保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
識買一定係買蘇黎世既GI
講完。
巴打我2年前買左宏利個隻樂活無憂危疾保(供25年,附加有埋(“萬無一失”意外保)同埋(守護一生醫療保)),一年要成萬一蚊保費,問番啲朋友佢地啲保費平好多,想問下我係咪俾人昆左

利申:23歲,諗緊cut唔cut好

喂爸打我都係喎
我份醫療加危疾
上年第一次交先6000幾
今年變左7字頭屌佢
唔想供(因為上年都係俾同學夾我買 )
巴打我2年前買左宏利個隻樂活無憂危疾保(供25年,附加有埋(“萬無一失”意外保)同埋(守護一生醫療保)),一年要成萬一蚊保費,問番啲朋友佢地啲保費平好多,想問下我係咪俾人昆左

你買嘅係儲蓄危疾搭medical rider
因為份plan assume左你買危疾同人壽買夠終身
所以insurance cost會特別貴,
而且頭幾年張單係唔會有cash value

由於現時Term CI已經可以取代儲蓄危疾嘅保障,
除非你係想買埋多重保,否則儲危plan係好唔抵

份單供足25年後,你會發現你只係用自己嘅錢俾保額,total槓桿大概只係2倍左右

喂爸打我都係喎
我份醫療加危疾
今年變左7字頭屌佢

其實除非巴打們有家室或只有自己供養父母,
否則危疾嘅作用未必咁大,
因為危疾正確作用係保障你做唔到嘢嘅時候嘅必要開支
唔算家庭支柱,買個medical黎cover醫療開支會比你買危疾平好多
真係好多巴打買左儲蓄危疾
講完。

講多d

份單供足25年後,你會發現你只係用自己嘅錢俾保額,total槓桿大概只係2倍左右

唔該巴打想問下如果cut左佢係咪唔交保費就得

喂爸打我都係喎
我份醫療加危疾
今年變左7字頭屌佢

我諗應該都會cut左去但係之前俾二萬幾蚊保費就乜都無

如果要cut的話最好預早一個月左右交surrender form
因為你仲要cut埋DDA/DCA,
一唔覺意就俾佢扣左
就算你轉信用卡或者拎哂户口錢
有啲bank發現你唔夠錢會收你around 200蚊charge
同埋佢地會係咁出信,電話黎追你
樓主巴打我24歲 文職 唔食煙
啱啱係Prudential買左3份 意外 危疾 醫療 一年$7200 無任何儲蓄成份
但我唔識睇佢係individual rating or pool rating

其實呢啲一斷供就無 保費又年年加既保險
係咪無咁著數?
我怕去到退休我要交大額保費

如果我媽同哥有興趣買醫療保 係咪bupa會好啲
但我媽成60歲 咁個保額會啱會好貴/唔保?

巴打 提供保險意見係咪需要提供自己的保險從業員號碼? 小心為上
講完。

講多d

1. 人地主要做GI生意,唔會分散客服資源去 life
2. 所有保單 coverage最廣
3. 保額通常都係一線
4. 某啲 extra benefit幾正 (home有24小時緊急支援, Travel海陸空包哂, medic 易claim又包得多病原位癌都包
5. Mobile App可以自己 claim

最重要: 有做自己生意,唔一定要經AGENT / BROKER買,省返佣金果 PART
樓主巴打我24歲 文職 唔食煙
啱啱係Prudential買左3份 意外 危疾 醫療 一年$7200 無任何儲蓄成份
但我唔識睇佢係individual rating or pool rating

其實呢啲一斷供就無 保費又年年加既保險
係咪無咁著數?
我怕去到退休我要交大額保費

如果我媽同哥有興趣買醫療保 係咪bupa會好啲
但我媽成60歲 咁個保額會啱會好貴/唔保?

買term呢方面無咩問題
只係Prudential嘅純危疾唔包早期危疾,如原位癌等等
同埋唔可以揀level premium,意指保費唔會按年齡改變
而佢地ward plan個cover未必包得足大病
建議你每年加幾百蚊買個topup加多一百萬醫療保額

其實消費型嘅保險最主要係保障你唔夠asset size,
最有需要買cover嘅時候
到你退左休,仔女有經濟能力嘅時候,
對人壽同危疾嘅需要會降低
再視乎返當時嘅槓桿水平,
Medical都可以只係保留topup預防大病冇錢醫,
保費部份根本唔需要支出太多
好多人買終身保障嘅人壽同危疾,係超出左佢需要嘅部份

bupa超過左60歲已經唔可以投保,
可能要考慮下最平嘅basic plan+topup
講完。

講多d

1. 人地主要做GI生意,唔會分散客服資源去 life
2. 所有保單 coverage最廣
3. 保額通常都係一線
4. 某啲 extra benefit幾正 (home有24小時緊急支援, Travel海陸空包哂, medic 易claim又包得多病原位癌都包
5. Mobile App可以自己 claim

最重要: 有做自己生意,唔一定要經AGENT / BROKER買,省返佣金果 PART

Zurich已經冇自己agent,生意係專經broker黎做
我認同佢啲product有competitive advantage
但要clarify返,你經broker買同你直接搵zurich買個價係一樣
同brochure上面個價唔會有分別,係唔會省到佣金
只係少左個人follow咋
好多人有謬誤以為經broker會貴左
留名學野
樓主巴打
我兩年前買左宏利樂活無憂多重危疾保
一年供19000多啲
供20年
保得70萬港幣
是咪俾人昆左

http://www.manulife.com.hk/wps/wcm/connect/pws/8a4e500d-1c8d-49cd-bc64-41c0ae1cb674/ManuMulti+Care_Chinese.pdf?MOD=AJPERES

佢屬於舊式多重保嘅儲蓄危疾,
都包到原位癌,但對早期危疾嘅cover比較少
入面嘅癌症多重保有5年等候期,唔包延續疾病(未斷尾)
同埋講到Manulife,佢對危疾賠嘅定義係比較差
譬如心肌梗塞,要塞夠2條60%先賠
其他同類型嘅plan 塞1條50%都可以賠
宜家多重保嘅plan可以做到3年等候期包埋延續危疾
不過如果你唔係特別高收入,都唔會建議你買咁多危疾嘅benefit
市場上可以揀有早期危疾又有level premium嘅純危疾
只可以講好多agent根本唔知市場上有啲咩,
就算知道,佢地都唔可以offer到俾你

如果要cut的話最好預早一個月左右交surrender form
一唔覺意就俾佢扣左
有啲bank發現你唔夠錢會收你around 200蚊charge

咁以我個情況其實淨買咩保險就可以夠係解決醫療問題巴打有無咩推介

一唔覺意就俾佢扣左

咁以我個情況其實淨買咩保險就可以夠係解決醫療問題巴打有無咩推介

醫療開支部份買medical
要點買就視乎你有冇existing group medical同埋想住咩level嘅房
危疾係用黎cover其他開支同埋現金流嘅問題,
如果你未有呢方面嘅concern

份單供足25年後,你會發現你只係用自己嘅錢俾保額,total槓桿大概只係2倍左右[/quote]
唔該巴打想問下如果cut左佢係咪唔交保費就得[/quote]
一唔覺意就俾佢扣左
同埋佢地會係咁出信,電話黎追你[/quote]
咁以我個情況其實淨買咩保險就可以夠係解決醫療問題巴打有無咩推介[/quote]

醫療開支部份買medical
要點買就視乎你有冇existing group medical同埋想住咩level嘅房
危疾係用黎cover其他開支同埋現金流嘅問題,
如果你未有呢方面嘅concern ,
應該有多啲medical嘅cover先再考慮危疾
樓主你好
我獨仔約30歲,無子女,父母健在
雖然父母都無乜大病痛
但都想買份保險比佢地
不過佢地都差唔多70歲
係唔係無公司會保老人?
我見到既個人plan都係要求65歲or below
謝謝樓主

over 65歲 可以買到嘅basic plan唔多
可以考慮cigna basic+ topup或者純topup

唔該哂靚仔樓主先
另想問2個問題
1. 本身想跟樓主意見買bu記together. 但又見佢有個公務員plan比多一千年費有semi-private住,2者點簡?
2. 我未買過insurance唔知依行點收費。
係唔係即係每月比insurance fee+broker premium?
但broker premium 假設每月收$100
份insurance成世架喎
條數咪好come計
謝謝解惑

1. 佢個公務員plan係平,但係啲benefit limit好差
你可以睇佢手術費嘅cover,幾萬蚊嘅病一定會claim爆
就算你加埋smm,個保障額唔算高
不如直接揀返佢有full cover嘅plan會好d
2. broker唔會額外收你錢,佣金已經係你平時交嘅保費入面
而且醫保一般只係有3年佣,之後就冇錢收
不過對客人黎講,through agent買同through broker買
個價都係一樣唔會額外收多

等埋靚仔樓主出中高階medical再睇睇

等埋樓主出中高階medical再睇睇

其實第18頁已經出左,
但因為冇開新post嘅關係已經沉左底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞