保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
我個FD之前想買醫療,但係最後買左泰X安心保2+附加(危疾+住院),宜家愈供愈多,住院個保障又麻麻,最慘係個安心保得個USD10,000 ,但要供成25年先回本(計埋非保證個PART先25年),25年先得個8萬蚊港紙把鬼?同埋呢份單係咪你所講中左癌,賠完之後成份保單冇左,住院要再買過個隻 ?

視乎個plan供左幾耐,
USD10,000唔知買黎有咩用
其實買得儲蓄危疾,唔好預自己拎到錢
如果要買,最大目的都係要買終身保障
因為用money value去睇,
大部份儲危plan都要30年左右先保證breakeven
幾乎相等於浪費30年嘅投資期去換保障
除非你會放筆錢去到100歲,
預期IRR先會有4至5%
(假設紅利實現率100%,假設存放超過70年...)
如果你中間想要withdraw危疾plan入面保證部份嘅現金價值,
就要連埋住院嗰部份一齊cut單
medical作為rider就會受主plan影響
至於中危疾賠完,rider都會跟住斷
雖然有部份公司可以俾你買返同一個rider plan,但就唔係guarantee

你朋友嘅情況其實可以喺即將續保嗰陣買另一份醫療,
然後斷左原本嗰份medical rider佢
In case中間有咩病歷,都唔駛局住用原本嗰份保障唔夠嘅medical
至於繼唔繼續供份危疾,就睇佢已經供左幾耐同仲想唔想繼續供
因為就算賠到,USD 10,000根本冇乜幫忙

岩岩幫佢睇份保單,供左4年, 主plan: USD10,000 儲蓄人壽, 附加:危疾USD50,000 + 醫療~而危疾唔覺有儲蓄成份,但係要好重既病先有得賠咁...仲要俾$俾到65歲 ,另外醫療有D回贈..我諗CUT左佢居多
國壽份尊尚醫療點睇?
亞洲私房價錢, 同其他公司半私差不多
性價比好似ok
有冇伏?
師兄
如果本身係公務員
但怕退休後冇左醫療保障

1. 我同太太應該買邊隻保險?
2. 如果移民去台灣仲可以用到嗎?

公務員有專用嘅medical plan,
價錢可以好平,而且會包已存在疾病,不過保障普遍就比較差
如果唔concern已存在疾病,可以買返一般大房plan
或者可以直接買個低墊底費嘅mid-end或high-end
in case有大病嘅時候可以搵更好嘅醫生,唔駛就住黎醫
如果你係買亞洲plan,移民係會有影響
師兄
如果本身係公務員
但怕退休後冇左醫療保障

1. 我同太太應該買邊隻保險?
2. 如果移民去台灣仲可以用到嗎?

公務員有專用嘅medical plan,
價錢可以好平,而且會包已存在疾病,不過保障普遍就比較差
如果唔concern已存在疾病,可以買返一般大房plan
或者可以直接買個低墊底費嘅mid-end或high-end
in case有大病嘅時候可以搵更好嘅醫生,唔駛就住黎醫
如果你係買亞洲plan,移民係唔會有影響
我個FD之前想買醫療,但係最後買左泰X安心保2+附加(危疾+住院),宜家愈供愈多,住院個保障又麻麻,最慘係個安心保得個USD10,000 ,但要供成25年先回本(計埋非保證個PART先25年),25年先得個8萬蚊港紙把鬼?同埋呢份單係咪你所講中左癌,賠完之後成份保單冇左,住院要再買過個隻 ?

視乎個plan供左幾耐,
USD10,000唔知買黎有咩用
其實買得儲蓄危疾,唔好預自己拎到錢
如果要買,最大目的都係要買終身保障
因為用money value去睇,
大部份儲危plan都要30年左右先保證breakeven
幾乎相等於浪費30年嘅投資期去換保障
除非你會放筆錢去到100歲,
預期IRR先會有4至5%
(假設紅利實現率100%,假設存放超過70年...)
如果你中間想要withdraw危疾plan入面保證部份嘅現金價值,
就要連埋住院嗰部份一齊cut單
medical作為rider就會受主plan影響
至於中危疾賠完,rider都會跟住斷
雖然有部份公司可以俾你買返同一個rider plan,但就唔係guarantee

你朋友嘅情況其實可以喺即將續保嗰陣買另一份醫療,
然後斷左原本嗰份medical rider佢
In case中間有咩病歷,都唔駛局住用原本嗰份保障唔夠嘅medical
至於繼唔繼續供份危疾,就睇佢已經供左幾耐同仲想唔想繼續供
因為就算賠到,USD 10,000根本冇乜幫忙

岩岩幫佢睇份保單,供左4年, 主plan: USD10,000 儲蓄人壽, 附加:危疾USD50,000 + 醫療~而危疾唔覺有儲蓄成份,但係要好重既病先有得賠咁...仲要俾$俾到65歲 ,另外醫療有D回贈..我諗CUT左佢居多

我估計附加份危疾應該係消費型黎,
如果係咁事實上你份主plan啲錢先有cash value
如果要供到65歲,我認為cut左佢好啲,
因為你黎緊要供嘅錢再放落多都係等回本
AIA醫療對medically necessary嘅定義仲要比較差,
有回贈都冇咩太大幫助
國壽份尊尚醫療點睇?
亞洲私房價錢, 同其他公司半私差不多
性價比好似ok
有冇伏?

其實我都有推介過呢個product,
因為係private入面數一數二平嘅product黎
有0/9k/28k墊底可以揀
如果覺得Cigna 25k deductible都高嘅話,
都可以選擇china life
兩者唔同嘅地方在於Cigna個身體檢查會有value好多
住院現金可以apply to私家醫院同埋outpatient可以包埋diagnosis test
China life就有30日等候期,住院不限時數
我覺得兩個plan性價比都幾高,不過general advice係Cigna > China Life
depend on你group medical cover係唔係真係太差先
樓主點睇axa匯安心
公司用緊axa,員工可以令外join呢個
係公司plan受保夠一年就可以保埋已存在病
呢點係咪諗得過?
想可醫療保,可否在TG傾
lm
巴打, 我想問下我同我女友以下個情況,有冇咩最經濟的醫療保險合適及大約的保費,唔該哂!

1. 我本人30歲,無煙,甚少病,經常踼波,上年膝頭斷左前十字,已經做左手術,康復後會繼續踼波,只係怕再有咩意外受傷想有個保障,包括埋物理治療
( 另問:日後關於我做左手術的膝頭問題,係咪唔可以Claim? 例如萬一不幸重造的十字韌帶再斷過,可以cover做手術和物理治療嗎?

2. 我女友26歲,無煙,身體間中有少病,想搵份保險俾佢除左一般醫療之外,可以包括埋佢做婦女檢查及婦女病。
唔留名唔得
公司無醫療保險,實報實銷,但有上限,買咩plan好
聽講保記cut booker佣金後好多booker唔賣保記產品,係味真?
Lm
想問行業有無限制
例如地盤n展狗咁
呢類易有事
係咪有風險評估?
想問關於已存在疾病

27歲,10年前開始每年係公院腎科覆診,一直無確診係邊一種腎炎,醫生只係話慢性腎炎,要確診就要抽組織,但有風險
一 路都無睇過自己病歷都唔清楚醫生係點寫

呢種情況係咪都一定係計已存在疾病
lm
樓主,我想問下fwd既簡易保全面醫療點睇? 幫雙親買。同bupa together 比邊個好d,唔該曬
樓主點睇axa匯安心
公司用緊axa,員工可以令外join呢個
係公司plan受保夠一年就可以保埋已存在病
呢點係咪諗得過?

其實呢個係一個幾好嘅product,加上convertible plan可以cover埋已存在疾病
如果自己本身已經有啲入院record或者有病痛未斷尾嘅話,
可以join佢雙人房或者私人房無墊底費嘅plan,賠償率可以揀80%或90%
不過如果本身想要好啲嘅medical cover,30萬或者60萬都未必足夠醫cancer
就算買左convertible plan都可能要加個topup包底
想可醫療保,可否在TG傾

唔好意思,因為都仲有啲quotation未搵返哂,暫時冇TG service
唔介意嘅可以用email或者google form留contact
如果真係急問,可以facebook inbox左我先,會盡快覆

巴打, 我想問下我同我女友以下個情況,有冇咩最經濟的醫療保險合適及大約的保費,唔該哂!

1. 我本人30歲,無煙,甚少病,經常踼波,上年膝頭斷左前十字,已經做左手術,康復後會繼續踼波,只係怕再有咩意外受傷想有個保障,包括埋物理治療
( 另問:日後關於我做左手術的膝頭問題,係咪唔可以Claim? 例如萬一不幸重造的十字韌帶再斷過,可以cover做手術和物理治療嗎?

2. 我女友26歲,無煙,身體間中有少病,想搵份保險俾佢除左一般醫療之外,可以包括埋佢做婦女檢查及婦女病。

1. 如果係上年做嘅手術,宜家先買多數都會落exclusion唔包相關部位
都有plan可以cover埋呢個部份,但就會比一般嘅plan貴
如果想包物理治療,可以買意外plan,會包返意外醫療,通常問你過去5年內有冇接受治療及求診,落唔落exclusion要視乎嗰間公司嘅underwriter決定

2. 可以買半私家房嘅plan,通常都會包埋每年嘅身體檢查,不過最好自己有公司嘅醫療cover,否則可能會買份低墊底費嘅plan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞