保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
你好巴打,你解釋得好好
想請教下,家母57歲 無買過medic
如果想買既話,睇巴打你之前介紹係咪bupa 既大房 加full cover已足夠? 因為我見bupa 最多好似claim 得唔夠20萬
定最好加埋cigna topup ($50,000墊底)咁樣會較穩陣?
樓主救我。

我有病,血小板太低,原因不明。
因為已知我好容易gg,所以打算買醫療。
買咩好!問過AIA話唔確定保費add幾多
要簽單再體檢,話add得多可以refund唔買。
咁樣會唔會伏?

樓主有冇其他公司推介?
因為呢個關好多野事,最後可能要切脾。
都未必搞得掂咁。
點算呀

如果有未確診嘅原因
underwriter通常都唔會accept呢啲case
就算你呢刻買,
就算check完有事,
張單冇state到day 1包pre-existing都係唔包
因為大部份嘅公司係計sign and symptoms
如果想包pre-existing,大部份嘅plan一開始都有時間限制
所以就算我比另一個plan你,都要睇唔同保險公司受唔受你玩
初步建議係你等AIA有咩counter offer或者試下bupa healthplus,不過希望唔大
你試諗下,你明知有事先黎買,有邊間公司想accept呢啲case

如果我想買其他唔關事嘅係唔係都要照簽約
等body check
再睇佢受唔受呀
我驚我有cancer就gg啦
唔想幾隻病一齊上身
再問多聲巴打我呢個case係唔係買危疾(eg cancer嗰啲)就算啦...?
好似醫療真係唔受
意外AIA有隻1300一年 唔知抵唔抵玩

如果想投保到,應該買AXA Global Elite
呢個係目前唯一一個唔駛核保又保證可以投保嘅individual medical
因為你個case應該唔會咁易斷尾,
唯有買comprehensive包埋pre-existing
過左頭9個月賠返18,000
第3年開始每年會有36,000
如果中間有兩年唔駛食藥或做official checkup,可以count返做一般illness
尋晚已大致同你傾過,相信其他公司會accept嘅可能性都幾低,不過可以照試
危疾應該都買唔到,因為要做underwrite
人壽或意外有機會可以做到
AIA隻意外都唔算貴,不過留意係唔包疾病
詳情可以whatsapp問返我
邊份top up 退休可keep到退休又唔貴?

其實topup個性價比已經係好高,
揀邊一個賠到都值回票價,而且大年紀個burden都比較其他醫療低好多
目前比較常用嘅有Cigna Topup或Liberty Topup
但由於Liberty呢個product行individual rating
如果lifetime咁睇,我比較prefer Cigna Topup

到退休冇公司醫保繼續用top up plan, ( cigna 好似 成10萬 deductible ) 除大病差不多用唔到。
有冇top up 退休可轉大房plan

公司醫保係用邊間?
如果你係AIA,AXA,Bupa等公司,都可以有專用嘅conversion plan
如果果間公司冇呢類plan,唯有喺退休前買定份basic medical傍身,
或者只係keep 50,000 deductible嘅 topup
btw 收到消息Cigna Topup將會revamp
墊底費會降低,保費會上調
不過應該係一隻幾有用嘅product
近排恆生做緊果個供完十年103%全數拎返醫療保 買唔買得過
留名
你好巴打,多謝你既資訊,學到好多野,想請教下
本身係公務員,無咩病痛,唔煙唔酒,29歲,男
點買好???
另外有冇D包埋每年一次身體檢查??
THX

bupa有個公務員plan,可以包pre-existing但保障額比較低
如果病歷都好清白,bupa together應該幾適合你
由續保年開始每年都送身體檢查
而且一個人每年25萬保額,可以做full cover
認真一問,持牌人可以係公開地方出product 架咩

呢個係唔係真架?
我個朋友推介我第8

呢個係唔係真架?
我個朋友推介我第8

3隻m, 似做假
點買好???
THX

bupa有個公務員plan,可以包pre-existing但保障額比較低

除左bupa外,有冇其他公司建議,同樣要有身體檢查?
THX

呢個係唔係真架?
我個朋友推介我第8

真係有需要儲蓄型危疾?
有需要保終身?

呢個係唔係真架?
我個朋友推介我第8

真係有需要儲蓄型危疾?
有需要保終身?

保到幾歲好?
近排恆生做緊果個供完十年103%全數拎返醫療保 買唔買得過

如果你本身冇醫保,直接咁計算好似放十年可以賺到3%同埋claim返黎筆錢
但用opportunity cost去計,你一份純醫保俾幾千一年可以claim幾萬
你買左回贈型醫保,病歷差左其他公司係唔受你玩架,
所以我覺得呢啲plan都係麻麻,你買得呢啲plan就未必會再買其他medical cover
中左病你又買唔到其他,唔中病你又蝕左time value

呢個係唔係真架?
我個朋友推介我第8

其實ranking個計算每個人都唔同standard,
我個人排名儲危比較好嘅係massmutual
因為危疾定義同儲蓄保證成份都唔差,早期可以賠到30%/50%
算係比較特別
點買好???
THX

THX

Cigna大房都會送bodycheck,不過benefit差好多
而mid-end都每年送1800蚊嘅身體桃查coupon,
自己唔用可以transfer俾屋企人
只係你目前冇group medical,可能買0/25k deductible
咁買相對黎講會貴啲或者要比墊底費個部份
你係唔係只係睇大房plan?
24歲人
想買醫保(最好係供到某個年紀就唔洗供)
每年供最多15000蚊
有冇好介紹?

呢個係唔係真架?
我個朋友推介我第8

真係有需要儲蓄型危疾?
有需要保終身?

保到幾歲好?

其實我認為危疾唔需要買終身,買到退休大概60歲左右已經夠
一個人最需要現金流嘅時間都係人生責任期間或者起步階段
你銀行得一兩萬,你就會驚忽然病左冇錢用
但到你40歲左右,資產會慢慢滾大,相對危疾嘅需要就會減少
儲蓄危疾對危疾定義會好啲,但一般買得呢啲就唔好諗住短期拎返或者儲到錢
[img]http://img.eservice-hk.net/upload/2017/06/20/230828_fba0dd7402c7c57e179f3dfc267ee4da.jpg[/ig]
呢個係唔係真架?
我個朋友推介我第8

真係有需要儲蓄型危疾?
有需要保終身?

保到幾歲好?

危疾主要係for你大病
無得返工 無收入 無錢供樓養屋企

財務責任幾時完咪保到幾多歲

去到七八十歲,有cancer都唔會搞到你無收入呱?仲要供樓養家?

不如買個 term危疾,差額拎去月供基金,listed ETF
其實係咪真係有唔落record嘅preunderwrite
原來諗住買醫療保但係驗左身血脂過高
個broker話正常都會加loading或者reject offer
諗住見到aia個d話有preunderwrite試下
但係個broker同我講個d preunderwrite
只係會講d山係石頭海係水嘅廢話
唔會真係對住出offer比你咁

E類PLAN好似好正,
65歲仲要有錢拎
我係唔係淨比372,510就可以?
定係年年加?實比係幾錢?
其實係咪真係有唔落record嘅preunderwrite
原來諗住買醫療保但係驗左身血脂過高
個broker話正常都會加loading或者reject offer
諗住見到aia個d話有preunderwrite試下
但係個broker同我講個d preunderwrite
只係會講d山係石頭海係水嘅廢話
唔會真係對住出offer比你咁

唔係每一間公司都可以做pre-underwrite
而pre-underwrite最大嘅purpose係唔想有record留低
如果按照你嘅case一定會落exclusion的話,就會係pre-un完話你知結果
我認為做pre-un係有用,起碼你知佢係加loading定落exclusion先
點買好???
THX

THX

Cigna大房都會送bodycheck,不過benefit差好多
而mid-end都每年送1800蚊嘅身體桃查coupon,
自己唔用可以transfer俾屋企人
只係你目前冇group medical,可能買0/25k deductible
咁買相對黎講會貴啲或者要比墊底費個部份
你係唔係只係睇大房plan?

係咪如果想有每年身體檢查既話, BUPA係最好?

E類PLAN好似好正,
65歲仲要有錢拎
我係唔係淨比372,510就可以?
定係年年加?實比係幾錢?

呢個係典型嘅"醫療融資Trap"
你個plan係一個non-guaranteed成份高嘅saving plan
搭basic medical + SMM rider搭有墊底費半私家房plan
張圖講到任何醫療開支都cover係錯,即使有smm
因為醫療單deductible超支嘅部份要自己bear 20%左右,
而且醫療保險都會有inflation,計埋年齡最後保費一定唔止372,510
其實成張圖最吸引嘅內容,係醫療可以賠到幾多俾你
同本身個saving plan係無關,冇必要綁埋一齊買
呢份saving未計佢非保證紅利派得足唔足,亦未計醫療隨著年齡同通脹會加價
三十年後份醫療保單都唔會係一樣價,又點會供到終身呢?
如果真係要做到供斷醫療嘅效果,唯有用保證成份較高嘅plan去做預算,
要"供得斷"半私家房嘅plan,budget至少都要48000一年or above
如果中間通脹比一開始訂嘅預期高嘅話,係冇可能供到你100歲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞