保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
你好巴打,多謝你既資訊,學到好多野,想請教下
本身係公務員,無咩病痛,唔煙唔酒,29歲,男
點買好???
另外有冇D包埋每年一次身體檢查??
THX

bupa有個公務員plan,可以包pre-existing但保障額比較低
如果病歷都好清白,bupa together應該幾適合你
由續保年開始每年都送身體檢查
而且一個人每年25萬保額,可以做full cover

除左bupa外,有冇其他公司建議,同樣要有身體檢查?
THX

Cigna大房都會送bodycheck,不過benefit差好多
而mid-end都每年送1800蚊嘅身體桃查coupon,
自己唔用可以transfer俾屋企人
只係你目前冇group medical,可能買0/25k deductible
咁買相對黎講會貴啲或者要比墊底費個部份
你係唔係只係睇大房plan?

係咪如果想有每年身體檢查既話, BUPA係最好?

只係睇大房plan,bupa會比較好
因為就算做唔到full cover,non-network benefit都比其他plan高
你要價錢平,bupa唔會係最平嘅大房plan,
但相比佢cover嘅內容,其實已經好fair
我唔會講某一間係最好,depend on你想要啲咩
點買好???
THX

bupa有個公務員plan,可以包pre-existing但保障額比較低

THX

Cigna大房都會送bodycheck,不過benefit差好多
只係你目前冇group medical,可能買0/25k deductible

min-end 係指邊間公司?
"可能買0/25k deductible" 係指邊個PLAN?
咩房都得
THX
買Bupa 係bupa買同係恆生買有咩分別
利申 去銀行俾人sell
點買好???
THX

THX

因為就算做唔到full cover,non-network benefit都比其他plan高

bupa 老時貴

我收到依個推介
話除左兩個大數,其餘門診同住院都有cam,唔會扣任何保費,15年後一定可以收返16年的保費
想問有無古怪?我當儲下錢都好
請教下
本身自己有bupa carepro full cover 21萬5既話,再加cigna topup 墊底費係咪應該揀10萬,唔係5萬?
因為我見cigna 個賠償計法係(實際開支- Max(另一保險已賠費用,墊底費))*90% 咁
但理論上bupa 個邊係咪唔過21萬5千既話都實賠得哂, 當總開支要40萬,咁我cigna 揀5萬/10萬墊底個計法都係: (40萬- 21.5萬) *90% ?
所以揀10萬就會平d 保費,但有一樣效果,係咪咁計 真係有d 唔明
請教下
本身自己有bupa carepro full cover 21萬5既話,再加cigna topup 墊底費係咪應該揀10萬,唔係5萬?
因為我見cigna 個賠償計法係(實際開支- Max(另一保險已賠費用,墊底費))*90% 咁
但理論上bupa 個邊係咪唔過21萬5千既話都實賠得哂, 當總開支要40萬,咁我cigna 揀5萬/10萬墊底個計法都係: (40萬- 21.5萬) *90% ?
所以揀10萬就會平d 保費,但有一樣效果,係咪咁計 真係有d 唔明

你岩啊,你應該係揀十萬,保費平d
如果你呢個例子就係
21萬5千保柏
166,500信諾
自己出18,500
d 圖死左
巴打你係Broker 可以幫手買同跟單??
有冇contact 想買medic
五十歲,男性,吸煙, 有糖尿病及高血壓, 收入低微,請問有咩醫療/危疾保險適合?唔需要人壽。
點買好???
THX

THX

min-end 係指邊間公司?
"可能買0/25k deductible" 係指邊個PLAN?
咩房都得
THX

Mid-end係指Cigna嘅半私家房,
可以揀0/25k/50k deductible

如果唔介意大房,
通常會揀bupa或fwd
兩間都可以做到full cover
但fwd係每症咁計,
去到下一年已經用哂limit就冇得賠
買Bupa 係bupa買同係恆生買有咩分別
利申 去銀行俾人sell

直接網上搵bupa買或者搵銀行買都一樣
有claims就自己搞,搵佢地cs
除非你搵broker,唔係唔會有專人跟你個case
點買好???
THX

THX

bupa 老時貴

Medical去到70歲後普遍貴
不過亦係最有可能會用到嘅時候
如果要買到100歲,bupa 80歲後行flat rate
相比其他公司80歲後仍然會按年齡加價
如果care老左保費貴,淨係保留個topup醫大病
有咩事自己俾墊底嗰part都係一種選擇

我收到依個推介
話除左兩個大數,其餘門診同住院都有cam,唔會扣任何保費,15年後一定可以收返16年的保費
想問有無古怪?我當儲下錢都好

其實意外醫療單獨買唔貴,一年一千蚊到
呢個係opportunity cost
你hold筆錢15年會蝕左通脹
如果想儲錢,
你放筆錢係一啲保證成份高嘅plan已經可以賺大約60%,唔係太值得買呢類plan
請教下

你岩啊,你應該係揀十萬,保費平d
如果你呢個例子就係
21萬5千保柏
166,500信諾
自己出18,500

如果你一定可以做到full cover
其實50k或100k墊底都係一樣
揀50k墊底只係為左去唔到指定網絡時候用
topup墊底費每年差幾百蚊,不過賠到就差好遠,我自己prefer 50k墊底
d 圖死左
巴打你係Broker 可以幫手買同跟單??
有冇contact 想買medic

Broker可以代理唔同公司產品,
跟單方面同傳統agent唔會有太大分別
不過如果係agent嘅孤兒單,
broker係唔可以跟,只可以transfer broker嘅單
contact可以inbox facebook page, email或者留google form
五十歲,男性,吸煙, 有糖尿病及高血壓, 收入低微,請問有咩醫療/危疾保險適合?唔需要人壽。

年齡大,有糖尿同高血壓嘅選擇唔多
好多公司核保完呢啲case之後都未必受
AXA private room可以保證投保,
不過最大缺點係貴同埋有頭兩年限制
過左指定時間先包已存在疾病
危疾同醫療一樣都要核保,而且唔包已存在疾病
有冇其他plan或者公司medical?
另外死圖方面會喺醫療篇2更新返
1001之後會出新文
入面會有brief嘅 醫療 高端醫療 同Cancer Medical
會group埋呢堆文章一齊出

呢個係唔係真架?
我個朋友推介我第8

真係有需要儲蓄型危疾?
有需要保終身?

保到幾歲好?

其實我認為危疾唔需要買終身,買到退休大概60歲左右已經夠
一個人最需要現金流嘅時間都係人生責任期間或者起步階段
你銀行得一兩萬,你就會驚忽然病左冇錢用
但到你40歲左右,資產會慢慢滾大,相對危疾嘅需要就會減少
儲蓄危疾對危疾定義會好啲,但一般買得呢啲就唔好諗住短期拎返或者儲到錢

Aia 得唔得 65定70拎得返400000

年齡大,有糖尿同高血壓嘅選擇唔多
好多公司核保完呢啲case之後都未必受
AXA private room可以保證投保,
不過最大缺點係貴同埋有頭兩年限制
過左指定時間先包已存在疾病
危疾同醫療一樣都要核保,而且唔包已存在疾病
有冇其他plan或者公司medical?

咩都冇 睇怕都要靠政府醫院
30歲,無食煙

想要一份原位癌都賠,非儲蓄既危疾

樓主有無推介?
留名
30歲,無食煙

想要一份原位癌都賠,非儲蓄既危疾

樓主有無推介?

巴打都可以tg我睇下啲資訊 依家有個最新既危疾係包所有器官既原位癌(除左皮膚)
Tg:https://telegram.me/moonchanmun
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞