保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike

bupa有個公務員plan,可以包pre-existing但保障額比較低
如果病歷都好清白,bupa together應該幾適合你
由續保年開始每年都送身體檢查
而且一個人每年25萬保額,可以做full cover

除左bupa外,有冇其他公司建議,同樣要有身體檢查?
THX

Cigna大房都會送bodycheck,不過benefit差好多
而mid-end都每年送1800蚊嘅身體桃查coupon,
自己唔用可以transfer俾屋企人
只係你目前冇group medical,可能買0/25k deductible
咁買相對黎講會貴啲或者要比墊底費個部份
你係唔係只係睇大房plan?

係咪如果想有每年身體檢查既話, BUPA係最好?

只係睇大房plan,bupa會比較好
因為就算做唔到full cover,non-network benefit都比其他plan高
你要價錢平,bupa唔會係最平嘅大房plan,
但相比佢cover嘅內容,其實已經好fair
我唔會講某一間係最好,depend on你想要啲咩

bupa 老時貴

Medical去到70歲後普遍貴
不過亦係最有可能會用到嘅時候
如果要買到100歲,bupa 80歲後行flat rate
相比其他公司80歲後仍然會按年齡加價
如果care老左保費貴,淨係保留個topup醫大病
有咩事自己俾墊底嗰part都係一種選擇

咩間公司 老o topup 抵d

呢個係唔係真架?
我個朋友推介我第8

真係有需要儲蓄型危疾?
有需要保終身?

保到幾歲好?

其實我認為危疾唔需要買終身,買到退休大概60歲左右已經夠
一個人最需要現金流嘅時間都係人生責任期間或者起步階段
你銀行得一兩萬,你就會驚忽然病左冇錢用
但到你40歲左右,資產會慢慢滾大,相對危疾嘅需要就會減少
儲蓄危疾對危疾定義會好啲,但一般買得呢啲就唔好諗住短期拎返或者儲到錢

Aia 得唔得 65定70拎得返400000

其實最主要係睇你買嘅目的同opportunity cost,
如果你一定要買終身保障,可以揀保證成份更高嘅plan,15年保證breakeven
如果唔做儲蓄危疾,同樣有30年時間做投資期,可以有好多選擇
五十歲,男性,吸煙, 有糖尿病及高血壓, 收入低微,請問有咩醫療/危疾保險適合?唔需要人壽。

年齡大,有糖尿同高血壓嘅選擇唔多
好多公司核保完呢啲case之後都未必受
AXA private room可以保證投保,
不過最大缺點係貴同埋有頭兩年限制
過左指定時間先包已存在疾病
危疾同醫療一樣都要核保,而且唔包已存在疾病
有冇其他plan或者公司medical?

咩都冇 睇怕都要靠政府醫院

試下買唔買到topup 起碼包大病先
屋企人想投保
如果佢依家公立醫院排緊期做內科檢查 但未確診係咩事同無做手術
算唔算係已存在疾病??

已存在疾病通常係計算sign and symptom個日,
即係有少少病徵去左睇醫生,佢建議你照個腸胃鏡
呢刻再買一般嘅insurance後再做checking,都唔會包你之後嘅病
30歲,無食煙

想要一份原位癌都賠,非儲蓄既危疾

樓主有無推介?

可以買Pacific Life
早期包40種,而且大部份賠25%
不過危疾定義相對較嚴

bupa有個公務員plan,可以包pre-existing但保障額比較低
如果病歷都好清白,bupa together應該幾適合你
由續保年開始每年都送身體檢查
而且一個人每年25萬保額,可以做full cover

除左bupa外,有冇其他公司建議,同樣要有身體檢查?
THX

Cigna大房都會送bodycheck,不過benefit差好多
而mid-end都每年送1800蚊嘅身體桃查coupon,
自己唔用可以transfer俾屋企人
只係你目前冇group medical,可能買0/25k deductible
咁買相對黎講會貴啲或者要比墊底費個部份
你係唔係只係睇大房plan?

係咪如果想有每年身體檢查既話, BUPA係最好?

只係睇大房plan,bupa會比較好
因為就算做唔到full cover,non-network benefit都比其他plan高
你要價錢平,bupa唔會係最平嘅大房plan,
但相比佢cover嘅內容,其實已經好fair
我唔會講某一間係最好,depend on你想要啲咩

bupa 老時貴

Medical去到70歲後普遍貴
不過亦係最有可能會用到嘅時候
如果要買到100歲,bupa 80歲後行flat rate
相比其他公司80歲後仍然會按年齡加價
如果care老左保費貴,淨係保留個topup醫大病
有咩事自己俾墊底嗰part都係一種選擇

咩間公司 老o topup 抵d

通常推介你用Cigna大房topup,平得黎發揮到保險槓桿嘅作用
高汁留名學野

如果做私家醫院護士 住院房租 普通既藥費唔洗自己俾 應該點樣揀plan好
利申未入職 未知職員會有咩醫療保
應該等入左職先on top再加錢定自己買多份好
五十歲,男性,吸煙, 有糖尿病及高血壓, 收入低微,請問有咩醫療/危疾保險適合?唔需要人壽。

Cigna大房topup嗎?依個PLAN一般每年要加百分之幾保費?

一般大房,3個屋企人一齊買bupa會一齊有85折
續保年起每年有一次身體檢查,無索償折扣最多再有85折
只係3個人買together嘅保額係每年75萬share黎用
假如其他人冇事就可以用埋佢地嘅保額
即使上年用完,保額會每年重新計過,冇life time limit
想要多啲cover,只好買多份topup

https://1drv.ms/b/s!Amx0yTGCmHxwjiN_7Ol6655Q7wQE
你可以睇返premium table,如果你用大房plan計保費,
bupa可能會差過其他唔加smm嘅大房plan
但假如加左smm,價錢上分別唔大,只係其他plan做唔到full cover
即使加左smm,最多都只係cover到20萬左右,而且一部份要自己俾20%左右
如果做私家醫院護士 住院房租 普通既藥費唔洗自己俾 應該點樣揀plan好
利申未入職 未知職員會有咩醫療保
應該等入左職先on top再加錢定自己買多份好

最好都係買份topup傍身先
因為你講嘅藥費應該唔包標靶藥嘅昂貴藥物
即使入左職,個保障同其他人嘅group medical一樣
只係保障到你最common嘅醫療開支,未必包到大額支出

Cigna大房topup嗎?依個PLAN一般每年要加百分之幾保費?

上一次修訂保費係2012年,基本上topup唔係成日都加
醫療plan加價嘅幅度會視乎唔同年齡層,
譬如20-30歲加2%,而70-80加4%,所以好難直接measure幾%升幅
但如果係一般嘅medical,你可以預期大約2-5%
我個FD之前想買醫療,但係最後買左泰X安心保2+附加(危疾+住院),宜家愈供愈多,住院個保障又麻麻,最慘係個安心保得個USD10,000 ,但要供成25年先回本(計埋非保證個PART先25年),25年先得個8萬蚊港紙把鬼?同埋呢份單係咪你所講中左癌,賠完之後成份保單冇左,住院要再買過個隻 ?

上一次修訂保費係2012年,基本上topup唔係成日都加
醫療plan加價嘅幅度會視乎唔同年齡層,
譬如20-30歲加2%,而70-80加4%,所以好難直接measure幾%升幅
但如果係一般嘅medical,你可以預期大約2-5%

唔該晒!
最近feel到身體好似唔多妥
依家先買保險再body check係咪唔得

一般大房,3個屋企人一齊買bupa會一齊有85折
續保年起每年有一次身體檢查,無索償折扣最多再有85折
只係3個人買together嘅保額係每年75萬share黎用
假如其他人冇事就可以用埋佢地嘅保額
即使上年用完,保額會每年重新計過,冇life time limit
想要多啲cover,只好買多份topup

https://1drv.ms/b/s!Amx0yTGCmHxwjiN_7Ol6655Q7wQE
你可以睇返premium table,如果你用大房plan計保費,
bupa可能會差過其他唔加smm嘅大房plan
但假如加左smm,價錢上分別唔大,只係其他plan做唔到full cover
即使加左smm,最多都只係cover到20萬左右,而且一部份要自己俾20%左右

睇醫生啦
我個FD之前想買醫療,但係最後買左泰X安心保2+附加(危疾+住院),宜家愈供愈多,住院個保障又麻麻,最慘係個安心保得個USD10,000 ,但要供成25年先回本(計埋非保證個PART先25年),25年先得個8萬蚊港紙把鬼?同埋呢份單係咪你所講中左癌,賠完之後成份保單冇左,住院要再買過個隻 ?

視乎個plan供左幾耐,
USD10,000唔知買黎有咩用
其實買得儲蓄危疾,唔好預自己拎到錢
如果要買,最大目的都係要買終身保障
因為用money value去睇,
大部份儲危plan都要30年左右先保證breakeven
幾乎相等於浪費30年嘅投資期去換保障
除非你會放筆錢去到100歲,
預期IRR先會有4至5%
(假設紅利實現率100%,假設存放超過70年...)
如果你中間想要withdraw危疾plan入面保證部份嘅現金價值,
就要連埋住院嗰部份一齊cut單
medical作為rider就會受主plan影響
至於中危疾賠完,rider都會跟住斷
雖然有部份公司可以俾你買返同一個rider plan,但就唔係guarantee

你朋友嘅情況其實可以喺即將續保嗰陣買另一份醫療,
然後斷左原本嗰份medical rider佢
In case中間有咩病歷,都唔駛局住用原本嗰份保障唔夠嘅medical
至於繼唔繼續供份危疾,就睇佢已經供左幾耐同仲想唔想繼續供
因為就算賠到,USD 10,000根本冇乜幫忙

視乎你有冇任何求診記錄
不過你預期頭一年就claim,麻煩一定多
LM
Ching點睇prudential既危疾 (守護健康危疾加倍保 (CIM)) 再加醫保 (智安心康健計劃 (HTPR))
同儲畜 (理想人生保障計劃 (PLS))

個人覺得份危疾好似太貴,唔係好知自己到底駛唔駛份咁貴既保險,
另外儲畜個份個非保證金額就咁睇落去好似好多咁,但我阿媽話通常個個amount都唔會係出到黎個個數
唔知巴打有咩建議
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞