保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
我買左信諾升級醫療保
想問埋買埋佢個意外(意快保)抵唔抵?
好似二百幾蚊一年
我買左信諾升級醫療保
好似二百幾蚊一年

頂原來好似係每月二百幾?咁貴既
LM
我買左信諾升級醫療保
好似二百幾蚊一年

巴打介紹富通意外保$90一個月 性價比高
top up 係唔係得cigna/liberty值得揀?

我見cigna冇寫包括標靶藥,但liberty有。最衰liberty只接受54歲受保

見到cigna唔包器官移植、高危活動
liberty就唔包心臟起膊器
好撚高質
樓主對於bupa/cigna呢d先受保後批嘅醫療保有乜睇法?

我之前幫bb買左Prudential最平嘅儲蓄危疾+半私家醫療(普通醫療保一定要以rider形式搭儲蓄危疾)。但聽取你嘅意見+上網research,我應該會取消儲蓄危疾。我呢家諗緊邊到幫bb買醫療保,但又擔心bupa/cigna claim錢多阻滯,甚至claim唔到。

CIGNA 我買左FULL COVER 岩岩先索償過一次 都幾順利 我冇人跟 直接跟CIGNA公司買 索償應該冇問題

另問
樓主
想買危疾 同 意外 邊間好
依家我份醫保FULL COVER

純危疾通常揀pacific life
意外性價比高又cover意外醫療較多嘅可以睇ft life

pacific life 個網好似好流 點樣可以投保

要through broker入
BUPA好?
我睇開既家庭醫生最憎就係BUPA
要CLAIM錢好煩,成日話唔賠

其實係一個trade off
同類型黎計,policy feature相對好啲會係bupa好啲
so far我接觸到同我聽返黎bupa係唔差
當然都會depend on你買嘅係咩plan同埋你claim嘅過程係點
有無人講下AIA CEO 同CANCER PLAN

市面上仲有邊間做到AIA咁大額

睇下有冇機會做個sum-up
不過大部份嘅cancer medical都算好平
反而係要睇可唔可以cover原位癌同埋個benefit內容
其實好細個既時候整親手甩骹使唔使申報?
儲蓄成份既保險點睇
我Aia 供緊份 人壽 醫療 儲蓄 24000一年

供18年

一般人咁去買嘅問題係買多左唔要嘅cover,
回報率又偏低,基本上你要承受嘅公司風險唔會比市場風險低
24000一年可以買到哂人壽、危疾、醫療、意外、住院現金以外仲有錢剩
基本上你唔係打算將啲錢傳承俾「第三代」
冇必要買儲蓄人壽,回報仲低左
好似無見過樓主講
癌保?

諗緊 bupa together + aia cancer......定將cancer 舊錢擺入去bupa 住院到

touchwood 有老can

睇公家好過啦下話?

巴打有無意見?

thanks!

Cancer medical係針對性,唔可以Cover其他病
你同樣用幾百蚊一年可以買到topup,入面都包埋標靶藥治療
都已經多一百萬cover,保障範圍會多啲
不過點解好多人會買cancer medical呢?
因為保險公司有七成以上嘅claim都係來自癌症,性價比都幾高

但如果你一個人買
bupa together+aia cancer包唔到25萬以外嘅其他醫療開支
譬如洗腎、心臟病可能Cover唔哂,取決於你有幾多個人SHARE個保額

我認為純大房PLAN計BUPA TOGETHER+cigna topup會考慮左先

多謝
我同我老婆一齊買
其實之前想幫趁個AIA frd, 但係我老婆核保後要加50% loading
體重太輕..bmi16...
跟住先睇到post, 講到bupa together 幾好
打過上去bupa 問, 佢話一係受一係唔受保, 唔會加loading
跟住話佢地個公務員plan 就會保埋前科 + 唔會因其他野而唔受

想請教巴打, 如果bupa together 唔受, 咁我買佢公務員 plan + cigna topup 咁樣組合??

公務員plan搭cigna都好
不過你嘅情況最好做左pre-underwrite先比較好
如果你直接入單又reject左,會留record
我買左信諾升級醫療保
好似二百幾蚊一年

not good
top up 係唔係得cigna/liberty值得揀?

我見cigna冇寫包括標靶藥,但liberty有。最衰liberty只接受54歲受保

一百萬保額以上又平嘅目前得呢兩間
cigna「癌症治療及透析」入面有包標靶藥

通常application form入面有問題
多數只係追問你過去5年或7年內有冇住過院
又或者係有冇嚴重病症嘅紀錄
只係整親手甩骹又係好細個嘅事好minor,唔需要再報
留明

通常application form入面有問題
多數只係追問你過去5年或7年內有冇住過院
又或者係有冇嚴重病症嘅紀錄
只係整親手甩骹又係好細個嘅事好minor,唔需要再報

唔該哂樓主
好似無見過樓主講
癌保?

諗緊 bupa together + aia cancer......定將cancer 舊錢擺入去bupa 住院到

touchwood 有老can

睇公家好過啦下話?

巴打有無意見?

thanks!

Cancer medical係針對性,唔可以Cover其他病
你同樣用幾百蚊一年可以買到topup,入面都包埋標靶藥治療
都已經多一百萬cover,保障範圍會多啲
不過點解好多人會買cancer medical呢?
因為保險公司有七成以上嘅claim都係來自癌症,性價比都幾高

但如果你一個人買
bupa together+aia cancer包唔到25萬以外嘅其他醫療開支
譬如洗腎、心臟病可能Cover唔哂,取決於你有幾多個人SHARE個保額

我認為純大房PLAN計BUPA TOGETHER+cigna topup會考慮左先

多謝
我同我老婆一齊買
其實之前想幫趁個AIA frd, 但係我老婆核保後要加50% loading
體重太輕..bmi16...
跟住先睇到post, 講到bupa together 幾好
打過上去bupa 問, 佢話一係受一係唔受保, 唔會加loading
跟住話佢地個公務員plan 就會保埋前科 + 唔會因其他野而唔受

想請教巴打, 如果bupa together 唔受, 咁我買佢公務員 plan + cigna topup 咁樣組合??

公務員plan搭cigna都好
不過你嘅情況最好做左pre-underwrite先比較好
如果你直接入單又reject左,會留record

pre-underwrite
第一次聽
而家就咁諗
應該係得公務員plan + cigna topup 可行
衰婆過輕咁差貴

公務員plan vs bupa together 二人年費都係差2k (受保的話)
但性價比together 抵好多, 又有body check送

唔該巴打
巴打,咁如果想住私家,保障又全面啲,保費又合理啲,係咪都推介信諾嘅「尊尚醫療保」?

如果真係買「亞洲」「標準私家房」「有墊底費」,仲要唔要額外買啲咩附家保障?

見佢條款話保額由受保開始就唔會變,即係2千3百萬保額唔會因爲通脹而調整?因為未試過咩大病同做手術,如果真係中咗啲大鑊野,2千3百萬夠唔夠頂?

同埋我可以喺邊度睇到將來嘅保費加幅?
驚第時年紀大保費加到天文數字交唔起就大鑊

問題可能長咗啲,唔好意思
小弟兩邊都生過腎石,之前有公司保險而家轉左工

有呢個病歷想買醫療保險有咩出路?

當時公司plan有冇得轉左individual?
如果冇嘅話多數要買high end plan
你目前仲需唔需要覆診?

唔需要覆診
冇做之後冇得再轉個人保😞
點睇保誠守護健康終身危疾保?
第一次聽
而家就咁諗
衰婆過輕咁差貴

公務員plan vs bupa together 二人年費都係差2k (受保的話)
但性價比together 抵好多, 又有body check送

唔該巴打

Pre-underwrite係指unnamed去核保,睇下投保個outcome會係點
如果病歷或身體狀況below average,可以透過pre-un知道會落咩exclusions
第一次聽
而家就咁諗
衰婆過輕咁差貴

唔該巴打

Pre-underwrite係指unnamed去核保,睇下投保個outcome會係點
如果病歷或身體狀況below average,可以透過pre-un知道會落咩exclusions

一般黎講要去到咩情況嘅病歷先會唔保?
比如話身體檢查有一兩項指數超標會唔會就唔保
如果後一兩年去番正常水平又保唔保?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞