保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
23歲,非吸煙
想買包住院醫療
有無推介

冇團體醫療嘅情況下,又唔介意住大房
自己一個人買,想要平又可以做full cover嘅買bupa carepro + cigna topup
同屋企人一齊買,未必想睇network通常買bupa together + cigna topup

有group medical benefit,至少加個cigna topup防大病
或者直接加mid end/high end,可以做到免找數出院
不過留意返,bupa嘅mid end/high end性價比都比較差
只係因為大房得bupa做到full cover先特別選擇佢

如果你未必打算住大房,又擔心出院找數嘅問題,
可以考慮住半私家或私家房,預算會高少少,廿幾歲由每年三千幾到七千不等
如果有公司plan嘅schedule of benefit,可以先send出黎計下數
點解cigna 我上網按申請,選買果個 10萬墊底topup
但填完資料提交時佢話
信諾升級醫療保
您的申請未能順利完成

???

上網入form呢個問題答唔到你
因為我follow嘅application係唔經網上
如果仲係唔得,一係再打去問,一係搵broker follow,價錢係一樣
btw 10萬墊底費要留意自己group medical或者basic plan個cover夠唔夠
如果有smm的話會好啲,唔係嘅話揀5萬墊底都係貴二三百到

剩係諗住買果個信諾升級plan,每年499 蚊,買咁少搵broker好似麻煩到人咁
不過本身我有axa單買果個癌症plan
買埋信諾係咪唔會有咩衝突的,咁如不幸患癌,係咪醫療費claim爆一邊先可以claim另一邊?thx
想問下topup ,同high end 有咩分別?
同埋到而家我都唔明大 房 半私家 同私家房係咩分別?
係咪三樣都可以住私家醫院?分別只係房間既分別?
直接移民台灣,買台灣中央健保局既全民健康保險算了
真正終身續保,想點保法都得
爽!
樓主想問
我今年30歲,父母各約63歲
擔心佢地年紀大多病痛會突發醫療開支,想問買邊種保險好?
請留你Telegram俾我
剩係諗住買果個信諾升級plan,每年499 蚊,買咁少搵broker好似麻煩到人咁
不過本身我有axa單買果個癌症plan
買埋信諾係咪唔會有咩衝突的,咁如不幸患癌,係咪醫療費claim爆一邊先可以claim另一邊?thx

想問下topup ,同high end 有咩分別?
同埋到而家我都唔明大房 半私家 同私家房係咩分別?
係咪三樣都可以住私家醫院?分別只係房間既分別?

AXA癌症及中風嗰個plan係cancer medical,都係實報實銷,
但就受限於你中cancer或中風先賠
Cigna個topup就界定左你入院或做手術會賠,
亦都有包outpatient做cancer treatment,
保障嘅範圍會闊啲

點去界定係topup plan呢?
通常有墊底費而且限定要最後先claim得
high end指住可以揀有墊底費住私家房嘅plan,
mid end就指有墊底費住半私家房

Medical會包你公立或私家醫院嘅醫療開支,
大房通常8人以上,
半私家房一般2個,私家房就1人
Based on你選擇嘅房間類別,
你接受嘅service都會有幾大出入,
包括環境,膳食,serve你嘅態度都有唔同
直接移民台灣,買台灣中央健保局既全民健康保險算了
真正終身續保,想點保法都得
爽!

要移民
樓主想問

bupa 60歲投保唔到
咁嘅情況通常搵間加完smm都平嘅plan
暫時AIA或AXA60歲後相對較平

巴打我父母65&70歲,BUPA係咪已經唔會承保?

其實咁嘅情況會睇你係唔係驚大病時俾唔到錢醫同埋自己嘅承擔能力
好多人怕大年紀有個好大嘅手術,
但又覺得買basic唔抵嘅話,
就咁買個5萬墊底嘅topup
60歲左右每年幾千蚊
平時預留5萬蚊reserve喺銀行
in case有cancer要食標靶藥都有100萬cover去claim

其實我好少用telegram,
就算add左都唔會即覆
如果真係想聯絡
可以email或者google form
到時send document會方便啲
想問樓主例如我a公司買左危疾
b公司買左醫療
有事claim錢時, 我就得一份正本既醫療報告(醫療費用,醫生證明我患該病等等)
我點樣可以一份正本比兩間保險公司?

又或者a公司同b公司都買左醫療呢?
謝謝
b公司買左醫療
有事claim錢時, 我就得一份正本既醫療報告(醫療費用,醫生證明我患該病等等)

謝謝

或者我問得具體少少
例如 我去買(bupa 卓康健 大房plan +full cover) + (信諾升級醫療保 10萬墊底)+(AXA癌症中風plan)

如果有事入院,例如中左肺癌,得一份入院證明既單據同醫生檢查報告,保險公司係咪會要求提供正本單據?點樣可以走去claim三間公司?

同埋例如我先claim爆左bupa果份之後,咁再走去claim信諾的話,果10萬墊底費係咪要由頭計? 還是係bupa claim 到既錢,拎十萬擺落去信諾去邊做墊底?

感謝樓主耐心既解答,平時問呢D問題真係冇乜人會理我
好難得有人肯咁有心機答咁多人既問題
樓主想問

爸打俾你電郵我
追哂 post, 開始有概念
多謝巴打
b公司買左醫療

謝謝

危疾claim嘅程序如下:
先搵醫生填完A form入claim,
保險公司會再request你填埋B form時提交埋相關嘅病理報告
當中嘅報告並唔會有「正本」嘅要求
係你claim緊危疾嘅同時,你可以submit medical嘅claim
兩者係唔會有衝突

不過由於醫療係實報實銷嘅關係,
會有「正本」嘅要求防止被保人double claim
假如你有兩份medical,理論上要先claim一份,
claim爆左先再claim埋其他
但要留意嘅地方係,你claim嘅次序可以影響到你最後claim嘅金額
舉個例子,如果你買basic+high end medical
先claim basic的話,只要basic俾出黎嘅金額高過墊底費
理論上可以做到full cover而唔洗自己再額外俾錢
但先claim high end做免找數出院,
份basic plan係會根據返pro-rata咁計算benefit,
如果冇smm的話,墊底費部份係有可能要自己俾一部份,
日後有機會我會set一個example去解釋detail少少

其實咁嘅情況會睇你係唔係驚大病時俾唔到錢醫同埋自己嘅承擔能力
60歲左右每年幾千蚊
in case有cancer要食標靶藥都有100萬cover去claim

十萬deductible plan 會平幾多?
以65女 同 70男為例

未清楚你家人係唔係吸煙人士,先提供啲資料你望下
非吸煙人士:

吸煙人士
樓主想問

Bupa 60歲以上都可以投保呀。你去佢網度報價就知啦。

官網報個價係指續保費用,官方policy寫嘅都係要60歲之前投保(不包60歲)
詳情可以睇下下面張圖
https://1drv.ms/i/s!Amx0yTGCmHxwjVGvNR9O_2ezc70n

其實我好少用telegram,
就算add左都唔會即覆
如果真係想聯絡
可以email或者google form
到時send document會方便啲

巴打email係咩?

Email: darkmoneyhk@gmail.com
Google Form: https://docs.google.com/forms/d/1hLkEbCCto7kZBNQrLQKTK-3hpWC0h1svvnBHwQHEIKI/edit#response=ACYDBNiWAuTbW_y55QkPTwh0-YZXbNLYFcTiaJv3LEQMHQhV6_IysBPzsmP2

60歲左右每年幾千蚊

十萬deductible plan 會平幾多?
以65女 同 70男為例[/quote]
未清楚你家人係唔係吸煙人士,先提供啲資料你望下
非吸煙人士:
https://1drv.ms/i/s!Amx0yTGCmHxwjU8UsLCnlKyCUEcv
吸煙人士
[url]https://1drv.ms/i/s!Amx0yTGCmHxwjVBfIE4s3QIh9fWv
[/url]
利申,目前唔係香港 ,所以回覆可能會推遲幾日一次過覆
有收到你email查詢嘅,一定會覆返你,
只要時間上許可會回覆返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞