保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
想問樓主
信諾mid end係唔係指升級保?
墊底費選擇好似好高咁

升級保係topup
cigna mid-end指尊尚醫療保
墊底費高係因為佢通常用黎搭公司啲醫療
如果自己公司有醫療保障,可以用黎cover墊底費嘅部份
仲想問樓主,cigna mid-end果隻同宏記隻manuMaster比較 邊隻好啲

一個semi-private,一個private
Cigna可以包埋clincal嘅MRI, CT Scan, PET Scan
manulife就只限住院先包
如果想住private room,可以睇下china life個plan
仲平過其他mid-end plan
不過就睇下自己介唔介意買中資公司

哦,咁我又唔係想住private,乜都要俾多50% 咁除左cigna, china life, 仲有邊間差唔多?zurich 同藍十字的墊底費high end
樓主點睇AI_ 既儲蓄危疾同醫療保plan (舊式冇墊底費果隻)??
早排簽左份單但驚驚地有伏

我估你買左加裕倍安保+Super Good Health 2 (+SMM)
睇下熟唔熟,熟嘅咪當你當俾多左錢買佢嘅service
識買一定買蘇黎世

咩年代仲搵AA
你去銀行申請野都寧願上網/打電話去啦

蘇黎世啲GI (家居保,旅遊保) 係幾平嘅
不過你試下人壽醫療危疾儲蓄全部買哂佢,一定貴
唔介意自己搞claim都可以嘅
想問下如果信諾mid-end + AIA/AXA癌症醫療,其實會唔會重覆左?

因為本身公司有醫療保(包埋SMM 35萬80%),會唔會信諾top-up + AIA/AXA癌症醫療,就已經足夠?

信諾mid-end已經包每年1200萬,入面嘅cancer treatment係全數賠償
Cancer medical多嘅部份係監察檢查、額外護理賠償
關於癌症治療嘅部份係重覆左,因為已經包左你電療、化療、標靶藥
其他算係比較minor啲嘅extra benefit
不過揀AIA Cancer guardian可以join vitality會員換戲飛
如果你比較睇重extra benefit都可以加,cost大概千幾蚊一年

你公司醫保個benefit都唔差,應該係semi-private以上嘅plan
可以直接加個cigna大房topup或者直接加佢個mid end
cancer medical就可加可唔加
仲想問樓主,cigna mid-end果隻同宏記隻manuMaster比較 邊隻好啲

Cigna可以包埋clincal嘅MRI, CT Scan, PET Scan
如果想住private room,可以睇下china life個plan

哦,咁我又唔係想住private,乜都要俾多50% 咁除左cigna, china life, 仲有邊間差唔多?zurich 同藍十字的墊底費high end

其實你買左private嘅insurance,理論上都只係俾墊底費個部份
視乎你公司係唔係只係semi-private嘅smm,
reimbursement rate就可能跌到50%
Zurich Medical好貴,BlueCross有個plan叫大亨,不過應該冇china life平
唔介意比貴嘅AXA保障會好啲,醫療裝置可以包所有internal

其實你買左private嘅insurance,理論上都只係俾墊底費個部份
Zurich Medical好貴,BlueCross有個plan叫大亨,不過應該冇china life平
唔介意比貴嘅AXA保障會好啲,醫療裝置可以包所有internal

其實我意思係指一住private, 醫院就所有收費收多50% surcharge, 變相容易啲爆limit, 感覺上保額一樣,住semi private好似抵啲

Axa太費喇,我都係target mid end,只係想睇多幾間
想問下如果信諾mid-end + AIA/AXA癌症醫療,其實會唔會重覆左?

因為本身公司有醫療保(包埋SMM 35萬80%),會唔會信諾top-up + AIA/AXA癌症醫療,就已經足夠?

信諾mid-end已經包每年1200萬,入面嘅cancer treatment係全數賠償
Cancer medical多嘅部份係監察檢查、額外護理賠償
關於癌症治療嘅部份係重覆左,因為已經包左你電療、化療、標靶藥
不過揀AIA Cancer guardian可以join vitality會員換戲飛
如果你比較睇重extra benefit都可以加,cost大概千幾蚊一年

你公司醫保個benefit都唔差,應該係semi-private以上嘅plan
可以直接加個cigna大房topup或者直接加佢個mid end

信諾mid-end 同 top up 癌症治醫有無分別?我見top up 只係有「化療、電療」,咁標靶藥之類就唔包?
同埋癌症治療top up 一定要住院,mid-end就可以門診?
如果係原位癌手術,二個plan 都包?

我見信諾top up 無寫明包 MRI CT 診斷掃描同器官移植,其實除左住院現金賠償同 護理服務外,包括內容有咩分別

因為信諾top up真係好平好吸引,但係份小冊子好簡短,所以想問清楚d
樓主點睇AI_ 既儲蓄危疾同醫療保plan (舊式冇墊底費果隻)??

我估你買左加裕倍安保+Super Good Health 2 (+SMM)

咩為之熟?
同個agent ??
因為未過冷靜期,如果正常應該點買好?係咪唔洗+smm ??
自己乙肝帶菌,老豆鼻咽癌死,之前有過肺結核係咪直接儲錢等死算

你呢個case想包埋乙型肝煉或者cancer要買返high-end medical
肺結核係幾耐之前嘅事先?

10年前

其實我意思係指一住private, 醫院就所有收費收多50% surcharge, 變相容易啲爆limit, 感覺上保額一樣,住semi private好似抵啲

Axa太費喇,我都係target mid end,只係想睇多幾間

買左private room plan,可以選擇住semi-private
但買左semi-private,最後住左private room通常只係賠到50%
Semi-private mid-end:
Cigna Elite, BlueCross Tycoon, AIA CEO Essence, PRUmed lifelong care plan
其實大部份嘅mid-end同high-end個年度保額係好難會爆,
除非個plan本身有lifetime limit,保額方面嘅concern會變得重要啲

信諾mid-end 同 top up 癌症治醫有無分別?我見top up 只係有「化療、電療」,咁標靶藥之類就唔包?
同埋癌症治療top up 一定要住院,mid-end就可以門診?
如果係原位癌手術,二個plan 都包?

我見信諾top up 無寫明包 MRI CT 診斷掃描同器官移植,其實除左住院現金賠償同 護理服務外,包括內容有咩分別

因為信諾top up真係好平好吸引,但係份小冊子好簡短,所以想問清楚d

Cigna TOPUP可以包到標靶藥,但唔包伽碼刀及數碼導航刀
作為一個大房嘅附加醫療,已經包到唔少嘅住院開支
Cigna mid-end住半私家房外,額外包醫療裝置、門診手術、電腦掃描、磁力共振,免找數出院等等,有興趣可以對比下兩份schedule of benefit,唔一一講出黎
內容上嘅分別都幾大,除左保額差得遠外,賠償率一個90%,一個100%
如果真係有比較大嘅醫療開支,10%都唔算少

咩為之熟?
同個agent ??
因為未過冷靜期,如果正常應該點買好?係咪唔洗+smm ??

正常獨立買夠醫療保障先,可能係basic medical+topup
危疾發揮到嘅作用好有限,用儲蓄形式黎買更加會lock住你筆錢
份加裕倍安保就係儲蓄危疾搭醫療rider
你就咁買一份大房plan + topup會好過你買啲罐頭plan
巴打, 如果想買一份醫保, 有冇邊間好
信諾既醫保係唔係覆蓋得比較全面?

視乎你嘅需要,Cigna性價比係高
如果你concern保障得全面,就未必係最好
自己乙肝帶菌,老豆鼻咽癌死,之前有過肺結核係咪直接儲錢等死算

你呢個case想包埋乙型肝煉或者cancer要買返high-end medical
肺結核係幾耐之前嘅事先?

10年前

自己公司有group medical嘅話買份高墊底費嘅high end
就算有乙肝或者肺結核都可以包埋
巴打
屋企人當初唔識野
幫我買左份medic + saving...
之前都有聽過combine 埋一齊就垃圾黎
想問下係咪真係咁差
巴打
屋企人當初唔識野
想問下係咪真係咁差

保險最大嘅作用係槓桿,事前有準備
純保險用一蚊可以包到一千蚊
加埋saving一蚊包兩至五蚊
加埋saving唔一定係垃圾,但大部份都係...
如果唔介意放三十年或更多,有一部份guaranteed value高嘅plan係可以考慮
但大多數情況,冇人想將筆錢放咁耐
巴打
屋企人當初唔識野
想問下係咪真係咁差

保險最大嘅作用係槓桿,事前有準備
純保險用一蚊可以包到一千蚊
加埋saving一蚊包兩至五蚊
加埋saving唔一定係垃圾,但大部份都係...
如果唔介意放三十年或更多,有一部份guaranteed value高嘅plan係可以考慮
但大多數情況,冇人想將筆錢放咁耐

補充多少少,點解咁多人中伏呢?
因為以前保險公司派發紅利甚至唔需要公布
20年前同你講今日會派到100萬「預期」回報,20年後可能得返50萬
事實上,買得儲蓄plan好多時係唔想承受市場風險,
但點知有啲公司個風險仲高過你放係市場上面
LM
我情況係試過肺結核同爆肺 啊爸肺癌走既 有無咩plan可以保埋我個肺?
同埋我係公務員 見bupa 公務員plan包已存在疾病 但保額有d細 萬一中肺癌應該唔夠醫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞