保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
其實醫保係每年續保,咁會唔會因為我第一年有肺癌,第二年續保就exclude左肺既部分?
想問aia 醫保 高端醫潦 抵唔抵買 謝謝巴打
之前aia有幾單新聞話唔賠之後轉左去metlife 大都會嘅醫療
巴打 點睇metlife?
另外上網見到好多留言話bupa claim錢好難好多問題 好多醫生都唔鍾意bupa 巴打又點睇?
巴打,咁如果想住私家,保障又全面啲,保費又合理啲,係咪都推介信諾嘅「尊尚醫療保」?

如果真係買「亞洲」「標準私家房」「有墊底費」,仲要唔要額外買啲咩附家保障?

見佢條款話保額由受保開始就唔會變,即係2千3百萬保額唔會因爲通脹而調整?因為未試過咩大病同做手術,如果真係中咗啲大鑊野,2千3百萬夠唔夠頂?

同埋我可以喺邊度睇到將來嘅保費加幅?
驚第時年紀大保費加到天文數字交唔起就大鑊

問題可能長咗啲,唔好意思

Cigna個plan今年4月1日revamp完之後將佢個plan拆左做mid-end & high-end
Mid-end比之前平左,High-end就比之前貴返啲
如果想買high-end,可以睇下china-life,性價比幾高

保費加幅係睇唔到,但可以從insurance pool同埋loss ratio去predict
呢啲資料可以喺保險業監理處度睇
http://www.oci.gov.hk/chi/stat/index04_15.html
so far我親身聽過最大嘅claim大概係八百萬,二千三百萬好難會claim爆
正常而言,保額同保費都有機會按年renew,
不過正常pool rating plan嘅加價準則會根據insurance pool嘅人claim過幾多同埋medical inflation而定,唔會亂咁加
小弟兩邊都生過腎石,之前有公司保險而家轉左工

有呢個病歷想買醫療保險有咩出路?

當時公司plan有冇得轉左individual?
如果冇嘅話多數要買high end plan
你目前仲需唔需要覆診?

唔需要覆診
冇做之後冇得再轉個人保😞

可以試下以下method
1 bupa healthplus + pre-existing option
2 axa global elite II (subject to 5-2-2 conditions)
3 group medical
點睇保誠守護健康終身危疾保?

Saving CI而言啲policy term好左,包埋延續疾病
但係相對market而言比較貴
而且保誠個紅利實現比率極低...
有saving成份嘅真係唔敢搵呢間公司
如果一定要買Saving CI,不如同massmutual個plan對比下

不過都係個句,
如果想要儲錢根本唔應該買儲蓄危疾,
除非你真係好想買啲多重保
pre-underwrite
第一次聽
而家就咁諗
應該係得公務員plan + cigna topup 可行
衰婆過輕咁差貴

公務員plan vs bupa together 二人年費都係差2k (受保的話)
但性價比together 抵好多, 又有body check送

唔該巴打

Pre-underwrite係指unnamed去核保,睇下投保個outcome會係點
如果病歷或身體狀況below average,可以透過pre-un知道會落咩exclusions

一般黎講要去到咩情況嘅病歷先會唔保?
比如話身體檢查有一兩項指數超標會唔會就唔保
如果後一兩年去番正常水平又保唔保?

BMI over 30通常唔包or加loading
或者中左嚴重疾病冇幾耐都有機會reject
簡單超標少少唔會有太大問題
如果落左exclusion後幾年內都冇病冇痛,
係有機會renew policy term包返exclude左嘅疾病
其實醫保係每年續保,咁會唔會因為我第一年有肺癌,第二年續保就exclude左肺既部分?

唔會,醫保有經過核保嘅過程
核保完會好清楚訂明policy term
除非你買完之後患左症,
中間你斷左張單,就要重新核保過
先會唔包你肺嗰部份
想問aia 醫保 高端醫潦 抵唔抵買 謝謝巴打

喺market角度,價錢唔算好差
但性價比唔算好高
而且之前AIA曾經就medical necessary【再定義】,
我對呢間公司冇乜好感
之前aia有幾單新聞話唔賠之後轉左去metlife 大都會嘅醫療
巴打 點睇metlife?

metlife通常銀行都會sell,
暫時未搵到佢嘅plan係out perform market
另外上網見到好多留言話bupa claim錢好難好多問題 好多醫生都唔鍾意bupa 巴打又點睇?

我有做bupa嘅group medical同individual
佢地嘅serving係幾好,turn around time好快(姐係claim得快)
我都有接觸一個做medical sales嘅客人
佢話行內有人講bupa 姐係 【不賠】
但根據我自己接觸又唔覺得佢咩都唔賠或者service差
我知道佢被人投訴就變得好易claim
樓主我想問下你點睇aia 保誠 兩間保險公司?
代理人質素 同危疾plan 储蓄plan?
求客觀
其實有無咩住院保險可以claim到門診嘅mri, ct之類?
早排問agent佢話就算入院照,唔係醫療必需都唔包

同埋想問樓主知唔知保記early claim會唔會好麻煩?我早排意外整親,但過左成幾個月先發病,意外保已經claim 唔到 住院份保就只係生效左半年多啲,我怕萬一check到有事要claim就
仲想問樓主,cigna mid-end果隻同宏記隻manuMaster比較 邊隻好啲
自己乙肝帶菌,老豆鼻咽癌死,之前有過肺結核係咪直接儲錢等死算
想問樓主
信諾mid end係唔係指升級保?
墊底費選擇好似好高咁
樓主點睇AI_ 既儲蓄危疾同醫療保plan (舊式冇墊底費果隻)??
早排簽左份單但驚驚地有伏
識買一定買蘇黎世
咩年代仲搵AA
你去銀行申請野都寧願上網/打電話去啦
想問下如果信諾mid-end + AIA/AXA癌症醫療,其實會唔會重覆左?

因為本身公司有醫療保(包埋SMM 35萬80%),會唔會信諾top-up + AIA/AXA癌症醫療,就已經足夠?
樓主我想問下你點睇aia 保誠 兩間保險公司?
代理人質素 同危疾plan 储蓄plan?
求客觀

如果只係講「儲蓄危疾」對疾病嘅定義,呢兩間都算competitve
但如果講agent質素真係好參差...
暫時AIA agent俾我嘅印象係差啲,感覺似係比公司洗哂腦
AIA之前仲有條team係標榜one-time closing
不過保誠最大問題係佢紅利實利率,夠膽派三十幾%
其實佢地training個陣已經教員工醫咩病要用幾錢,
之後就會講有咩危疾plan可以「幫」到個客
因為咁,就算係agent都唔清楚唔同product嘅目的係咩
呢兩間公司啲mdrt係多嘅,但試諗下佢地唔搵得啲客多錢又點做mdrt呢?
其實有無咩住院保險可以claim到門診嘅mri, ct之類?
早排問agent佢話就算入院照,唔係醫療必需都唔包

同埋想問樓主知唔知保記early claim會唔會好麻煩?我早排意外整親,但過左成幾個月先發病,意外保已經claim 唔到 住院份保就只係生效左半年多啲,我怕萬一check到有事要claim就

大部份嘅Mid-End/High-End係可以包埋門診CT Scan, MRI
其實各大保險公司都係,如果你今年買完單就claim,
佢地都會合理懷疑你有冇隱暪病歷或有心呃保險,
佢地都會賠,但就會check得比較嚴
然而,如果你一早有申報哂所有野而佢地冇落exclusion
或者佢又check唔到你有咩隱暪或者報漏,佢地冇得唔賠
理論上,如果你買左單都幾年先賠,佢地都冇咁得閒check你
仲想問樓主,cigna mid-end果隻同宏記隻manuMaster比較 邊隻好啲

一個semi-private,一個private
Cigna可以包埋clincal嘅MRI, CT Scan, PET Scan
manulife就只限住院先包
如果想住private room,可以睇下china life個plan
仲平過其他mid-end plan
不過就睇下自己介唔介意買中資公司
自己乙肝帶菌,老豆鼻咽癌死,之前有過肺結核係咪直接儲錢等死算

你呢個case想包埋乙型肝煉或者cancer要買返high-end medical
肺結核係幾耐之前嘅事先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞