保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
強帖留名
Bupa同信諾,樓主點睇

Bupa d廣告賣得好勁 其實係咪真係咁好?

可以睇一睇岩岩出果part, 其中一張圖對比左幾間大房O既 medical plan

我會Basic plan 簡 Bupa , TopUp plan 簡 Cigna, 詳情可以睇返下面
等左醫療好耐

我都想問下Bupa同美國萬通
另外又見到d話出院免找續同免索償
免索償咩意思?

可以睇返岩岩新出個post, 都係果句, bupa together O既性價比真係幾高

出院免找續其實等於免索償。姐係講緊保險公司會幫你找數。以bupa為例,如果要免索償,入院前要去bupa網絡醫生到求診,之後向醫院出示醫療卡同一張 guarantee of payment letter就得。
REVISE一下有關連結
想睇其他篇章,可以去

保險陷阱 - 人壽篇
https://lihkg.na.cx/thread/15545

保險陷阱 - 危疾篇
https://lihkg.na.cx/thread/15559

保險陷阱 - 醫療篇
https://lihkg.na.cx/thread/15564
樓主,我想問下醫療保險嘅保費係咪會每年都會加

例如,
第一年20歲每月供款1000蚊,
第二年21歲大一歲,每月供款會係1100

醫療保險有效期係咪每年都要續?
例如,
供完一年,agent會問你係咪會要再供多一年,唔供就會失效

樓主,我想問下醫療保險嘅保費係咪會每年都會加

例如,
第一年20歲每月供款1000蚊,
第二年21歲大一歲,每月供款會係1100

醫療保險有效期係咪每年都要續?
例如,
供完一年,agent會問你係咪會要再供多一年,唔供就會失效

醫療保險每年都會根據年齡同醫療通脹每年加價。另外市面上有d計劃會用儲蓄保險去cover medical insurance.不過去到後期會有機會唔夠俾,詳細可睇醫療融資個part.
同埋醫保每年都要續保,如果你停左一排,想再續翻,保險公司會叫你重新核保
留名
lm
點睇AIA 份亞洲至尊(好似係)

公司個份再top up 揀16000底點睇?

1000萬一年係咪可以住養和瘋狂叫野食

我用緊Bupa
Sofar okay
樓主巴打終於轉台~
如果大家公司有保險的話,可以買一d超高自負額的保險

最重要係要睇理賠條款,香港黎計,保誠同AIA比較好
留名學野
留名
企開小小啦屌你老母
講咁大堆野 又係狗改不了吃屎 上黎搵客
LM
lm
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞