保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
依家bupa together係咪冇左full cover benefit?
巴打有冇telegram?

bupa大房嘅full cover一直都有
但要留意full cover要去指定嘅network預先通知bupa先做到
大約預早1至2日左右

暫時冇用telegram

咁其實carepro +full cover 半私家
比together +full cover係咪抵啲?
前面有40幾萬後者得廿幾萬
financial advisor 先最呃人,扮冇代表單一保險公司,所以中立。
收皮啦!咪又係sell最高commission rate 果間公司既保險。
知道哂你果行既黑幕啦,咪撚扮中立啦!

AIA agent可唔可以有返啲水準,又係度推倒稻草人
醫療單算高commission
如果有客人問我收幾多commission,我可以每個product都如實講返
你又願唔願意disclose你收你啲客儲危幾錢佣呢?
你地公司除左無限吹奏自己同stereotype別人,有冇真係認真計過點先可以用最低成本cover unexpected loss?

可能你係清泉既。我只係講返你果行大部份人都係揀最高commission既公司sell, 然後講到佢係最好,根本扮中立
巴打你好,想問吓我今年35歲,不吸煙,但有乙肝。本身自己無買保險,但公司有圖中最右面個plan,爆左重有每年十萬蚊保,不過爆左果part自己要比2成。

之前睇過AIA個CEO plan同其他類似嘅plan,想請問一下呢啲plan適合我嗎?還是買危疾保險比較好?可以比啲意見嗎?thx
有冇宏利sales係度?留個tg有野想問
lm
如果屋企人有顯性遺傳病 但自己要有番咁上下年紀先知中唔中
唔知保險公司包唔包
中左之後都會幾常入醫院 但唔死得人
我又唔信保險公司bodycheck 包驗dna

遺傳病會被界定為先天性疾病,
市面上可以包到先天性疾病嘅plan得一間
而且要買指定level先包一定嘅限額
保險公司理賠會based on 醫生報告有冇足夠嘅medical reason
同埋會視乎報告入面點界定你個病
如果寫到明你係遺傳病,基本上冇乜醫保會cover得到
依家bupa together係咪冇左full cover benefit?

但要留意full cover要去指定嘅network預先通知bupa先做到
大約預早1至2日左右

bupa together屬於大房level,每年有身體檢查同會有non-claim discount
如果同屋企人一齊買,together係抵玩嘅
carepro + full cover嘅半私家plan,同together係唔同房,因此唔可以直接對比
就咁睇價錢貴少少benefit高左,但半私家房嘅43萬好快用完
bupa together可以平平地加個topup加大多一百萬cover
但如果care pro半私家再加半私家房topup就比較貴,
因此真係想住半私家房買high end medical性價比應該會高啲
financial advisor 先最呃人,扮冇代表單一保險公司,所以中立。
收皮啦!咪又係sell最高commission rate 果間公司既保險。
知道哂你果行既黑幕啦,咪撚扮中立啦!

AIA agent可唔可以有返啲水準,又係度推倒稻草人
醫療單算高commission
如果有客人問我收幾多commission,我可以每個product都如實講返
你又願唔願意disclose你收你啲客儲危幾錢佣呢?
你地公司除左無限吹奏自己同stereotype別人,有冇真係認真計過點先可以用最低成本cover unexpected loss?

可能你係清泉既。我只係講返你果行大部份人都係揀最高commission既公司sell, 然後講到佢係最好,根本扮中立

你assume broker一定係揀最高commission嘅product係唔realistic,
同類product之間嘅commission差幾多你知唔知
要講睇commission做人,大把agent都係咁,唔係broker先會存在呢種問題
講到唔中立,點及得上agent?只係會強調自己公司產品嘅好處
仲有啲垃圾agent將市場有嘅產品講成為冇,指鹿為馬
假如另一間公司嘅product feature比你地好,你會唔會唔sell自己呢?
巴打你好,想問吓我今年35歲,不吸煙,但有乙肝。本身自己無買保險,但公司有圖中最右面個plan,爆左重有每年十萬蚊保,不過爆左果part自己要比2成。

之前睇過AIA個CEO plan同其他類似嘅plan,想請問一下呢啲plan適合我嗎?還是買危疾保險比較好?可以比啲意見嗎?thx

其實你公司個cover係唔錯,已經係私家房,而且有10萬smm
不過好似無門診標靶藥、洗腎等等嘅cover,
以私家房計,大病例如cancer,腎衰竭可能cover唔哂
如果你想cover大病,可以揀市場上最高墊底嘅high-end medical又或者topup
買危疾決定嘅因素唔在於你公司醫療個cover夠唔夠,
而係視乎你係唔係家庭支柱,需唔需要hedge你患重病無錢俾其他開支嘅風險
lm

大約預早1至2日左右

佢哋仲有一個叫悅康健嘅,保費比卓康健半私家加TOP UP 貴好少,但有300萬保額,都有全數賠償,可以睇埋。

少見識,其實住私院,大房已經好靚
買大房我覺得都好足夠
同埋住私院其實都係想快,有咩手術做完抖下拿拿林走,屋企始終最好

遺傳病會被界定為先天性疾病,
市面上可以包到先天性疾病嘅plan得一間
而且要買指定level先包一定嘅限額
保險公司理賠會based on 醫生報告有冇足夠嘅medical reason
同埋會視乎報告入面點界定你個病
如果寫到明你係遺傳病,基本上冇乜醫保會cover得到

THXS
即係可以慳番唔洗買 or 買個好柒平ge plan cover左其他野就算

不幸中招 可以搵個好地方去安樂死
精算撚留名

大約預早1至2日左右

bupa together屬於大房level,每年有身體檢查同會有non-claim discount
如果同屋企人一齊買,together係抵玩嘅
carepro + full cover嘅半私家plan,同together係唔同房,因此唔可以直接對比
就咁睇價錢貴少少benefit高左,但半私家房嘅43萬好快用完
bupa together可以平平地加個topup加大多一百萬cover
但如果care pro半私家再加半私家房topup就比較貴,
因此真係想住半私家房買high end medical性價比應該會高啲

其實我會個人買,咁都係together 好?
本身我有買危疾,醫療係咪唔洗買咁高保額都得?
想問一問
AIA 健康系列:特級「健康之寶」醫療保障計劃 2 連額外醫療保障(普通房)
這個計劃包d咩 我見好多條款 但完全睇唔明
幫老媽子買的
想問一問
AIA 健康系列:特級「健康之寶」醫療保障計劃 2 連額外醫療保障(普通房)
幫老媽子買的

近排唔敢買AIA醫療保險,睇開新聞就知點解

你諗下醫生,保險公司既關係就知咩事
同埋點解AIA send封野出去只係send比果幾百個醫生,而唔係全部醫生

利申:broker 入黎向樓主學野
樓主我係你既form留埋手機俾你😂 得唔得閒覆下
想直接同你傾

其實我會個人買,咁都係together 好?
本身我有買危疾,醫療係咪唔洗買咁高保額都得?

together同carepro ward + full cover rider
比benefit會好啲
bupa together有每年身體檢查同埋有non claim discount,non-network嘅cover會比carepro高
如果需要緊急入院的話,就要根據non-network嚟claim

危疾同醫療係兩個唔同嘅concept
一份危疾cover到嘅疾病好有限
而且危疾賠舊lumpsum比你係比你用黎支付其他開支
假如你醫療cover唔夠,
可能就要自己支付返相關費用
即使你係中左大病賠左危疾筆錢比你
你用嗰筆錢黎醫病相等於你比貴左錢
如果想買半私家房high end medical比bb,有冇話邊隻好?(公司medical唔好,所以冇諗住claim公司medical作為high end medical嘅墊底費)

睇你會唔會考慮買零墊底費
因為bb免疫力差,
有時發高燒唔退,出水痘,腸胃差等小病已經要入院
有一部份嘅私家房plan同半私家個差價唔算太大,半私家房或私家房可以考慮AXA,bluecross,zurich
想問一問
幫老媽子買的

呢份係大房level嘅醫保,
包你入院或者手術嘅醫療開支
樓主我係你既form留埋手機俾你😂 得唔得閒覆下
想直接同你傾

今日內覆你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞