保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
想問下應唔應該cut左友邦隻ceo?
High end但係而家好似好綁手綁腳
似乎唔太值得

如果cut的話有冇其他類似既plan?

如果你買完之後有claim過嘅話未必會suggest你cut
因為轉其他plan嘅多數需要underwrite
有機會唔包你相關嘅病

如果你medical history冇花過,
理論上可以喺續保嗰陣搵下有冇好啲嘅substitutes

之前冇claim過
正常臨續約先cut好啲?

如果你係年繳拎唔返剩低嘅premium,
只有月繳先可以唔繼續交
如果你已經俾左一年嘅錢,通常會係續約之前兩個月左右睇定,
因為有相關病歷嘅case,會預先做pre-underwrite
等insurer turn around同你講包唔包到相關嘅病,
仲要cut原本嘅dda同埋policy,最好預鬆啲

你係唔係每月繳?

年繳
其實係出信單野之後先諗cut
不過俾都俾左
應該都會用埋剩低個半年

話說有冇啲冇咁high end既醫保?
成日覺得用唔晒50m好浪費

最近新出左隻mid end幾好
保費比AIA平好多

請問邊間mid end 好?
想問下應唔應該cut左友邦隻ceo?
High end但係而家好似好綁手綁腳
似乎唔太值得

如果cut的話有冇其他類似既plan?

如果你買完之後有claim過嘅話未必會suggest你cut
有機會唔包你相關嘅病

之前冇claim過

只有月繳先可以唔繼續交
因為有相關病歷嘅case,會預先做pre-underwrite
等insurer turn around同你講包唔包到相關嘅病,

你係唔係每月繳?

年繳
不過俾都俾左
應該都會用埋剩低個半年

保費比AIA平好多

Cigna Elite (2017 Revamp version)

有機會唔包你相關嘅病

之前冇claim過

只有月繳先可以唔繼續交

你係唔係每月繳?

年繳
不過俾都俾左
應該都會用埋剩低個半年

保費比AIA平好多

Cigna Elite (2017 Revamp version)

尊尚保?
唔該巴打

另外想問下投左保之後想轉保障地區
例如亞洲轉全球(美國除外)
除左加保費仲會唔會有其他影響?

尊尚保?
唔該巴打

另外想問下投左保之後想轉保障地區
例如亞洲轉全球(美國除外)
除左加保費仲會唔會有其他影響?

https://www.cigna.com.hk/iwov-resources/docs/zh-hant/product/Cigna_Elite-Revamp-TC-GI-d1h.pdf

如果投保之後轉保障地區或者墊底費,都要再核保過
中間有索償有機會影響你包得足唔足
巴打有無諗住儲蓄同年金個d

等我整合好保險嘅所有篇章之後
會share高保證成份嘅universal life同年金plan,有機會嘅話會講多少少市面上仲有咩理財工具

會share高保證成份嘅universal life同年金plan,有機會嘅話會講多少少市面上仲有咩理財工具

幾時會有? 另外你係邊間倣,?
lm

幾時會有? 另外你係邊間倣,?

Not sure yet 有稿但未ready好出
公司就唔喺呢度公布,因為呢行好細...
如果真係想知,email或者direct fb page問都得
轉左公司 新公司有員工同家屬bupa
可以加top up plan
其實好唔好?

Bupa wise choice?
佢個plan保障額太少, 大房得18萬, 80% reimbursement
價錢都係每年幾百至一千,不如買Cigna topup
100萬, 90% reimbursement
強帖留名學野

留名
公司有份BUPA,但都冇乜點留意係咩PLAN
睇咗咁耐,個人黎講其實BUPA 卓康健+cigna top up 最好?
睇咗咁耐,個人黎講其實BUPA 卓康健+cigna top up 最好?

唔介意住大房,假設行到full cover
保額1,215,000 ,
out of 215,000 自己俾10%
性價比幾高

不過如果公司有一份,唔一定要加basic plan
因為mid end同你basic + topup差唔多價
仲可以住semi private

咁姐係我直接去cigna top up?

咁姐係我直接去cigna top up?

你有冇公司plan個保障表?
如果基本保障夠高的話,加個50,000 deductible嘅topup
如果保障額唔算太高,可能揀返12,000或25,000墊底費嘅plan
點解cigna 我上網按申請,選買果個 10萬墊底topup
但填完資料提交時佢話
信諾升級醫療保
您的申請未能順利完成

???
bupa 悅康健抵玩
e家大房分分鐘唔係好夠錢claim

半私家慢慢變左底線
點解cigna 我上網按申請,選買果個 10萬墊底topup
但填完資料提交時佢話
信諾升級醫療保
您的申請未能順利完成

???

上網入form呢個問題答唔到你
因為我follow嘅application係唔經網上
如果仲係唔得,一係再打去問,一係搵broker follow,價錢係一樣
btw 10萬墊底費要留意自己group medical或者basic plan個cover夠唔夠
如果有smm的話會好啲,唔係嘅話揀5萬墊底都係貴二三百到
但填完資料提交時佢話
信諾升級醫療保
您的申請未能順利完成

???

上網入form呢個問題答唔到你
因為我follow嘅application係唔經網上
如果仲係唔得,一係再打去問,一係搵broker follow,價錢係一樣
btw 10萬墊底費要留意自己group medical或者basic plan個cover夠唔夠
如果有smm的話會好啲,唔係嘅話揀5萬墊底都係貴二三百到
留名學野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞