保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
留名
留名
想請教下儲蓄人壽問題。
話說由10歲供,供左18年,保到100歲。
其實呢份係咩?

話就話有得拎紅利,但本金係咪無得拎?

如果咁情況己經供左18年,小弟應唔應該理佢?由佢放係到算?
細個屋企人幫我係aia買過醫療,claim過4次,兩次做割粉瘤小手術,一次入院check心臟,一次入院check牙較,最後一次續保好似兩百幾美金,斷左好多年

而家出黎做野幾年想買返,公司冇醫療保險,自己同屋企積蓄唔多,想有d咩事都盡量claim足。同埋我半年前爆肺做左手術,係咪會好貴。其實aia果邊有一個相熟agent,真係由細跟到我大,想問而家aia果邊醫療保險如何,是否適合我?唔該巴打

買份top up 防下身
搵個有經驗agent 由普通醫療試下投保,d病歷似乎唔係咩大獲野
你要咩都claim 足,可能好貴的
想請教下儲蓄人壽問題。
其實呢份係咩?

你份單,每年供幾多錢,供款期幾多? 人壽保額幾多?
有無附約?
我打算買Cigna Choice + SMM + 10K Deductible. 樓主覺得依個組合點樣?

本身有諗過Bupa + Cigna top up,
但係我覺得買同一間claim錢時好似會方便d。 而且Bupa 過左60歲保費好似加得好快。

但係Cigna 有個不保項目係器官移植,樓主覺得影響大唔大? 另外知唔知Cigna 包唔包洗腎?

thx!!

其實你咁樣搭都ok嘅,不過因為cigna choice唔係full cover
而且佢原本住院及膳食賠得比較少 (750 per day)
我認為TOPUP個度買50,000墊底會比較好
如果係老人家單買Cigna係比較平,

器官移植個部份,大房plan有幾個都有落exclusion
Cigna有但bupa冇落,影響當然會有,要睇你自己點去衡量
其實都要講topup個作用係包你真係較大嘅病,
即使你分開買bupa同cigna,入院張medical bill最後唔超過你basic plan個數的話
其實你唔會再拎去cigna度claim(姐係over 215,000或者250,000)
樓主,

我想問保險係咪可以隨時cut得?

我每月用緊信用卡自動扣數, 有咩要注意?

理論上可以隨時cut,
不過cut之前睇下你拎得返幾多同埋仲有幾多要供,
如果停供有同樣cover又比起原計劃平先再去衡量係唔係要cut手上份單

同埋cut自動轉賬或者surrender要留意,你要預時間去cut返,
因為保險公司處理呢類要求都有唔同嘅turn around time
保守d估計,你預返遞左form 2個星期後叫做正式cut到回返錢俾你

首先多謝巴打
其實我唔係好知咩保險公司有包早期危疾嘅term CI...
我見過aia 有隻只包cancer 嘅...
保額可以到3球都但都唔包早期...
但我個人覺得早期幾緊要 始終病向淺早醫
巴打講個隻pacific life term 我都望過下...
但巴打知唔知隻嘢嘅原位癌嘅定義係咩?
同埋平衡保費嘅意思係只保到80歲?

同你提過個隻Pacific Life嘅Term CI,
包57種嚴重疾病同埋40種早期危疾,有包埋原位癌
同埋你可以從兩種收費模式入面選擇
1) 最多買到80歲,期間保費唔會因年齡而改變,但保險公司有權利日後檢討保費
2) 每5年必定加1次價
前面就係之前講嘅平衡保費

點解你覺得買左危疾可以幫到你「病向淺中醫」
就算賠,一份危疾賠到20-25%咋
要再講多次,買危疾唔係用黎醫病
aia隻包cancer係癌症全方位,係cancer medical plan黎,
只會實報實銷用左嘅醫療開支
危疾同醫療唔同嘅作用係前者用黎應付你患左大病期間無法工作「其他開支」,不論你係比屋企、用黎玩、供樓等等,
係用黎應付現金流不足
賠償方式係lumpsum咁比保額的全部(指定嚴重疾病)或者一部份(指定早期危疾)
你驚唔夠錢醫的話你應該upgrade medical個coverage
唔應該買比得比較高保費嘅危疾
想問巴打點睇 aia 進泰安心保2 50萬保額 年供7k
加埋住院現金 醫療 年供11k

呢份儲蓄危疾黎,加左住院現金同medical做rider
原本住院現金同medical係ok,但作為rider就差d
你呢個plan供得最貴個部份就係危疾個part
但危疾要中「指定疾病」再加上「指定程度」先有得賠
目前你比得最多錢個部份係好有可能用唔著,因為危疾唔易claim

即使你真係中左危疾,個主plan賠完你就冇左medical cover
到時你要再買medical一定有exclusion,
假如有人買左危疾plan+medical rider中左腸癌,
賠完主plan個數之後份單close左再去買medical,
同腸有關嘅病就唔會包
但單獨去買個medical,你中左招可以保證續保,
仍然包到相關疾病嘅醫療開支

睇下你幾時交下一期保費,即將交保費前最好就買定個獨立嘅medical
順便斷埋左medical個rider
主plan都未必要cut嘅,睇下你供左幾耐同埋驚唔驚麻煩先再決定
細個屋企人幫我係aia買過醫療,claim過4次,兩次做割粉瘤小手術,一次入院check心臟,一次入院check牙較,最後一次續保好似兩百幾美金,斷左好多年

而家出黎做野幾年想買返,公司冇醫療保險,自己同屋企積蓄唔多,想有d咩事都盡量claim足。同埋我半年前爆肺做左手術,係咪會好貴。其實aia果邊有一個相熟agent,真係由細跟到我大,想問而家aia果邊醫療保險如何,是否適合我?唔該巴打

其實宜家市面上已經有plan唔會因為你病歷額外加你loading,
但你個medical history的確唔係咁好,
就會有可能好多野都唔包甚至未必能夠成功受保
aia嘅high end medical唔算太好,但都唔算太差;大房plan我就覺得差少少
你budget唔多的話單獨買份bupa嘅ward plan我覺得好d
但如果你都係想係aia度買單,咁就買super good health 2 + SMM
再另外係cigna度買個50,000墊底嘅topup
到時即使醫藥費幾十萬,都可以靠insurance cover到大部份嘅醫支
小弟做緊醫管局
早排托個aia fd 問保險可以點買佢都係sell 我儲蓄危疾+ rider 既medical
月供大約1700 - 1800 左右,其中1600 係危疾
巴打你建唔建議咁買?
我之後都做左d 功課好似危疾都冇乜必要要買
再者我主要都係想買d medical 係cover 到我入私家醫院既fee ,最怕d 痛到仆街但係又死唔去果d 病,呢d 病做緊醫管局都冇用,條隊有排排
巴打,你覺得每個人一定要買邊幾隻保險
想請教下儲蓄人壽問題。
其實呢份係咩?

呢份係whole life saving,
姐係一開始已經assume你買人壽嘅cover係買到100歲

一張單入面有分非保證紅利同埋保證紅利
非保證個部份可以拎到,但如果你想拎保證價值個部份,
張單就一定要surrender,姐係你拎完錢之後唔會再有個人壽cover

供左18年去check下宜家拎得到幾多同埋個cover係幾多先
如果供滿左的話睇情況幾時要用錢咪拎埋出黎,
如果未供完的話睇下差幾多年,睇下有冇其他位置可以滾存到多d錢先決定surrender

得閒都要了解下嘅,你可以搵agent問上該保險公司嘅cs度check返
留名

我覺得純醫保幾值得買,因為你俾出黎嘅保費可以包到十幾倍或一百幾倍嘅醫療費,重點係唔使排哂係公立度
如果去到大年紀的話,要睇下有冇budget,低成本的話只係keep個topup plan自己只係俾deductible個部份都得

人壽同危疾我認為有家庭負擔先去考慮,
去到30歲左右,人壽係有一定需要,
因為你供樓養家等等都要有個cover
危疾都係用作保障必要現金流,又真係大病先用得著
我認為人壽同危疾廿幾歲買到接近退休就夠嘅啦

另外意外、住院現金等等就睇自己職業同埋收入吃唔吃緊
其實我認為冇邊隻保險係一定要買嘅,
agent成日講話邊隻邊隻一定要買,
但如果你一定會去公立醫院,唔驚中大病
自己有好多錢又冇諗過要俾d額外保障家人的話都唔駛買d咩
自己將d錢儲起佢都係一個選擇
重點係你自己覺得係唔係要借用呢種工具黎保障自己
如果適合就買,唔適合的話只不過係浪費
小弟做緊醫管局
早排托個aia fd 問保險可以點買佢都係sell 我儲蓄危疾+ rider 既medical
月供大約1700 - 1800 左右,其中1600 係危疾
巴打你建唔建議咁買?
我之後都做左d 功課好似危疾都冇乜必要要買
再者我主要都係想買d medical 係cover 到我入私家醫院既fee ,最怕d 痛到仆街但係又死唔去果d 病,呢d 病做緊醫管局都冇用,條隊有排排

首先睇下你私家醫院係唔係都想住得好d
買medical basic plan + topup (大房) 或者
直接買個high end medical都可以 (半私家或私家房)
睇返你幾多歲同埋budget大概幾多

月供1700-1800太貴啦...你就咁買basic ward plan + topup應該只要五分之一價錢左右
危疾可以買但唔好買儲蓄危疾,term ci都算係ok嘅
你係家庭支柱的話可以考慮下,到時再俾個預算你
就算你買哂Term Life + Term CI + Medical 個總數可能係佢俾你個plan嘅一半左右

我覺得純醫保幾值得買,因為你俾出黎嘅保費可以包到十幾倍或一百幾倍嘅醫療費,重點係唔使排哂係公立度
如果去到大年紀的話,要睇下有冇budget,低成本的話只係keep個topup plan自己只係俾deductible個部份都得

人壽同危疾我認為有家庭負擔先去考慮,
去到30歲左右,人壽係有一定需要,
因為你供樓養家等等都要有個cover
危疾都係用作保障必要現金流,又真係大病先用得著
我認為人壽同危疾廿幾歲買到接近退休就夠嘅啦

另外意外、住院現金等等就睇自己職業同埋收入吃唔吃緊
其實我認為冇邊隻保險係一定要買嘅,
agent成日講話邊隻邊隻一定要買,
但如果你一定會去公立醫院,唔驚中大病
自己有好多錢又冇諗過要俾d額外保障家人的話都唔駛買d咩
自己將d錢儲起佢都係一個選擇
重點係你自己覺得係唔係要借用呢種工具黎保障自己
如果適合就買,唔適合的話只不過係浪費

謝巴打,好詳細,儲錢plan recommend 嗎? btw住院現金係咩? 我個agent 話醫療=住院+危痓
留名

巴打直到e家有幾多位巴打搵左你買

其實你咁樣搭都ok嘅,不過因為cigna choice唔係full cover
而且佢原本住院及膳食賠得比較少 (750 per day)
我認為TOPUP個度買50,000墊底會比較好
如果係老人家單買Cigna係比較平,

器官移植個部份,大房plan有幾個都有落exclusion
Cigna有但bupa冇落,影響當然會有,要睇你自己點去衡量
其實都要講topup個作用係包你真係較大嘅病,
即使你分開買bupa同cigna,入院張medical bill最後唔超過你basic plan個數的話
其實你唔會再拎去cigna度claim(姐係over 215,000或者250,000)

我搵到 BUPA 個保費表,
原來Bupa 60~69 歲新投保+50%保費,
70歲以上+100%保費,
所以Bupa網上報價會比續保個價貴好多。

我應該會買 Bupa together + Cigna 10K Deductible Top up,唔買高端啦.
留名
睇番,原來aia既癌症全方位,要去到第四期先claim得
即係唔包原咩癌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞