保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
留名
留名
互通保額五十萬其實夠唔夠用
convoy ?

利申 非康宏
如果想退休之後都有份醫療保應該點做?
Assume 退休之後冇錢供
獨立買一份saving 同 medical?

另外bupa d人話會claim唔到錢
其實問題大唔大?

首先要睇你本身公司醫保有冇得做convertible
如果可以的話,佢會容許員工於離職或退休後
可以選擇自費買返個group medical cover
如果本身公司plan inpatient cover唔多都可以買多個basic plan
如果cover都有返咁上下的話會建議買多份50000蚊墊底費o既topup倍大個保額去到一百幾萬
medical我一向建議唔同saving一齊買,因為一有咩事你要拎錢等於要一齊CUT,會冇左保障,最好係獨立去買

Claim錢方面,bupa冇咩大問題,同其他公司一樣用醫療卡或者齊文件就可以,除非係未過effective date
點解都會有一部份broker話bupa唔好?
係因為其他plan唔夠bupa咁aggressive,
而bupa個commission比其他plan低好多
佢ward plan個schedule of benefit的而且確比其他provider強好多
不過parivate同semi-private就未必揀bupa
唔通真係要填form先會有答案

唔好意思 因為尋日先至考完試搞到咁遲先覆
我又唔係真係咁市儈
只要時間得閒,我都會盡量去覆返大家
留名學野
點睇AIA 份亞洲至尊(好似係)

公司個份再top up 揀16000底點睇?

1000萬一年係咪可以住養和瘋狂叫野食

AIA CEO係HIGH END MEDICAL
買得呢種PLAN都一定係想住好食好
而且會包同埋醫療裝置,係ward plan做唔到
理論上你唔打爆個Limit就可以為所欲為
公司份MEDICAL用黎保墊底費淨底落黎Claim返CEO就得

不過AIA CEO有Life time limit,
而且醫療裝置所包o既限制會比其他plan多
high end plan黎講唔係最理想

保險狗又r生意

企開小小啦屌你老母
講咁大堆野 又係狗改不了吃屎 上黎搵客

有用資訊,支持樓主,唔駛理其他on9 仔吠

其實好多人一聽到insurance就會開始屌
唔知係唔係以前被agent煩或者昆得太多
我打呢篇文話完全冇諗過sales o既話就係虛偽
只係我想講呢堆source應該點都係對客或者一般人係有用o既先
如果我所講o既說話有誤導性或者9 sell,
希望大家到時先再屌我
互通保額五十萬其實夠唔夠用

你做一般o既手術,50萬其實都好足夠
只不過有一d大病或者新症,
個醫療開支可以大到你唔信
如果係50萬作為封頂,治Cancer應該都會out budget
驚的話平平地加個TOPUP或者CANCER MEDICAL
都係幾百蚊左右一年
可以加大個保額去到一百幾萬
留名
打政苦工 出左事排期排死

如果我想做到個效果供15年 之後唔洗供
我可唔可以自制 拆開兩份買
咁有冇得諗

因為我睇緊bupa個3mill plan/hase+bupa 4mill plan
如果private/semi-private係咪睇返414ceo果堆?
定有其他介紹?

另外想問下
如果我買左個大房basic plan
另加top up/CEO plan
我之後走左去(半)私人房
咁basic plan claim唔到果d
topup會唔會claim到比我?

其實拆開買係最理想,本身都有做其他product,去同客去計幾多先至夠cover

Ward Plan黎講Bupa係大幅跑贏
但Semi-private同Private BUPA反而麻麻
CIGNA同AXA呢方面都做得幾好
其實我仲整緊HIGH END o既comparison,
不過就仲要少少時間

如果轉房的話,COVER個保額可能會打折
有D打5折或者25折 (大房轉半私家或大房)
TOPUP個打折同BASIC PLAN差唔多
不過都會睇返個別PLAN,都會有少少唔同
但信諾個top up 好似要買個basic plan 先
留明
其實而家幫我老母買
Bupa 卓康+ 附加醫療保障
加埋自己
Bupa 卓康+全數保障

夾埋一年都係8000幾
但Bupa together 已經要去到成皮野
咁樣真係值?
巴打寫得好詳細
但信諾個top up 好似要買個basic plan 先

Cigna個TOPUP可以單買
唔洗你買埋BASIC PLAN架喎

同埋以TOPUP黎計,
都仲可以選擇liberty個TOPUP
會比起Cigna貴少少,
Cigna係墊底費以外包90%,但行pool rating,up to 1,000,000 Cover每年
除墊底費以外會包100%,行Individual rating, up to 1,500,000 Cover每年
前者平同唔會加價,後者Cover大D同唔洗自己俾淨低個10%
其實而家幫我老母買
加埋自己

夾埋一年都係8000幾
咁樣真係值?

你宜家個買法係CARE PRO + SMM
但如果你用BUPA TOGETHER個保額可以SHARE黎用
(50萬保額>21萬CARE PRO COVER)
與其你加SMM,不如用黎加TOPUP,性價比仲高得多

如果CARE PRO+FULL COVER+TOPUP唔加SMM
個價錢應該同你宜家差唔多,但包到一百五十萬左右
TOGETHER抵的地方係唔會SHARE保額同埋入唔到指定醫院的時候
會CLAIM得比CARE PRO足好多

可以睇一睇兩個PLAN的Schedule of benefit

Bupa carepro
http://www.bupa.com.hk/chi/individuals/individual-medical-insurance/~/media/Files/pdf/bupa-carepro-SoB.ashx

Bupa Together
http://www.bupa.com.hk/chi/individuals/individual-medical-insurance/~/media/Files/pdf/Bupa_together_SoB.ashx
其實而家幫我老母買
加埋自己

夾埋一年都係8000幾
咁樣真係值?

你宜家個買法係CARE PRO + SMM
但如果你用BUPA TOGETHER個保額可以SHARE黎用
(50萬保額>21萬CARE PRO COVER)
與其你加SMM,不如用黎加TOPUP,性價比仲高得多

如果CARE PRO+FULL COVER+TOPUP唔加SMM
個價錢應該同你宜家差唔多,但包到一百五十萬左右
TOGETHER抵的地方係唔會SHARE保額同埋入唔到指定醫院的時候
會CLAIM得比CARE PRO足好多

可以睇一睇兩個PLAN的Schedule of benefit

Bupa carepro
http://www.bupa.com.hk/chi/individuals/individual-medical-insurance/~/media/Files/pdf/bupa-carepro-SoB.ashx

Bupa Together
http://www.bupa.com.hk/chi/individuals/individual-medical-insurance/~/media/Files/pdf/Bupa_together_SoB.ashx

好奇想問
如果我包尾買左個topup守尾門
點解仲要買full cover?

topup係有墊底費
姐係墊底費用basic plan去cover
如果你張medical bill係50000蚊又冇full cover的話唔會claim到topup
而你房錢手術費各樣錢都要比超支左個部份

full cover我覺得要有 唔係的話隨時你要自費一部份
Lmlm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞