保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
留名
留名
如果我已經on9 買左n合1個種儲蓄保,咁點算

要先睇你供左幾耐同埋仲有幾錢要供,
我會建議你俾下一期錢之前做個review,
你要繼續俾錢都要知道值唔值得繼續俾呢個數
半個同行留名

供左4 年 每年萬1 蚊 左右

唔好彩其間入過院3日, 做過體外碎石小手術

供左4 年 每年萬1 蚊 左右

唔好彩其間入過院3日, 做過體外碎石小手術

你唔講你買左咩 冇人知你可以點做

利申 開始研究緊自己份plan
記住,有緣人睇到,而又明,就記住。

剩係買醫療plan就夠,唔好俾人氹加份Saving plan,又話乜柒可以幫你斷供,唔好信。

剩係買醫療plan就夠,唔好俾人氹加份Saving plan,又話乜柒可以幫你斷供,唔好信。

原理,聽得明就算。

唔明就記住上面所講。

醫療保費你當係你退休後, 其中一個支出,

如果以現在保費計算, 70歲, 用2萬5千做墊底費,

一年要俾26,720, 除12, 即係2226一個月,
咁加加埋埋其他, 當7000蚊一個月,

只要你有投資項目cover到當中的洗費,

即一般人所講,
被動收入>主動收入,
就ok,

cover到終老,
就要有永遠都產生到收入的投資項目,

係要靠投資項目支付退休洗費(包括醫療開支)

所以唔好俾保險佬fake左,

你的投資計劃要從整體退休支出去思考,而唔係單單為左應付醫療保費單一項目而思考你的投資計劃。

因為agent, broker sell份ceo都唔係收好多佣,一定係你份saving plan,佢地先係最大收益來源,賺佣。

全行都係咁Sell,一定係醫療plan搭份saving plan,你地唔洗理佢,剩係買醫療plan就ok

講真60幾歲之後d醫療保費加得好勁
1個月ge洗費冇理由用黎交晒保費
到時都係揾政府 都就死law
留名
留名

原理,聽得明就算。

唔明就記住上面所講。

即一般人所講,
被動收入>主動收入,
就ok,

cover到終老,

你的投資計劃要從整體退休支出去思考,而唔係單單為左應付醫療保費單一項目而思考你的投資計劃。

因為agent, broker sell份ceo都唔係收好多佣,一定係你份saving plan,佢地先係最大收益來源,賺佣。

全行都係咁Sell,一定係醫療plan搭份saving plan,你地唔洗理佢,剩係買醫療plan就ok

無錢/大病就死主要都係靠公共醫療。

中年打後又keep 到醫療保係for果d陰d陰d 成日黎揾你既病。 唔使下下入公院,可以有多少少其他choice咁樣。

其實大家問番有claim 保險經驗既醫生,好多都話6x歲已經係佢地見過會claim保險既最大年紀病人。70歲打後仲keep 住交保費係極少數, 睇理賠報告都睇到

如果錢唔多亦供左唔太耐, 身體狀況唔太差,可以考慮砍掉重新買過

但如果commit左一段時間,同agent傾下減額清繳

同埋要有心理準備同agent反面。

班保險佬係時候要比佢審判下
恐懼鬥室6

如果錢唔多亦供左唔太耐, 身體狀況唔太差,可以考慮砍掉重新買過

但如果commit左一段時間,同agent傾下減額清繳

同埋要有心理準備同agent反面。

如果commit左咁耐 要攞ge 佣都攞晒la 仲會反面?
我果份係醫療保險,係咪可以隨時cut?
用緊信用卡每月扣數

可以,有surrender form搵人幫你submit或者直接上cs都可以cut

我email 過bupa 問
佢話合約期一年,要cut就要等到合約週年先cut

同埋要cut嘅,佢會照樣扣數到合約完

姐係點
我果份係醫療保險,係咪可以隨時cut?
用緊信用卡每月扣數

可以,有surrender form搵人幫你submit或者直接上cs都可以cut

我email 過bupa 問
佢話合約期一年,要cut就要等到合約週年先cut

同埋要cut嘅,佢會照樣扣數到合約完

姐係點

有客人係會去銀行cut佢信用卡過數
如果都係唔知點cut,可以同我email講
如果commit左咁耐 要攞ge 佣都攞晒la 仲會反面?

最遲3至6年都收哂commission,
同埋頭1年都收左大部份
我又唔覺得會因為供完幾年斷張單而反面
呢幾日好多保險唔再賣

岩岩睇緊保記ge 危疾加護保 今日突然唔見左
想請教下樓主
我一向啲手指甲都有啲事,類似濕疹果類
去開政府睇專科拎藥膏搽
咁對投保有咩影響?(知道已知既病係唔會包)
因為我見保拍佢個健康申報問過去6個月有冇連續睇專科果啲
想請教下樓主
去開政府睇專科拎藥膏搽

有野就要報 唔報到時出事佢唔認數 攞黎搞
想請教下樓主
去開政府睇專科拎藥膏搽

我知呀
但係點申報?
要attach 醫生證明定點樣的
謝謝
想請教下樓主
去開政府睇專科拎藥膏搽
因為我見保柏佢個健康申報問過去6個月有冇連續睇專科果啲

我知呀
但係點申報?
謝謝

你係application form填返相關病症就可以
濕疹唔算好大問題,未必會落exclusion

我知呀
但係點申報?
謝謝

你係application form填返相關病症就可以
濕疹唔算好大問題,未必會落exclusion

Thanks 樓主
其實嚴格啲講醫生都唔知係咩事
懷疑係"Trachonychia" https://en.m.wikipedia.org/wiki/Trachonychia
但未肯定係咩,咁可以點報😮
其實都睇咗十幾年
Thanks!

原理,聽得明就算。

唔明就記住上面所講。

即一般人所講,
被動收入>主動收入,
就ok,

cover到終老,

笑左,但唔係想笑你,但你老實講,你依家有無為自己退休做準備?

通常邊類人會諗退休計劃?

搞掂好哂住住屋,事業個path有哂預期,

即起碼你自己係香港買左樓,供緊,預計20年內or30年內斷供,退休你唔洗煩有無地方住,

事業有path,通常係專業人士,或者公務員。

咁提得出依個問題,

通常都唔係我講達到諗退休條件的人,

如果你連上面兩樣都無搞掂,你好難係香港生活,莫講過退休,都係買返普通醫療算吧,ceo 果d唔太適合你,假如我無猜錯的話
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞