保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
巴打 我已經好比心機睇 但係有啲位都唔係好睇得明
本身我屋企人一份保險都無買 又無做過體檢(佢哋讀得書唔多 都唔識保障下自已
我又唔係好識保險嘅野
咁我見老豆(58歲)老母(53歲)年紀都有返咁上下
我見Bupa過左59歲已經唔受保 所以宜家都心急想同佢哋買醫保
始終佢哋有咩事屋企真係未必負擔得起一大筆錢
我老豆通過波仔同有做過腎結石手術 都知呢兩樣唔受保咖啦
老母就無咩特別病痛咁
我就20歲 仲有個細佬(19歲)
睇過bupa together 同 carepro
但都唔係好知應該點樣買
我見咩通脹之後保單價格會升
隨年齡增長個保價又升咁
咁姐係每年交既保費都會加定點?
數底差好多野唔明
想問下點樣買先好?
我主要都係想保到住院、手術就夠
跪求爸打指點
巴打
我想問下 如果 入醫檢查 大病入院 或 cancer 入院 應該買邊隻
係唔係有一隻防癌保?

利申: 13-14k 一個月

兩個情況下general medical都可以cover到
而general medical指cover到住房費,外科手術費,麻醉師費等醫療費用嘅plan
只要你有【醫療必需】要住院或做日症手術
就可以喺呢類plan度索償

某啲medical
(例如bupa together, chinalife mastercare)
會送regular body checkup

如果冇額外state有身體檢查嘅cover
就要留意返,假如你冇任何病徵,
又自己走左去醫院度檢查,
係唔會賠呢部份嘅檢查費用
只有檢查完需要住院或做手術
先會賠返相關嘅費用

防癌保係屬於針對性嘅plan
唔係癌症唔會作出賠償
會包治療cancer期間嘅
監測費用,治療費用及護理費用
不過general medical已經可以包到core嘅治療費用
之前填左google form但唔知係我miss左定點 收唔到回覆
見巴打仲係到覆緊post 就係到問多次
岩岩出黎做野一年 想買醫療保 22歲唔食煙
公司幫我地買bupa 團體醫療保 實際都係包門診同牙醫個d 其他服務就無享用過
我自己都想買返份個人bupa醫療保 睇左佢推薦我買卓康健
但就有個問題
我本身無咩中過d大病 但年頭有次病膚病 係專科做左個聲稱係小型手術 但實際類似激光
個陣手術費都唔平 醫生話保險係cover到 但我個陣得公司果個保險
問清楚發現無得claim 原因係我要去門診睇左 再有轉介信去專科做呢個手術先可以claim
但我一去就去左睇專科 所以無得claim
咁呢個病係會翻發 我係好大機會每年做一次呢個手術
想知以家買 會唔會因為我一早已經有過呢個病而cover唔到之後既手術費
同埋會唔會好似團體咁 要睇左門診再轉介
因為我無咩大病 主要係為左呢個病而買保險
而且醫生講過 確診左再買保險有機會cover唔到 想cover到就要睇第間專科

另外 想幫阿媽買埋 阿媽50幾歲人 暫時無病無痛
點買會好d?

感謝巴打 我已經努力追左post 但對保險真係唔太熟悉 所以想問details啲

Sorry,因為部份資料打錯,有可能miss左一部份嘅contact

Group medical通常會有referral letter嘅requirement
但視乎你所選擇嘅provider,
有啲公司可以全部專科都waive或者waive八科
通常公司HR會同所屬broker/agent安排group briefing,
教返你地點去claim同睇專科要有啲咩信

如果你係bupa carepro,
想要full cover嘅話都需要referral letter,
然後再做pre-authorisation拎guarantee letter of payment
唔介意冇full cover就可以claim返non-network,唔會有相關嘅限制

你宜家買bupa好大機會唔包你呢個病同related illness
如果想包埋嘅話一定加loading,一係直接係high-end嘅plan

媽媽可以買大房bupa+cigna topup,保額大概一百二十萬左右
想問一下如果份住院係大房,但我入住左私家房,賠償金額會點計?
例如我自己公司保我私家房,上限2500一日,但房費要3000,即係有500要自己比,但同時我有一份大房住院保險,每日上限800,份野寫左大房轉私家要乘25%,想問一下條數係點計?係咪每個保障項目都係同一計法?

轉房通常都要乘返Reimbursement rate
而視乎唔同嘅policy,有啲只係SMM會打折,有啲standard benefit都會打折
如果你份group medical列明轉房嘅standard benefit會乘返reimbursement
原本room & board max.800 per day
會變做200 per day
加埋你自己嗰份,住房3000會claim到2700
手術費,麻醉師費全部同樣計法
琴日收到 大新銀行電話
sell我 寶健醫療回贈計劃(sth like this )

保費每日$9, 賠住院現金 $1000每日
最多賠750日 (兩年大約)
另加 兩萬蚊 意外實報實銷嘅其他醫療相關開支

依類住院現金 巴打又點睇?
有無啲乜野位要注意?

住院現金massmutual最抵,一年賠2日已經賺返
可以單買,30歲每年五百幾蚊每日賠600,最多賠1000日
另外兩萬out patient medical benefit可以睇ft life
每年八百幾蚊,冇non work限制,包物理治療等等
想再問下樓主
我已買保怕 care pro 大房+full cover +smm - 醫療
富偉 term life insurance - 人壽
富偉 果邊有隻cancer 快x保, 見一年7xx好平, 巴打認為應唔應該買埋?
見驗咗身, 可以買埋唔駛煩
(現年30)
thanks.

如果你bupa+smm 不如拎加smm舊錢黎買topup
保額多十倍同唔會有lifetime limit,賠償率有90%
(Bupa smm 得80%)
你指FWD隻揀易保?
cancer medical都值得買嘅
不過AXA個隻會包埋中風,或者AIA可以Join vitiality送戲飛
巴打 我已經好比心機睇 但係有啲位都唔係好睇得明
本身我屋企人一份保險都無買 又無做過體檢(佢哋讀得書唔多 都唔識保障下自已
我又唔係好識保險嘅野
咁我見老豆(58歲)老母(53歲)年紀都有返咁上下
我見Bupa過左59歲已經唔受保 所以宜家都心急想同佢哋買醫保
始終佢哋有咩事屋企真係未必負擔得起一大筆錢
我老豆通過波仔同有做過腎結石手術 都知呢兩樣唔受保咖啦
老母就無咩特別病痛咁
我就20歲 仲有個細佬(19歲)
睇過bupa together 同 carepro
但都唔係好知應該點樣買
我見咩通脹之後保單價格會升
隨年齡增長個保價又升咁
咁姐係每年交既保費都會加定點?
數底差好多野唔明
想問下點樣買先好?
我主要都係想保到住院、手術就夠
跪求爸打指點

如果一家人買,最好買bupa together,每年可以share 100萬保額
不過根據父親病歷,有可能買唔到bupa,想cover就要買high end plan
簡單講,媽媽、你同埋細佬3個買together,睇爸爸買唔買到
如果bupa唔得就另外買AXA

醫療按年齡增高而加係必然嫁,除左歲數以外通脹都會有影響
姐係今年你見到20歲保費係2000蚊,下年可能20歲要2050蚊
不過只要你揀pool rating嘅plan,醫療保費個升幅同槓桿係唔錯
想再問下樓主
我已買保怕 care pro 大房+full cover +smm - 醫療
富偉 term life insurance - 人壽
富偉 果邊有隻cancer 快x保, 見一年7xx好平, 巴打認為應唔應該買埋?
見驗咗身, 可以買埋唔駛煩
(現年30)
thanks.

如果你bupa+smm 不如拎加smm舊錢黎買topup
保額多十倍同唔會有lifetime limit,賠償率有90%
(Bupa smm 得80%)
你指FWD隻揀易保?
cancer medical都值得買嘅
不過AXA個隻會包埋中風,或者AIA可以Join vitiality送戲飛

Thanks 巴打
我之前追post 自己搞錯咗+埋bupa smm
後尾睇返原來ching係講full cover 跟bupa, smm買信諾,𣎴過唔買都買咗,唔知下年renew會可唔可以甩返bupa 個smm出黎?

仲有ching 係呀我指揀易保呀,等我睇睇axa sin thanks!!
琴日收到 大新銀行電話
sell我 寶健醫療回贈計劃(sth like this )

有無啲乜野位要注意?

另外兩萬out patient medical benefit可以睇ft life

咁買依類 住院現金 有無啲咩位要留意?
花左一個晚上去追曬呢幾十頁 解決左好多疑惑 巴打好波

我自己公司有bupa 保額都係標準only
咁我個人都想買多份保障
有朋友介紹AXA 安盛安心(特級) 墊底3萬
巴打有冇咩睇法

利申 24歲 男 無吸煙

AXA medipartnerhealth plan (Superior)
non-network 只cover到 95% 同埋有lifetime limit
價錢比同類型嘅mid end plan仲要貴
如果揀高墊底嘅mid end,可以睇cigna或者bluecross
可以行返full cover
性價比會高啲
琴日收到 大新銀行電話

有無啲乜野位要注意?

咁買依類 住院現金 有無啲咩位要留意?

其實我多數我將住院現金放落意外度睇,因為大部份意外都有附加住院現金
最主要住院現金會睇返有冇限制意外住院先包
或者一部份嘅住院現金索償條件係有指定住院時數,
譬如你未住夠12小時,住院現金會賠唔到

至於意外醫療,同樣受限於發生意外先可以賠
如果你係普通疾病去睇out patient medical,就唔可以claim accident
買呢類型plan之前,
最好留意下物理治療等費用有冇索償上限,上限會唔會太低
又或者有冇指定嘅網絡,例如有指定嘅網絡,部份plan嘅質素係會比較差啲
就算個plan幾平,你都未必想睇返個啲醫生
基本上呢類型plan唔會綁你啲咩年期,而且槓桿好大
就算買多左都唔會太影響自己嘅asset
最有機會出現問題都係在於會唔會claim唔到,
或者醫生唔願意寫accidental reason
25歲非吸煙如果想買mid end plan
有冇邊個plan推介? 見巴打一路都係推bupa ward plan

另外上網睇過[醫療所需]定義 好似axa manulife hsbc比較冇咁緊?

如果claim方面有冇咩比較?唔該哂
邊份top up 退休可keep到退休又唔貴?
留名
樓主,你好。
一直想買保險好耐,想買最簡單的醫療,想有咩事有錢睇醫生,唔介意大房plan.
26歲,絲打,唔吸煙。
想有埋意外保,有咩推介。謝謝!
樓主,你好。
一直想買保險好耐,想買最簡單的醫療,想有咩事有錢睇醫生,唔介意大房plan.
26歲,絲打,唔吸煙。

Hi 前排睇報紙見到本地有人搞緊網上保險平台
好似叫wingboo 仲有個10life咁既野
專門for人問問題 有保險佬答你 好似可以一試
留名
Claim Bupa住院加小手術claim左兩個半月都未claim到
答唒佢啲問題比唒啲資料佢,佢又話要問之前睇過啲醫生攞資料但啲醫生未覆
個個禮拜打去追都係呢個答案
係咪啲醫生唔覆就呢世都claim唔到
巴打 我24歲 諗住買Bupa 卓康健+全額賠 但驚個額太小想加埋Cigna 既top up (5萬墊底費)

想問下 如果日後等錢洗cut左cigna 份top up 啲墊底費係咪可以全數退?
花左一個晚上去追曬呢幾十頁 解決左好多疑惑 巴打好波

我自己公司有bupa 保額都係標準only
咁我個人都想買多份保障
有朋友介紹AXA 安盛安心(特級) 墊底3萬
巴打有冇咩睇法

利申 24歲 男 無吸煙

AXA medipartnerhealth plan (Superior)
non-network 只cover到 95% 同埋有lifetime limit
價錢比同類型嘅mid end plan仲要貴
如果揀高墊底嘅mid end,可以睇cigna或者bluecross
可以行返full cover
性價比會高啲

咁想問下 各公司有咩優勝之處/特點

見你介紹親醫療都係bupa

會唔會唔同保險係唔同公司會特別好

純保險類別 通常選擇公司
Term life pacific life/Friends Provident/Zurich
Term CI AIA/Pacific life(包早期)
意外 FT Life/Bluecross
住院現金 Massmutual
醫療大房 Bupa/fwd/AIA(for 大年紀)/cigna topup
醫療mid-end Bupa(with pre-existing)/Cigna
醫療high-end AXA(with pre-existing)/Chinalife
純儲蓄類別
通常FT life/china life/massmutual

其實我並唔係特別要說明bupa最好,只係佢平得黎cover都唔算差
如果計抵或者性價比,Cigna mid-end幾值得睇
25歲非吸煙如果想買mid end plan
有冇邊個plan推介? 見巴打一路都係推bupa ward plan

另外上網睇過[醫療所需]定義 好似axa manulife hsbc比較冇咁緊?

如果claim方面有冇咩比較?唔該哂

病歷冇特別異常mid-end可以睇下cigna
outpatient可以包埋CT scan,MRI等
而且佢個住院現金私家醫院都apply到
價錢都幾平

醫療必需嘅定義大致上係按合理及慣常嘅收費黎賠,唔係純為病人或者醫生提供方便,又或者傷左手醫左右手等等嘅收費
暫時除左AIA特別為佢地medical定義外,其他公司對醫療必需嘅定義並冇太大改變

其實claim嘅分別主要在於用網絡抑或非網絡,想apply網絡cover通常都會有限制
邊份top up 退休可keep到退休又唔貴?

其實topup個性價比已經係好高,
揀邊一個賠到都值回票價,而且大年紀個burden都比較其他醫療低好多
目前比較常用嘅有Cigna Topup或Liberty Topup
但由於Liberty呢個product行individual rating
如果lifetime咁睇,我比較prefer Cigna Topup
樓主,你好。
26歲,絲打,唔吸煙。

大房醫療主要option有兩個
bupa together + cigna topup
125萬保額, 頭25萬full cover,
超過25萬自己比10%
續保年開始每年送身體檢查或洗牙,有no claim bonus
bupa carepro with full cover rider + cigna topup
121萬保額, 頭21萬full cover,
超過21萬自己比10%
冇bodycheck同no claim bonus

意外保concern意外醫療可以買FT life
如果比較concern斷手斷腳失去身體功能想賠lumpsum可以睇china pacific insurance
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞