保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike

而經過saving plan o既包裝,有一部份o既客人甚至會唔知自己買緊份medical係每年獨立收你保費,以為係連埋個plan都有儲蓄成份。
有必要再強調o既係,無論你買咩類型o既insurance,都一定會有insurance cost包含係入面,之所以儲蓄保險係若干年之後會多左錢,只不過係保險公司用左你筆錢去滾存利息,而中間保險公司已經收左你N咁多期保費。
要令自己筆錢識得增值,儲蓄保險一定唔係一個最好選擇,因為假設左你買埋終身保障,當保障成份越多,你就用得越多成本o係入面。

你而個係指傳統嘅紅利單?

中文可能會有理解出入,英文whole life saving
入面有兩種分紅形式,假若以現金紅利同復歸紅利黎比的話,
前者保證會高d,後者會有較大嘅expected return
可以理解前者派現金息,後者派紅股
但無論邊一種,目前個分紅來源仍然係唔透明
要等到2017年1月1日,保險公司先需要disclose個plan買緊d咩
更加上你要個終生嘅人壽cover黎做乜?
U-life的話都可以考慮下嘅,以上內容其實原本想係儲蓄篇講

而經過saving plan o既包裝,有一部份o既客人甚至會唔知自己買緊份medical係每年獨立收你保費,以為係連埋個plan都有儲蓄成份。
有必要再強調o既係,無論你買咩類型o既insurance,都一定會有insurance cost包含係入面,之所以儲蓄保險係若干年之後會多左錢,只不過係保險公司用左你筆錢去滾存利息,而中間保險公司已經收左你N咁多期保費。
要令自己筆錢識得增值,儲蓄保險一定唔係一個最好選擇,因為假設左你買埋終身保障,當保障成份越多,你就用得越多成本o係入面。

中文可能會有理解出入,英文whole life saving
前者保證會高d,後者會有較大嘅expected return
要等到2017年1月1日,保險公司先需要disclose個plan買緊d咩
U-life的話都可以考慮下嘅,以上內容其實原本想係儲蓄篇講

聽人講個萬用壽險,其實同普通又有咩唔同?
Lm學野
因為5~6年前傷過條腰,睇過1次政府專科同做咗半年物理治療,但之後都冇再睇過。
最近聽過一個agent講話投保時要申報病歷都只係最近呢五年內既病,所以唔報都得,係咪真? 最怕比個agent呃,買咗之後要claim時就話唔保條腰
想問樓主點睇GN16, 令到依加ulife單被迫公開番個result出黎
之後PRU話會調番低個rate, 大A記仲落左兩隻product架
似係之前買張單果時project出黎個數作大左
甘之前買落ge人咪好似比人呃左?
因為5~6年前傷過條腰,睇過1次政府專科同做咗半年物理治療,但之後都冇再睇過。
最近聽過一個agent講話投保時要申報病歷都只係最近呢五年內既病,所以唔報都得,係咪真? 最怕比個agent呃,買咗之後要claim時就話唔保條腰

你話呢 你簽個時要申報一切身體狀況,到日後claim個時先發現,告你詐騙都得啦

一你會claim唔到,二你會比人告返轉頭

你話呢 你簽個時要申報一切身體狀況,到日後claim個時先發現,告你詐騙都得啦

一你會claim唔到,二你會比人告返轉頭

重有呢D野冇得呃,好似係

萬用壽險(u life)係人壽成份比較低的人壽產品
個保障額會根據你供左多少而變動,而保障個金額通常係供款的101%或者105%
通常呢類型單都會保證至少派一個較高的基本基本利息俾你,例如2%-3.5%
相比起傳統的whole life saving,派息保證成份會高d亦都會比一般whole life saving快回本(lump sum plan的話大概3-4年回本)
買呢一類型PLAN的目的係想筆錢可以flexible一d,即使你一買就要surrender都唔會一蚊都拎唔返

首先要睇下係邊間公司的plan同埋application form入面有d咩問題
保險公司通常有一條問題會問你5年/7年前有冇入過院,又或者列左一堆疾病出黎問你有冇相關的疾病
如果你係6到7年整傷腰而份application form入面只要求你回答5年前有或者沒有的話,你的確係呢一條問題入面答「否」
但要留意你個病係唔係有手尾跟又或者有相關病當時未痊癒
而其他問題可能會要求你回答有冇相關病史 (通常係大病) ,個D就要睇清楚使唔使DISCLOSE埋
留名
想問樓主點睇GN16, 令到依加ulife單被迫公開番個result出黎
之後PRU話會調番低個rate, 大A記仲落左兩隻product架

好多product都即將下架嘅啦
仲有agent同客講遲左就買唔返
根本停賣個原因係保險公司無得再咁呃d客

其實呢d產品都伏左唔少人好多年
好多人根本唔知買呢d product背後嘅保險公司其實都係用同一筆錢係市場上買high risk asset,例如high yield bond or equity
如果咁o岩個市唔好景的話,保險公司咪派極低息甚至係唔派
賺到錢個陣又未必真係派得咁足
不過有GN16對客黎講係好嘅,起碼唔會咁易中trap先

好多product都即將下架嘅啦
仲有agent同客講遲左就買唔返
根本停賣個原因係保險公司無得再咁呃d客

其實呢d產品都伏左唔少人好多年
好多人根本唔知買呢d product背後嘅保險公司其實都係用同一筆錢係市場上買high risk asset,例如high yield bond or equity
如果咁o岩個市唔好景的話,保險公司咪派極低息甚至係唔派
賺到錢個陣又未必真係派得咁足
不過有GN16對客黎講係好嘅,起碼唔會咁易中trap先

我有份做GN16 ulife份annual statement projection,睇住actuarial set緊果套rate黎做future projection, 都可以有d 單將來係會唔夠錢扣charge,我果刻笑左出黎

btw, 其實我自己都有張單,Pru CCL3,無買其他rider
張單有儲蓄成份,分guarantee同non-guarantee,但同時又有人壽成份,死左有錢拎,有咩大病cancer都可以拎得,想問依d單其實歸類做乜?

仲有想問派依d non guarantee呢,依幾年有無話邊間公司係派得足本身proposal mark果個non guarantee個數?
留名
點睇AIA 份亞洲至尊(好似係)

公司個份再top up 揀16000底點睇?

1000萬一年係咪可以住養和瘋狂叫野食

AIA CEO係HIGH END MEDICAL
買得呢種PLAN都一定係想住好食好
而且會包同埋醫療裝置,係ward plan做唔到
理論上你唔打爆個Limit就可以為所欲為
公司份MEDICAL用黎保墊底費淨底落黎Claim返CEO就得

不過AIA CEO有Life time limit,
而且醫療裝置所包o既限制會比其他plan多
high end plan黎講唔係最理想

可唔可以講下有咩限制同埋邊d 最理想?

利申:比緊4000幾蚊一年

我有份做GN16 ulife份annual statement projection,睇住actuarial set緊果套rate黎做future projection, 都可以有d 單將來係會唔夠錢扣charge,我果刻笑左出黎

btw, 其實我自己都有張單,Pru CCL3,無買其他rider
張單有儲蓄成份,分guarantee同non-guarantee,但同時又有人壽成份,死左有錢拎,有咩大病cancer都可以拎得,想問依d單其實歸類做乜?

仲有想問派依d non guarantee呢,依幾年有無話邊間公司係派得足本身proposal mark果個non guarantee個數?

CCL3係儲蓄危疾 張單會有人壽同危疾嘅cover但係就好貴
好多人都唔識分咩係危疾單咩係medical,
簡單而言,
你買單個陣見到入面有一大堆病列出黎嘅就係危疾
而medical通常會列明住咩房,手術費雜費等等賠幾多。

同時可以有人壽同危疾成份好似聽落好好咁,但越多保障事實上你比嘅成本就越高
以cover角度,medical個定義較廣,可以cover到危疾包到以及包唔到嘅病
以claim嘅角度,危疾必須要達到「指定程度」先可以賠
以保費角度,medical係平過危疾好多
只係賠償嘅方式黎睇,危疾賠舊錢你就可以隨自己喜歡去用
呢個亦都係我講買單時要注重嘅順序,應該係先有medical先再決定要唔要危疾,但太多人唔識分變左第一步係買危疾先

講返非保證嘅派息,最近幾年都係china life派得比較高

可唔可以講下有咩限制同埋邊d 最理想?

利申:比緊4000幾蚊一年

最理想嘅plan要睇你想唔想cover埋先天性疾病同埋遺傳病
仲要睇下你買俾邊個同埋價錢係唔係first priority

AIA個ceo有終生索償上限同埋指定醫療裝置個cover差過其他
而佢個每年賠償額都比其他plan差d
講返保費,有其他plan平d但個cover會比佢好

有人會問一二千萬保額就多係唔係真係有用
你買得呢類型plan就係想有咩大病嘅時候
可以搵到最好嘅醫生做最好嘅手術
而d醫生知道你買左呢d plan都會好歡迎呢d客
因為醫療費好多時係海鮮價,佢知你有quota就會盡量同你claim爆
留名

萬用壽險(u life)係人壽成份比較低的人壽產品
個保障額會根據你供左多少而變動,而保障個金額通常係供款的101%或者105%
通常呢類型單都會保證至少派一個較高的基本基本利息俾你,例如2%-3.5%
相比起傳統的whole life saving,派息保證成份會高d亦都會比一般whole life saving快回本(lump sum plan的話大概3-4年回本)
買呢一類型PLAN的目的係想筆錢可以flexible一d,即使你一買就要surrender都唔會一蚊都拎唔返

如個萬用,邊間公司好啲?
如果萬用,邊間公司好啲?

一般你去銀行搵呢類u life plan, guarantee rate around 2%,
市場上guarantee rate 派得比較高嘅有3.5% (Generali)

不過買呢類型plan要睇你係唔係concern資本保值同埋係唔係要咁高guarantee
否則都有啲會做得高好多

買u life會比起whole life saving或一般銀行定期吸引得多
因為都屬於比較flexible而compund rate有較高保證成份,亦唔需要承受咁多market risk
唉 我份美好人生3 終於完第三年度
好想知拎得返幾多
經美國運通買左份美國萬通醫療
每月$1125 首十五年唔會升跌
15年可斷
總數$1,000,000 保額
15年內冇用哂係第十五年可以拎返100% 保費
如果有咩冬瓜豆腐要claim
就直接出cash

其實係咪算貴同埋保額唔高?
留名
留名
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞