保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
樓主我睇左好耐保險
但係唔知邊樣先適合自己
我主要想買醫療同危疾
我搵朋友(宏利)買
都睇過好多份,但係都好難揀
PS:23歲,無食煙
初初打算買個醫療,rider淨係得cancer
一年3千尾,再每年加
但發覺好似只係cancer驚唔夠
之後再問第二個plan
人壽我揀5年10萬保額
rider醫療,危疾,cancer
因為佢危疾唔可以係醫療主到出
所以局住揀個人壽去出
一年9千尾,又係每年加(第6年就變返平,供完個人壽)
但係又覺得個人壽好無謂
宜家再問梗危疾做主rider加醫療
所以想問下樓主應該點揀好
*另外因為幾年前試過做過一個小手術,係咪最好都同佢地講定?(成世人係試過呢次手術,平時好少病,1-2年先有1次感冒)

其實你係因為揀定左宏利,先要遷就佢公司嘅product黎搭
我唔太建議買哂同一間公司係因為部份保障會成為rider
而且部份規限會令你會買多左你應有嘅保障,造成浪費

加上宏利對危疾嘅定義的確比其他公司差,
譬如通波仔要2條塞夠60%自賠
你中左個list上面嘅病,唔中佢個定義都唔賠

正路係獨立買醫療買夠你醫療所需嘅保障,
驚患重病期間會冇錢俾日常開支再加危疾
如果你一定要買manulife,
我會建議你買medical算啦

唔該晒樓主你答咁多野
我都考慮你嘅建議
同埋我之前做過一次手術洗唔洗同佢地講聲/申報?
好詳細 巴打一定用左好多時間打,多謝你
留名
再請教人壽係一死就賠?
而意外保係要意外死先賠?
坊間d 保險公司除左死係100%賠償外,斷肢失明既賠償額都唔同?你覺得邊間會更兔保障?
留名學嘢
financial advisor 先最呃人,扮冇代表單一保險公司,所以中立。
收皮啦!咪又係sell最高commission rate 果間公司既保險。
知道哂你果行既黑幕啦,咪撚扮中立啦!
financial advisor 先最呃人,扮冇代表單一保險公司,所以中立。
收皮啦!咪又係sell最高commission rate 果間公司既保險。

有花生,但巴打你都好似係保險,邊間
巴打你好
我同我老公都係25歲樓下,想買一份醫療保,應該點樣買最好最抵?我地想買份係半私家房/私家房嘅,加上我自己多病痛,大病小病都有,應唔應該加埋保門診嗰一項? 麻煩哂你

補充返 我地都係無食煙嘅

首先要知道你地中過咩病,
同埋如果想要包埋已經有嘅病,市場上都有啲唔錯嘅選擇
門診我個人唔特別會推,因為槓桿唔大,
唔係太符合保險以小博大嘅特質
我通常suggest out-patient依賴返公司medical嘅cover
除非你真係好明顯兩三星期要睇一次醫生咁滯,唔係嘅話唔一定要加埋

巴打請問邊幾間會包己有既病?
會唔會貴好多?

有平有貴,但想平會有一定嘅condition
目前individual係axa做到
巴打好似無出意外保/家居保既介紹
係咪好多連登仔搵巴打搞到你咁忙

意外保睇你係唔係只著重AD&D
一般市面上意外保會連帶埋意外醫療同住院現金
大部份會根據你職業類別黎收費,亦有plan係劃一收費
唔同嘅provider會有唔同限制
如果有興趣可以詳細講

忙係因為平時準備嘅野比較多
同埋office hour通常都要follow corporate
令到做analysis嘅時間少左
巴打你好
我同我老公都係25歲樓下,想買一份醫療保,應該點樣買最好最抵?我地想買份係半私家房/私家房嘅,加上我自己多病痛,大病小病都有,應唔應該加埋保門診嗰一項? 麻煩哂你

我通常suggest out-patient依賴返公司medical嘅cover
除非你真係好明顯兩三星期要睇一次醫生咁滯,唔係嘅話唔一定要加埋

麻煩哂巴打
我老公佢好少病,中親都係啲小傷風感冒咁。
反之我就嚴重啲,本身個人有貧血、低血糖,好易暈低。有胃病,長期食藥,本身扁桃體又大,易發炎。所以我真係每個月都睇一次醫生咁濟,有時嚴重少少就睇兩三次
我未係正職,仲係試用期,所以未知公司保險包幾多。加上我仲有好長時間先過試用(真係好長,最快都10月),所以想買咗先,唔想再俾咁貴睇醫生。
麻煩哂你了

可以獨立買out-patient,你預每月俾200蚊左右保費
樓主我睇左好耐保險
但係唔知邊樣先適合自己
我主要想買醫療同危疾
我搵朋友(宏利)買
都睇過好多份,但係都好難揀
PS:23歲,無食煙
初初打算買個醫療,rider淨係得cancer
一年3千尾,再每年加
但發覺好似只係cancer驚唔夠
之後再問第二個plan
人壽我揀5年10萬保額
rider醫療,危疾,cancer
因為佢危疾唔可以係醫療主到出
所以局住揀個人壽去出
一年9千尾,又係每年加(第6年就變返平,供完個人壽)
但係又覺得個人壽好無謂
宜家再問梗危疾做主rider加醫療
所以想問下樓主應該點揀好
*另外因為幾年前試過做過一個小手術,係咪最好都同佢地講定?(成世人係試過呢次手術,平時好少病,1-2年先有1次感冒)

其實你係因為揀定左宏利,先要遷就佢公司嘅product黎搭
我唔太建議買哂同一間公司係因為部份保障會成為rider
而且部份規限會令你會買多左你應有嘅保障,造成浪費

加上宏利對危疾嘅定義的確比其他公司差,
譬如通波仔要2條塞夠60%自賠
你中左個list上面嘅病,唔中佢個定義都唔賠

正路係獨立買醫療買夠你醫療所需嘅保障,
驚患重病期間會冇錢俾日常開支再加危疾
如果你一定要買manulife,
我會建議你買medical算啦

唔該晒樓主你答咁多野
我都考慮你嘅建議
同埋我之前做過一次手術洗唔洗同佢地講聲/申報?

填application嘅時候會有相關問題問返你
譬如問你5/7年內有冇入院做過手術
如實作答就可以
再請教人壽係一死就賠?
而意外保係要意外死先賠?
坊間d 保險公司除左死係100%賠償外,斷肢失明既賠償額都唔同?你覺得邊間會更兔保障?

人壽死亡賠嘅定義比意外死亡闊
姐係病死意外死都會包,當然都會subject to policy exclusion
常見exclusion有頭一至二年嘅自殺除外條款
有一部份嘅人壽,只要醫生證明你只係得返好短時間嘅壽命(譬如30日)
係可以賠左比你先
意外斷肢,失去身體機能嘅benefit間間都唔一樣,
有啲斷手指賠多啲%,有啲就賠少啲,好難去比較
lm

AIA agent可唔可以有返啲水準,又係度推倒稻草人
醫療單算高commission
如果有客人問我收幾多commission,我可以每個product都如實講返
你又願唔願意disclose你收你啲客儲危幾錢佣呢?
你地公司除左無限吹奏自己同stereotype別人,有冇真係認真計過點先可以用最低成本cover unexpected loss?
巴打我同我老公都想買醫療保再加保上保
佢就三十幾歲,身體正正常常,但就做裝窗,要成日爬出窗外企係棚度做野
我就二十幾,一直都有d小病小痛,輕微貧血,試過哮喘(而家好返)同割盲腸,岩岩呢個月隻腳鐵打敏感搞到細菌感染住左8日私家 媽咪有買危疾同保上保所以都claim得足(富通)
工作文員仔所以就冇咩高危

加埋唔算搵太多,但都唔駛供樓。
求推薦
佢就三十幾歲,身體正正常常,但就做裝窗,要成日爬出窗外企係棚度做野
我就二十幾,一直都有d小病小痛,輕微貧血,試過哮喘(而家好返)同割盲腸,岩岩呢個月隻腳鐵打敏感搞到細菌感染住左8日私家 媽咪有買危疾同保上保所以都claim得足(富通)

求推薦

同埋想問下我而家岩岩出院,係咪又要等返幾年先買得醫療保?
依家bupa together係咪冇左full cover benefit?
巴打有冇telegram?
巴打你好

麻煩哂巴打
反之我就嚴重啲,本身個人有貧血、低血糖,好易暈低。有胃病,長期食藥,本身扁桃體又大,易發炎。所以我真係每個月都睇一次醫生咁濟,有時嚴重少少就睇兩三次
我未係正職,仲係試用期,所以未知公司保險包幾多。加上我仲有好長時間先過試用(真係好長,最快都10月),所以想買咗先,唔想再俾咁貴睇醫生。
麻煩哂你了

可以獨立買out-patient,你預每月俾200蚊左右保費

有無話邊間好?定係全部都一樣的?

如果有興趣可以詳細講

同埋office hour通常都要follow corporate

巴打下一篇咪分析下意外保

如果有興趣可以詳細講

巴打下一篇咪分析下意外保

留名學野

求推薦

同埋想問下我而家岩岩出院,係咪又要等返幾年先買得醫療保?

收入唔算太高的話建議你買個大房plan再加topup就夠
有plan係你買完之後2年之內冇再接受治療就會包以前嘅疾病
不過呢個部份睇你願唔願意就你個人買私家房plan
醫保買嗰刻就算有exclusion,買完隔幾年完全冇事的話,係可以renew contract term,到時就會包返exclude嘅部份
Aia 我買果d都係帶儲蓄成份
依家bupa together係咪冇左full cover benefit?
巴打有冇telegram?

bupa大房嘅full cover一直都有
但要留意full cover要去指定嘅network預先通知bupa先做到
大約預早1至2日左右

暫時冇用telegram
巴打你好

麻煩哂巴打
麻煩哂你了

有無話邊間好?定係全部都一樣的?

獨立買out-patient選擇唔算好多
目前bluecross同zurich都有提供
兩間包嘅範圍會有較大分別,
可以兩間都睇完再做決定
如果屋企人有顯性遺傳病 但自己要有番咁上下年紀先知中唔中
唔知保險公司包唔包
中左之後都會幾常入醫院 但唔死得人
我又唔信保險公司bodycheck 包驗dna
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞