大房住院保險,每日上限800,份野寫左大房轉私家要乘25%,想問一下條數係點計?係咪每個保障項目都係同一計法?
琴日收到 大新銀行電話
sell我 寶健醫療回贈計劃(sth like this )

保費每日$9, 賠住院現金 $1000每日
最多賠750日 (兩年大約)
另加 兩萬蚊 意外實報實銷嘅其他醫療相關開支

依類住院現金 巴打又點睇?
有無啲乜野位要注意?
想再問下樓主
我已買保怕 care pro 大房+full cover +smm - 醫療
富偉 term life insurance - 人壽
富偉 果邊有隻cancer 快x保, 見一年7xx好平, 巴打認為應唔應該買埋?
見驗咗身, 可以買埋唔駛煩
(現年30)
thanks.

你屋企人買開邊一間?

aia永無憂
老豆供左廿幾年
大房先得69美金住院一日
8折保底max都係得7721usd
但保費就2萬6一年
老人家多病痛
仲要去到70歲就唔受佢玩

佢份單有冇claim過?
如果冇相關病歷嘅話可以喺續保時轉另一間
benefit同保費都會比宜家好,
而且目前絕大部分plan都可以guarantee續到100歲
巴打
有幾個問題想請教下你
巴打提過醫保愈早買既時候
risk level低、冇任何病歷既
保險公司先會包足黎緊會患既病

1.我而家公司果份Group medical 住院700蚊日 + SMM
Deductible amount to be borne $500
Reimbursement Basis 90%
Maximum Benefit Limit per disability $100,000
老豆有糖尿同心臟病,老豆既血親都有癌症
巴打覺得係咪仲要買多份TOPUP?同埋會推薦邊份?

2.咁假設將來工作當中亦會轉工同換幾間公司
Group medical會唔會唔包埋過往患過既病?

3.當退休時60歲先會冇左Group medical
到時先買基本住院PLAN會唔會唔抵屌? 因為應該包唔足過往患既病?

利申得13-14K一個月

1 你公司嘅benefit適用於一般大房plan,
但即使有10萬smm,都唔夠醫cancer之類嘅大病
我suggest cigna topup
價錢平 可以多100萬medical cover

2 如果未來轉工,視乎你間新公司用package plan定tailor-made plan
前者係唔會包pre-existing
但如果你轉工前患過大病,
好多公司有專for group client嘅conversion plan
可以自己選擇買或唔買,嗰類係可以包埋pre-existing illness

3 同上,group medical member退休後可以自己選擇買返individual benefit,可以count埋之前嘅病
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞