保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
樓主,你好。
一直想買保險好耐,想買最簡單的醫療,想有咩事有錢睇醫生,唔介意大房plan.
26歲,絲打,唔吸煙。
想有埋意外保,有咩推介。謝謝!

Hi 前排睇報紙見到本地有人搞緊網上保險平台
好似叫wingboo 仲有個10life咁既野
專門for人問問題 有保險佬答你 好似可以一試

我認識佢地嘅founder
可以download黎做reference,
入面不定期有分析嘅文章可以做reference
不過仲未有好詳盡嘅medical對比
主要賣with saving element product
Claim Bupa住院加小手術claim左兩個半月都未claim到
答唒佢啲問題比唒啲資料佢,佢又話要問之前睇過啲醫生攞資料但啲醫生未覆
個個禮拜打去追都係呢個答案
係咪啲醫生唔覆就呢世都claim唔到

其實冇可能會拖兩個幾月都未claim到
你有冇所尋broker同你follow?
你個case一早踩上clinc或醫院搵醫生同佢講緊急都會一早覆左保險公司
如果claim嘅時候冇experience,係會因為文件唔夠或者資料唔完整而pending
你目前嘅情況,唯有問返原本個醫生搵佢盡快覆左佢
巴打 我24歲 諗住買Bupa 卓康健+全額賠 但驚個額太小想加埋Cigna 既top up (5萬墊底費)

想問下 如果日後等錢洗cut左cigna 份top up 啲墊底費係咪可以全數退?

唔太明白你全數退墊底費嘅意思係咩
如果根據carepro + cigna topup咁搭
當年超過21萬醫療費就會用cigna黎賠,cover 90% and up to 1M
有機會你入非網絡醫院時,5萬蚊墊底嘅cigna都會同你包到一部份超支嘅費用,同樣cover 90%
假如中間唔供cigna topup,再下一年就唔會有cover,但唔會有refund
準備割包皮駛唔駛報
agent 係女人,驚佢搞到我爆線

呢啲通常唔會要求寫係application form上面
其實application form冇要求嘅都可以唔答
要申報嘅不外乎過去有冇住過院/連續睇專科/患過指定嘅嚴重疾病等等
譬如你之前接受左檢查,但診斷結果仲未出嘅時候就要disclose
不過in case你接受左檢查未出結果,其實最好係遲啲先submit
因為underwriter多數都會要求你提供埋檢查結果,會有pending
或者到時候出左counter offer就要提供多啲資料俾underwriter試下可唔可以傾到唔落exclusion

你就好,有靚女agent整到你爆線
Claim Bupa住院加小手術claim左兩個半月都未claim到
答唒佢啲問題比唒啲資料佢,佢又話要問之前睇過啲醫生攞資料但啲醫生未覆

你個case一早踩上clinc或醫院搵醫生同佢講緊急都會一早覆左保險公司
如果claim嘅時候冇experience,係會因為文件唔夠或者資料唔完整而pending

你目前嘅情況需要知多少少資料先
一般客人打去cs,佢地只係被人train帶你遊花園
如果有broker follow,可以搵返所屬account manage跟進
唔會只係得一個答案
如果唔介意嘅話,可以email我留低你資料
就算之前跟bupa買,都可以transfer servicing agent
學到好多野,謝謝

想問買前報自己的病歷,自己唔記得可以點做?(e.g 可能太細個做過手術等等)
樓主,你好。
一直想買保險好耐,想買最簡單的醫療,想有咩事有錢睇醫生,唔介意大房plan.
26歲,絲打,唔吸煙。

主要賣with saving element product

條友manulife出身
自稱q sir
巴打 睇過你啲文覺得你對保險好有認識 如果可以嘅話不如建議我買邊間醫院同危疾
23歲絲 唔煙唔酒 公務員 四歲有過哮喘(已甩)麻煩哂
學到好多野,謝謝

想問買前報自己的病歷,自己唔記得可以點做?(e.g 可能太細個做過手術等等)

一般住院或手術只需追溯到5至7年前
如果呢幾年內冇入院或做手術,唔需要報
但假設小時候嘅手術係一啲指定嘅嚴重疾病,就不限時間都要申報
詳情要睇你買邊間嘅plan,application form上面會有相關問題
巴打 睇過你啲文覺得你對保險好有認識 如果可以嘅話不如建議我買邊間醫院同危疾
23歲絲 唔煙唔酒 公務員 四歲有過哮喘(已甩)麻煩哂

普通大房通常suggest
Bupa together + Cigna topup
如果唔想限network,都可以揀FWD揀易保 + Cigna topup
不過大年紀就會貴得多

危疾想要包早期 Pacific life - Easy Pro
不過Pacific life危疾定義比較嚴,
如果想賠嘅時候鬆啲,可以再揀其他公司嘅Term CI
樓主救我。

我有病,血小板太低,原因不明。
因為已知我好容易gg,所以打算買醫療。
買咩好!問過AIA話唔確定保費add幾多
要簽單再體檢,話add得多可以refund唔買。
咁樣會唔會伏?

樓主有冇其他公司推介?
因為呢個關好多野事,最後可能要切脾。
都未必搞得掂咁。
點算呀
學到好多野,謝謝

一般住院或手術只需追溯到5至7年前
如果呢幾年內冇入院或做手術,唔需要報
但假設小時候嘅手術係一啲指定嘅嚴重疾病,就不限時間都要申報
詳情要睇你買邊間嘅plan,application form上面會有相關問題

十分感謝! 極度學到野,繼續支持!
樓主,你好。
26歲,絲打,唔吸煙。

其實我覺得呢啲網站越多越好

雖然我冇乜點睇過blog嘅內容,不過我覺得提高到透明度已經係好事
樓主救我。

咁樣會唔會伏?

樓主有冇其他公司推介?
都未必搞得掂咁。
點算呀

如果有未確診嘅原因
underwriter通常都唔會accept呢啲case
就算你呢刻買,
就算check完有事,
張單冇state到day 1包pre-existing都係唔包
因為大部份嘅公司係計sign and symptoms
如果想包pre-existing,大部份嘅plan一開始都有時間限制
所以就算我比另一個plan你,都要睇唔同保險公司受唔受你玩
初步建議係你等AIA有咩counter offer或者試下bupa healthplus,不過希望唔大
你試諗下,你明知有事先黎買,有邊間公司想accept呢啲case
樓主救我。

咁樣會唔會伏?

樓主有冇其他公司推介?
都未必搞得掂咁。
點算呀

你本身有無group medical?

有d group medical可以比你轉番去個人名義度。
樓主我想問bupa togater 個附加產科保險有冇必要買?因為我同另一半有計劃要小朋友,想去私家醫院生,買咗果個產科保險係咪去私家醫院生完就可以claim錢?thx

你目前嘅情況需要知多少少資料先
一般客人打去cs,佢地只係被人train帶你遊花園
如果有broker follow,可以搵返所屬account manage跟進
唔會只係得一個答案
如果唔介意嘅話,可以email我留低你資料
就算之前跟bupa買,都可以transfer servicing agent

樓主救我。

咁樣會唔會伏?

樓主有冇其他公司推介?
都未必搞得掂咁。
點算呀

如果有未確診嘅原因
underwriter通常都唔會accept呢啲case
就算你呢刻買,
就算check完有事,
張單冇state到day 1包pre-existing都係唔包
因為大部份嘅公司係計sign and symptoms
如果想包pre-existing,大部份嘅plan一開始都有時間限制
所以就算我比另一個plan你,都要睇唔同保險公司受唔受你玩
初步建議係你等AIA有咩counter offer或者試下bupa healthplus,不過希望唔大
你試諗下,你明知有事先黎買,有邊間公司想accept呢啲case

如果我想買其他唔關事嘅係唔係都要照簽約
等body check
再睇佢受唔受呀
我驚我有cancer就gg啦
唔想幾隻病一齊上身
再問多聲巴打我呢個case係唔係買危疾(eg cancer嗰啲)就算啦...?
好似醫療真係唔受
意外AIA有隻1300一年 唔知抵唔抵玩
邊份top up 退休可keep到退休又唔貴?

其實topup個性價比已經係好高,
揀邊一個賠到都值回票價,而且大年紀個burden都比較其他醫療低好多
目前比較常用嘅有Cigna Topup或Liberty Topup
但由於Liberty呢個product行individual rating
如果lifetime咁睇,我比較prefer Cigna Topup

到退休冇公司醫保繼續用top up plan, ( cigna 好似 成10萬 deductible ) 除大病差不多用唔到。
有冇top up 退休可轉大房plan
你好巴打,多謝你既資訊,學到好多野,想請教下
本身係公務員,無咩病痛,唔煙唔酒,29歲,男
點買好???
另外有冇D包埋每年一次身體檢查??
THX
lm
樓主我想問bupa togater 個附加產科保險有冇必要買?因為我同另一半有計劃要小朋友,想去私家醫院生,買咗果個產科保險係咪去私家醫院生完就可以claim錢?thx

bupa個產科有9個月等候期
如果你有計劃有小朋友,
時間上就要預算得好啲
必須要買左後懷孕先有得賠
順產同開刀賠嘅金額會有唔同
留意返30歲前後個價會唔同
如果預啱時間,
都可以賠到17,800或26,700
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞