保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
醫療融資
另一陷阱位係市面上agent好鐘意用一種叫「醫療融資」去包裝儲蓄人壽搭醫療保險,聲稱當你供夠一定年期後,往後的醫療開支就可以用儲蓄計劃的利息去cover外,仲可以幫你節省醫療費用。

但事實上係,只係誤導左你去買一份佣金比較高o既儲蓄計劃,而且仲會有人壽成份係入面,所以你除左俾貴左保費外仲會買多左你原先無預期會買o既保險。比預期更差o既係,通脹預算太低的話可能到幾十年之後先發覺醫療儲備唔足夠。

以下為大家做左個實驗,睇下「醫療融資」其實做唔做到agent所講的效果。首先有幾個假設:

1.根據下圖,香港醫療開支通脹預測每年醫療通脹最少4.5%,所以醫療保險除左每年因歲數加價外仲會根據成份價目表調整價格,我假設每年醫療保險保費增加4.5%。

2.受保人係20歲非吸煙的男性
3.受保人每月供$3000儲蓄人壽保險
4.市面上大部分「醫療融資」計劃都係用一份高端醫療保加一份保證成份較高的儲蓄人壽-以aix為例的cex+forever loxx
5.假設儲蓄人壽可以完整派發非保證部份的紅利

結果如下

首先我run一份cex,再將目前保費以年通脹4.5%計算再轉返做美金。另一邊run一份供20年的儲蓄人壽,20年後跟返通脹後的醫療保費每年咁拎錢。姐係紅色個格,由40開始拎到90歲,由40歲到60歲仍然足夠,但去到後期60歲開始就唔夠,如果到時退保,計埋非保證成份只係足夠去到65歲左右,打後個幾十年就需要自己俾。當然如果你無上限咁去加大儲蓄個PART的供款額係可以足夠保到你一世的醫療開支,如果每月供$6000大概足夠cover到你70歲o既醫療開支,但問題係你有冇必要用儲蓄保每月俾幾千甚至一萬蚊去cover醫療開支呢?

暫時出住咁多先,之後我會講埋需要幾多cover同市面上醫療basic plan的比較

如果大家對保險有任何問題或想我幫你報價,可以直接pm我或click入以下網址

https://docs.google.com/forms/d/1hLkEbCCto7kZBNQrLQKTK-3hpWC0h1svvnBHwQHEIKI/viewform?edit_requested=true
強帖留名學野
真係要認真睇下
留名
support
convoy ?
留名
btw 醫療真係幾有用
自己做 contract 政府工
無醫療福利
好死唔死今年入左 2 次醫院
之前一次都無入過
份單仲要今年年頭轉工先買
轉埋過黎
個表好有問題
個表好有問題

邊個表, 邊個位有問題
留名學野

利申 仆街保險佬
留名
留名
留名
Bupa同信諾,樓主點睇
留名

Bupa d廣告賣得好勁 其實係咪真係咁好?

係到開番啦

Bupa d廣告賣得好勁 其實係咪真係咁好?

我都想問下Bupa同美國萬通
另外又見到d話出院免找續同免索償
免索償咩意思?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞