保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
想問下樓主點睇永明金融既危疾PLAN?
我早兩個月整親條腰, 之後去睇脊醫(非公營醫院,係屋村私家醫生), 我想問下買醫療保,呢個洗唔洗申報?
[img]https://holland.pk/u2853f6a[/ig]

認清風險 買返自己承擔唔到嘅

呢本係咩書黎? 我想買黎睇

利申: 想為全家買保險

邱正弘
你可以 search 下佢啲 YouTube先
本書都係佢 YouTube講嘅野
巴打點睇銀行個啲醫療人壽儲蓄保

儲蓄保睇邊一類,一般保障成份越低越好
銀行我多數只會揀佢地啲短期儲蓄plan
巴打想問18歲老母幫我買左份叫"分期支取儲蓄終身壽險 LESND",每5年可以拎舊錢咁,但我計過其實每5年拎都係拎返供左嘅2/3錢 ,而且要供一世其實係咪CUT左佢好呢?

其實要供一世多數都伏
你有冇計過你宜家hold多一年嘅存息大概多幾多厘?
如果計落唔抵的話,趁未投入得越黎越深嘅時候走啦
同行,想交流,pm?
Strong post leave name

永明危疾plan包嘅病數目比較多
不過我唔認為危疾cover得夠多病就好
因為重點係睇佢去到咩程度先賠
仲有係等候期同延續嘅病會唔會cover等等
保記最近隻新product比之前做得好左啲
不過都係睇你要唔要儲蓄型
我認為保險多數用term嘅型式就夠
所以我會覺得呢個plan都係麻麻
我早兩個月整親條腰, 之後去睇脊醫(非公營醫院,係屋村私家醫生), 我想問下買醫療保,呢個洗唔洗申報?

呢啲小事唔駛,除非你幾個月內睇左相關專科幾次或以上
同行,想交流,pm?

broker?呢度冇pm,得email
同行,想交流,pm?

係喎 我無留得既email,你方唔方便比我
其實想問下,
如果買左兩間公司買左相同既保險內容,可唔可以兩邊一齊claim?
即如在aia和保伯都買左一個住院現金
可唔可以兩邊一齊claim?

其他如醫療、人壽、危疾又可唔可以?
留名
其實想問下,
如果買左兩間公司買左相同既保險內容,可唔可以兩邊一齊claim?
即如在aia和保伯都買左一個住院現金
可唔可以兩邊一齊claim?

其他如醫療、人壽、危疾又可唔可以?

住院現金可以同時賠 但要subject to唔同嘅policy terms,譬如某啲會指定意外住院先賠或者住夠指定日數之後先賠

醫療就實報實銷,譬如你一個病用左你10萬,你一張單已經賠夠10萬,就唔會再賠
但你一張單limit係10萬,兩張加埋20萬的話,可以兩張單都賠,最高20萬

人壽,危疾都係subject to policy terms, 只要符合內容唔會因為其他賠左就唔賠,會照保額黎賠
同行,想交流,pm?

係喎 我無留得既email,你方唔方便比我

darkmoneyhk@gmail.com
保誠 top up 果份 智安心康健計劃

係咪行 individual pooling.
我見佢寫住
本計劃保證終身每年續保,惟需根據本備註第(8)項「終身賠償保障額」之條款而定。續保保費將因應續保時受保人當時的年齡及風險級別。保誠保留權利於每次續保時檢討保費率,並相應劃一調整特定風險級別的保費率。

當時風險級別續保 即係病過會加價?

遲少少confirm你

唔知問到係咪individual pooling 未

搭單問 有咩危疾plan比較好 唔洗儲蓄形 純危疾比較好?

我見佢寫住
本計劃保證終身每年續保,惟需根據本備註第(8)項「終身賠償保障額」之條款而定。續保保費將因應續保時受保人當時的年齡及風險級別。保誠保留權利於每次續保時檢討保費率,並相應劃一調整特定風險級別的保費率。

遲少少confirm你

係pool rating
It just says will be base on the risk and the age to increase the rate
Most policies says similar things to protect the insurance company and to avoid complaint during renewal when they raise the price

搭單問 有咩危疾plan比較好 唔洗儲蓄形 純危疾比較好?

純危疾pacific life easy pro嘅product feature幾好
57種CI 47種ECI (包原位癌)
可以揀兩種繳費模式

我見佢寫住

遲少少confirm你

It just says will be base on the risk and the age to increase the rate
Most policies says similar things to protect the insurance company and to avoid complaint during renewal when they raise the price

btw 呢份topup會有lifetime limit,
cigna個份內容上會好啲

我見佢寫住

遲少少confirm你

墊底費cigna按年計。保記按disable計

唔知兩隻包唔包電化療

我見佢寫住

遲少少confirm你

墊底費cigna按年計。保記按disable計

唔知兩隻包唔包電化療

電療化療會指明於 癌症治療及透析入面
樓主 好似你咁講其實我分開醫療同儲蓄分開買個目的都只係避免你rider有事拎錢出黎果下會cut埋rider 分開買你變左真係個個月都供左唔怕cut退休果陣你都可以用儲蓄去供姐
樓主 好似你咁講其實我分開醫療同儲蓄分開買個目的都只係避免你rider有事拎錢出黎果下會cut埋rider 分開買你變左真係個個月都供左唔怕cut退休果陣你都可以用儲蓄去供姐

你independent去買一個medical可以避免binding to 儲蓄人壽/儲蓄危疾,
可以避免你因為你有cash flow需要時surrender嘅影響
即使你之後認為呢份medical有更好嘅替代品,你都係獨立咁去cut呢份plan

而你跟package搭個medical rider
萬一你要拎保證部份嘅錢
你會影響到你個medical嘅保障
我睇唔到medical用rider嘅形式會比independent咁買多左咩extra benefit

而且Whole Life Saving同Saving CI嘅return rate同flexibility我係之前已經講過係唔值得
到你供左二十年後想拎錢,都係拎到非保證個一部份嘅錢
一個廿幾年嘅plan,你供三十幾萬包得五十萬
同一樣3% compound return嘅工具,都係用二十年多少少嘅時候double
如果係咁我點解要用呢種方式開呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞