保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
我想問生效緊嘅醫保,可唔可以隨時轉保險內容?
姐係由私家轉大房,其實得唔得?

我宜家供緊$541 半私家房 bupa
唔知得唔得,但我有D想cut 咗佢,轉平少少嘅plan

即使係同一間公司轉另一個plan,轉嘅時候都要重新underwrite過
假如你之前有入過院claim過,你轉完張新單就未必包返相關嘅病
但你病歷基本上都冇乜問題的話
你等宜家份單就到期續保個陣再買新單就可以
巴打你危疾篇嘢真係好有用
最近都研究緊 拎緊唔同公司嘅報價
因為都著重早期危疾
同埋都會考慮供斷制嘅儲蓄危疾
暫時問左axa 同aia
Axa 危疾同早期危疾個保額可以分別自己定
好似flexible啲
Aia 就固定20% 個agent亦都有講到個原位癌嘅定義比其他公司相對寬鬆
始終Axa最近有單冇得claim好似幾大鑊咁
巴打有冇咩意見咁

Sorry for offtopic... 但危疾個post好似沉晒
發高燒入院
再underwrite 佢會exclude 我啲咩
旅保有冇好介紹?
12日包電話
旅保有冇好介紹?
12日包電話

恆生
一係MSIG 包錢10000
前adjuster經過留名
好難得見到有巴打為保險界出一分力

實在太多agent/broker連賣緊自己份單入面啲terms and conditions寫乜都唔知,到claims果陣要解一次俾佢聽,出埋你份糧好冇
巴打填咗google form 俾你
LM
因為都著重早期危疾
好似flexible啲
Aia 就固定20% 個agent亦都有講到個原位癌嘅定義比其他公司相對寬鬆
巴打有冇咩意見咁

Sorry for offtopic... 但危疾個post好似沉晒

如果想包埋早期危疾 都可以睇一下Pacific Life 隻Term CI
包57隻嚴重危疾同40種早期危疾(包原位癌) 同埋早期危疾度可以賠到25%
不過最多行平衡保費去到80歲
其實買儲蓄型危疾我認為多數係因為唔想好多年之後仲要供同埋想包埋多重危疾先值得買
你有冇拎過Term CI d價錢睇過?
發高燒入院
再underwrite 佢會exclude 我啲咩

呢d唔會落exclusion
旅保有冇好介紹?
12日包電話

可以睇下chubb隻travel 幾平
樓主 想問下 我有朋友比左經紀a住址證明 同簽左份野 但佢無睇份野係乜內容! 跟住 打去check 原來經紀a 幫佢買左一份一年供十萬既危疾保! 但頭一年係唔洗供 唔知話用d 乜方法cum 左, 但我朋友其實收入唔多! 宜家應該點? Cut 左佢係咪就無事? Thx..,
留名
樓主 想問下 我有朋友比左經紀a住址證明 同簽左份野 但佢無睇份野係乜內容! 跟住 打去check 原來經紀a 幫佢買左一份一年供十萬既危疾保! 但頭一年係唔洗供 唔知話用d 乜方法cum 左, 但我朋友其實收入唔多! 宜家應該點? Cut 左佢係咪就無事? Thx..,

盡快搵返間公司CUT左佢
冇理由你朋友買左D咩事後先知道
如果佢有你朋友地址證明身份證的copy
隨時冒你朋友簽名都有可能
之前蘋果動都報過一單差唔多的報道
事主被人誤導買左極高供款額的PLAN
呢種騙案其實真係幾多...
如果個人操守有問題 更加要快快手處理左佢

去CS CUT單時順便投訴埋 要確保個AGENT唔可以再FOLLOW個CASE
佢有可能打算開假單黎跑數 但佢呢D做法真係被佢溶左都唔知咩事

如果需要協助,都可以EMAIL同我聯絡 darkmoneyhk@gmail.com
我打算買Cigna Choice + SMM + 10K Deductible. 樓主覺得依個組合點樣?

本身有諗過Bupa + Cigna top up,
但係我覺得買同一間claim錢時好似會方便d。 而且Bupa 過左60歲保費好似加得好快。

但係Cigna 有個不保項目係器官移植,樓主覺得影響大唔大? 另外知唔知Cigna 包唔包洗腎?

thx!!
樓主,

我想問保險係咪可以隨時cut得?

我每月用緊信用卡自動扣數, 有咩要注意?
因為都著重早期危疾
好似flexible啲
巴打有冇咩意見咁

如果想包埋早期危疾 都可以睇一下Pacific Life 隻Term CI
包57隻嚴重危疾同40種早期危疾(包原位癌) 同埋早期危疾度可以賠到25%
不過最多行平衡保費去到80歲
其實買儲蓄型危疾我認為多數係因為唔想好多年之後仲要供同埋想包埋多重危疾先值得買
你有冇拎過Term CI d價錢睇過?

首先多謝巴打
其實我唔係好知咩保險公司有包早期危疾嘅term CI...
我見過aia 有隻只包cancer 嘅...
保額可以到3球都但都唔包早期...
但我個人覺得早期幾緊要 始終病向淺早醫
巴打講個隻pacific life term 我都望過下...
但巴打知唔知隻嘢嘅原位癌嘅定義係咩?
同埋平衡保費嘅意思係只保到80歲?
留名
留名
想問巴打點睇 aia 進泰安心保2 50萬保額 年供7k
加埋住院現金 醫療 年供11k
留名
有用資訊,支持樓主,唔駛理其他on9 仔吠

留名
細個屋企人幫我係aia買過醫療,claim過4次,兩次做割粉瘤小手術,一次入院check心臟,一次入院check牙較,最後一次續保好似兩百幾美金,斷左好多年

而家出黎做野幾年想買返,公司冇醫療保險,自己同屋企積蓄唔多,想有d咩事都盡量claim足。同埋我半年前爆肺做左手術,係咪會好貴。其實aia果邊有一個相熟agent,真係由細跟到我大,想問而家aia果邊醫療保險如何,是否適合我?唔該巴打
樓主,

我想問保險係咪可以隨時cut得?

我每月用緊信用卡自動扣數, 有咩要注意?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞