保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
留名
巴打, 如果平時乜都冇買開, 而家想幫兩老買65 歲同埋5到尾(各自都有病痛,由其媽媽做過幾次手術)。

仲值唔值得買醫保or危保?

just in case 佢地將來有咩事,都想送佢地入私家睇, 唔洗係公立等禁耐
買bupa個人大房plan, 最平係咩plan,佢個網d plan名好
留名
如果萬用,邊間公司好啲?

一般你去銀行搵呢類u life plan, guarantee rate around 2%,
市場上guarantee rate 派得比較高嘅有3.5% (Generali)

不過買呢類型plan要睇你係唔係concern資本保值同埋係唔係要咁高guarantee
否則都有啲會做得高好多

買u life會比起whole life saving或一般銀行定期吸引得多
因為都屬於比較flexible而compund rate有較高保證成份,亦唔需要承受咁多market risk

美國萬通果隻呢?
留名
留名
買bupa個人大房plan, 最平係咩plan,佢個網d plan名好

卓康健

卓康健

後生開始買比起老左先買有咩好處?
續保平過新買?

卓康健

續保平過新買?

由果陣既病歷丞保 好似係

卓康健

續保平過新買?

知唔知bupa full coverage係交通意外輕傷留院既例子 (當係擦傷兼撞襯個頭要檢查)
首先一定比白車送入公院急症室
跟住實要留院
咁呢個時候係公院,有冇得claim?
呢個例子係咪用唔到佢私院600+醫生網既coverage?

如果重傷昏迷,1日後醒返又如何?
經美國運通買左份美國萬通醫療
每月$1125 首十五年唔會升跌
15年可斷
總數$1,000,000 保額
15年內冇用哂係第十五年可以拎返100% 保費
如果有咩冬瓜豆腐要claim
就直接出cash

其實係咪算貴同埋保額唔高?

最近都有幾多人被massmutual sell呢個plan
其實在上面回覆都講過 呢類plan以保障角度係及唔上純醫保
如果你係想要病左有cash,
單買hopital cash最平一年大概一千蚊,包足你365日

純醫保可以保證終生續保,但呢類型plan要再繼續就要再綁十五年
十五年內總供款額約20萬,想要拎得返錢點都要供完為止
做到最大嘅槓桿大約5倍,純醫保則可以做到五十倍至一百倍槓桿

如果同一筆金錢要綁死十五年,
你搵到一個保守嘅asset做到3%複利息已經有55.79%
假如你預期唔會claim得多過呢個數字,根本係唔值得買呢一種plan
美國萬通果隻呢?

MassMutual隻u life同佢d年金plan一樣,目前派緊4.5%
保證成份可以有3%,但必須要符及放足十五年先至可以封底
巴打, 如果平時乜都冇買開, 而家想幫兩老買65 歲同埋5到尾(各自都有病痛,由其媽媽做過幾次手術)。

仲值唔值得買醫保or危保?

just in case 佢地將來有咩事,都想送佢地入私家睇, 唔洗係公立等禁耐

如果係bupa together,必須要60歲之前投保
65歲可以買cigna choice,會比較平、性價比高但個cover真係唔夠
你買cigna choice的話最好加埋smm 然後加埋topup

至於5x歲,單買的話可以買「保柏卓康健」bupa care pro + full cover rider 同樣加topup

危疾保的話唔建議買,
因為危疾最主要作用係應付無法工作時的現金流,
兩老都已經接近退休同埋你已經有能力養佢地
呢個歲數買危疾係唔值得

卓康健

續保平過新買?

知唔知bupa full coverage係交通意外輕傷留院既例子 (當係擦傷兼撞襯個頭要檢查)
首先一定比白車送入公院急症室
跟住實要留院
咁呢個時候係公院,有冇得claim?
呢個例子係咪用唔到佢私院600+醫生網既coverage?

如果重傷昏迷,1日後醒返又如何?

公立醫院都可以claim,只不過個保障額係根據返非網絡醫生個數
如果只係意外受傷入醫院門診或者急症室,可以o係「緊急意外門診」到claim,一年個limit係6,200 (Care pro) 或6,850 (Together)
重傷昏迷入左院,都會claim返
不過你情況危急的話,未必用到佢網絡醫生個full cover
留名
真係交通意外 可以買啲意外保

買緊Citi-Zurich 份意外 每月98蚊

呢份保險行individual pooling,上年屋企人跌親後半月瓣撕裂,claim爆咗呢個意外嘅醫療費用上限,今年續保zurich即加50% loading,但coverage係用per accident,而唔係per year,結果係俾多咗錢先可以續保,但有關呢次意外再引伸嘅醫療費用全部claim咁到

呢份保險行individual pooling,上年屋企人跌親後半月瓣撕裂,claim爆咗呢個意外嘅醫療費用上限,今年續保zurich即加50% loading,但coverage係用per accident,而唔係per year,結果係俾多咗錢先可以續保,但有關呢次意外再引伸嘅醫療費用全部claim
好有用
留名

呢份保險行individual pooling,上年屋企人跌親後半月瓣撕裂,claim爆咗呢個意外嘅醫療費用上限,今年續保zurich即加50% loading,但coverage係用per accident,而唔係per year,結果係俾多咗錢先可以續保,但有關呢次意外再引伸嘅醫療費用全部claim咁到

係? 係咪講緊要用信用卡買果份
留名
做緊醫療公司,極度唔建議買bupa
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞