保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
留名
樓主係咪回唔切email
Lm
留名
樓主
我老婆係公務員黎
普通傷風感冒可以去公務員診所睇唔駛錢

我想買份10年期定額人壽 加 危疾 加 醫療
36歲冇食煙
咩plan 岩我???

公司plan係咁
買左cigna topup plan

唔知適唔適合
利申 22歲, 好少睇醫生, 一年先可能感冒一次
我半年前畀阿媽叫我去買咗宏利嘅富譽儲蓄保障計劃,供15年,附加現金扶危保障和晉領醫療附加保障,但月供$2500,我好覺得困身,所以想問巴打意見。

我19歲,非吸煙。
lmlm
巴打你好
我同我老公都係25歲樓下,想買一份醫療保,應該點樣買最好最抵?我地想買份係半私家房/私家房嘅,加上我自己多病痛,大病小病都有,應唔應該加埋保門診嗰一項? 麻煩哂你
巴打你好
我同我老公都係25歲樓下,想買一份醫療保,應該點樣買最好最抵?我地想買份係半私家房/私家房嘅,加上我自己多病痛,大病小病都有,應唔應該加埋保門診嗰一項? 麻煩哂你

補充返 我地都係無食煙嘅
樓主
我老婆係公務員黎
普通傷風感冒可以去公務員診所睇唔駛錢

我想買份10年期定額人壽 加 危疾 加 醫療
36歲冇食煙
咩plan 岩我???

10年期term life可以揀transamerica,zurich,fp,pacific life
睇你要幾多保額
Term CI會suggest pacific life
醫療就睇你想住咩房先再揀

公司plan係咁
買左cigna topup plan

唔知適唔適合
利申 22歲, 好少睇醫生, 一年先可能感冒一次

你公司benefit屬於大房level,而且大房都應該會claim爆
其實買cigna個topup買大房50,000 deductible比較高性價比
你轉左半私家令你交多左保費,而且墊底費高到15萬變左你要預留嘅醫療儲備多左好多
真係想住半私家又覺得宜家公司個cover唔夠的話,不如直接買個high end仲好
樓主我睇左好耐保險
但係唔知邊樣先適合自己
我主要想買醫療同危疾
我搵朋友(宏利)買
都睇過好多份,但係都好難揀
PS:23歲,無食煙
初初打算買個醫療,rider淨係得cancer
一年3千尾,再每年加
但發覺好似只係cancer驚唔夠
之後再問第二個plan
人壽我揀5年10萬保額
rider醫療,危疾,cancer
因為佢危疾唔可以係醫療主到出
所以局住揀個人壽去出
一年9千尾,又係每年加(第6年就變返平,供完個人壽)
但係又覺得個人壽好無謂
宜家再問梗危疾做主rider加醫療
所以想問下樓主應該點揀好
*另外因為幾年前試過做過一個小手術,係咪最好都同佢地講定?(成世人係試過呢次手術,平時好少病,1-2年先有1次感冒)
樓上都打巴打問過
想再問多一問
移民對保障有冇影響?
會唔會難claim好多或多左限制?
移民左去美國住美國醫院照claim到?
thank you very much
師兄 介唔介意貼返上兩篇黎連登?高登好撚柒

一入狂彈片,狂Loop 廣告
我半年前畀阿媽叫我去買咗宏利嘅富譽儲蓄保障計劃,供15年,附加現金扶危保障和晉領醫療附加保障,但月供$2500,我好覺得困身,所以想問巴打意見。

我19歲,非吸煙。

呢個plan係coupon plan黎,派嘅利息會隨年歲而增加
都係要去到20年打後你先見到比較合理嘅回報
如果期間你用每月2500呢個budget放係fixed income到
應該都achieve到派息嘅回報同concept,亦都會比原本彈性大
19歲已經買左呢啲plan會壓住左好多你用錢嘅機會
如果你係自己供嘅話就好好考慮下繼唔繼續
巴打你好

首先要知道你地中過咩病,
同埋如果想要包埋已經有嘅病,市場上都有啲唔錯嘅選擇
門診我個人唔特別會推,因為槓桿唔大,
唔係太符合保險以小博大嘅特質
我通常suggest out-patient依賴返公司medical嘅cover
除非你真係好明顯兩三星期要睇一次醫生咁滯,唔係嘅話唔一定要加埋
樓主我睇左好耐保險
但係唔知邊樣先適合自己
我主要想買醫療同危疾
我搵朋友(宏利)買
都睇過好多份,但係都好難揀
PS:23歲,無食煙
初初打算買個醫療,rider淨係得cancer
一年3千尾,再每年加
但發覺好似只係cancer驚唔夠
之後再問第二個plan
人壽我揀5年10萬保額
rider醫療,危疾,cancer
因為佢危疾唔可以係醫療主到出
所以局住揀個人壽去出
一年9千尾,又係每年加(第6年就變返平,供完個人壽)
但係又覺得個人壽好無謂
宜家再問梗危疾做主rider加醫療
所以想問下樓主應該點揀好
*另外因為幾年前試過做過一個小手術,係咪最好都同佢地講定?(成世人係試過呢次手術,平時好少病,1-2年先有1次感冒)

其實你係因為揀定左宏利,先要遷就佢公司嘅product黎搭
我唔太建議買哂同一間公司係因為部份保障會成為rider
而且部份規限會令你會買多左你應有嘅保障,造成浪費

加上宏利對危疾嘅定義的確比其他公司差,
譬如通波仔要2條塞夠60%自賠
你中左個list上面嘅病,唔中佢個定義都唔賠

正路係獨立買醫療買夠你醫療所需嘅保障,
驚患重病期間會冇錢俾日常開支再加危疾
如果你一定要買manulife,
我會建議你買medical算啦
樓上都打巴打問過
想再問多一問
移民對保障有冇影響?
會唔會難claim好多或多左限制?
移民左去美國住美國醫院照claim到?
thank you very much

有部份嘅plan買之前係有列明移民會影響張單嘅保障
一啲medical嘅plan就限制不可居於外地多過180日
如果你係移民去US的話,好多plan都包唔到
得一兩間係專做美國移民,因為美國醫保係好貴

一般你買普通ward plan又冇特別訂明,
即使你係外地有事都可以賠,不過就會跟返non-network黎claim
索償方面寄返original receipt黎hk搵返serve自己嘅agent/broker follow返
難唔難claim見仁見智,但冇個人face to face教你claim係會差啲
師兄 介唔介意貼返上兩篇黎連登?高登好撚柒

一入狂彈片,狂Loop 廣告

其實連登都有,但我冇放係頭一頁

保險陷阱 - 人壽篇

https://lihkg.na.cx/thread/15545

保險陷阱 - 危疾篇

https://lihkg.na.cx/thread/15559

PS 目前我整理緊以前嘅文章,
日後會有簡易版同詳細版睇,希望可以方便各位睇
加上market有update,我會更新之前嘅文章內容
暫時facebook page人壽篇會有未來出文嘅雛形
由於最近因workload關係仲未更新到,
希望一得閒就可以develop更加多嘅topic俾大家
巴打你好

我通常suggest out-patient依賴返公司medical嘅cover
除非你真係好明顯兩三星期要睇一次醫生咁滯,唔係嘅話唔一定要加埋

巴打請問邊幾間會包己有既病?
會唔會貴好多?
巴打好似無出意外保/家居保既介紹
係咪好多連登仔搵巴打搞到你咁忙
巴打你好

麻煩哂巴打
我老公佢好少病,中親都係啲小傷風感冒咁。
反之我就嚴重啲,本身個人有貧血、低血糖,好易暈低。有胃病,長期食藥,本身扁桃體又大,易發炎。所以我真係每個月都睇一次醫生咁濟,有時嚴重少少就睇兩三次
我未係正職,仲係試用期,所以未知公司保險包幾多。加上我仲有好長時間先過試用(真係好長,最快都10月),所以想買咗先,唔想再俾咁貴睇醫生。
麻煩哂你了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞