保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
我幾年前買左份AIA的儲蓄加醫療

但下年我會移民美國

睇左保單的terms,無話轉國籍要cut單

但agent就話一定要

請教下係唔係一定要cut?

唔cut都保唔到?

應該唔需要,agent的理由是什麼?

同埋要知個plan名係咩先

agent話只係保香港人,有其他國籍就要cut

Aia

人壽:愛無憂長享計劃

送左個「健康之寶」住院及手術賠償

聞所未聞咁樣會唔受保,
特登幫你call埋去AIA個邊去問,
入面有個「不受限制」嘅terms
即使你轉左做美國國籍,合約內容都係會受保
只係部份新單係美國公民唔可以投保,但之前買落嘅單不在此限

唔明點解佢會叫你cut單,如果唔受保,
佢都冇必要叫你簽名黎取消
有可能你個agent想水你買另一張單,
如果你真係仲有疑問的話,都可以踩上cs問
或者email我同你搞(darkmoneyhk@gmail.com)

有時候agent講嘅說話唔應該信哂,
有疑問自己問cs或者睇返terms係最保障到自己
巴打 , 27 歲 , 有食煙 , 無任何嚴重疾病 想買純醫療保 , 有無邊間公司plan 推薦?

睇下巴打介唔介意住大房
如果唔介意我會建議bupa,
因為大房plan黎講各樣cover都比起其他公司好
Full Cover、保證續保、Pool rating等等
如果你同屋企人一齊買,可以買bupa together同你家人share保額
姐係一齊買的話,本身一個人25萬cover
當你家人touch wood有事,佢地都可以用埋你個保障額,姐係50萬黎醫病
不過買之前要了解下你有冇existing嘅公司plan,
如果有要睇下會唔會over insured
留名
我幾年前買左份AIA的儲蓄加醫療

但下年我會移民美國

睇左保單的terms,無話轉國籍要cut單

但agent就話一定要

請教下係唔係一定要cut?

唔cut都保唔到?

應該唔需要,agent的理由是什麼?

同埋要知個plan名係咩先

agent話只係保香港人,有其他國籍就要cut

Aia

人壽:愛無憂長享計劃

送左個「健康之寶」住院及手術賠償

聞所未聞咁樣會唔受保,
特登幫你call埋去AIA個邊去問,
入面有個「不受限制」嘅terms
即使你轉左做美國國籍,合約內容都係會受保
只係部份新單係美國公民唔可以投保,但之前買落嘅單不在此限

唔明點解佢會叫你cut單,如果唔受保,
佢都冇必要叫你簽名黎取消
有可能你個agent想水你買另一張單,
如果你真係仲有疑問的話,都可以踩上cs問
或者email我同你搞(darkmoneyhk@gmail.com)

有時候agent講嘅說話唔應該信哂,
有疑問自己問cs或者睇返terms係最保障到自己

唔該晒你
我都email左我個case比你

好擔心日後去美國的醫療費
好多字唔想睇
簡單d講醫療保險bupa最好?
巴打點睇axa firstcare?
我老豆幫我地全家買左好多年了 但一蚊都無claim過
連老母要入院做手術個d都係揀翻公家
因為老豆話驚claim完下年就加保費喎
想問下係咪真係claim完就會即加保費 (無論claim 幾舊定幾萬)
如果好廢既 我一蚊都無claim過就cut左佢會否很on9
同埋本身自己都岀現d毛病 如果我私底下睇醫生自己claim 唔搵我老豆得唔得架?
雖然唔知你係咪打手
不過起碼叫有d分析睇吓
仲有冇多d?
巴打點睇axa firstcare?
我老豆幫我地全家買左好多年了 但一蚊都無claim過
連老母要入院做手術個d都係揀翻公家
因為老豆話驚claim完下年就加保費喎
想問下係咪真係claim完就會即加保費 (無論claim 幾舊定幾萬)
如果好廢既 我一蚊都無claim過就cut左佢會否很on9
同埋本身自己都岀現d毛病 如果我私底下睇醫生自己claim 唔搵我老豆得唔得架?

如果只係睇公立醫院咁做乜仲買medical
你屋企人驚會加保費係因為啲舊式plan係individual rating, 你claim過佢就加爆你
而你medical history花左,
基本上搵到啲plan唔係加你loading就係有exclusion
某程度上逼你繼續用返原plan
就算你睇公立醫院,唔claim佢份單
個medical history已經係差左
你老豆個諗法應該係有大病先用醫保黎cover,其實咁做都唔係錯

行Individual rating嘅plan見你claim得多就會相應加返你一個% claim越多就相應加越多
而加價會係下個年度反映 到續保時佢會睇你會唔會accept佢個offer

如果你屋企人之前喺公立個病唔算太嚴重
我會建議你轉返pool rating嘅plan
起碼唔會因為加loading失去左你嘅預算
只係宜家買都有可能有exclusion
但個價錢係會跟死佢每年出個保費表

買medical 最緊要都係有病嘅時間用得著姐,
如果放喺度又要擔心claim唔claim得
其實都算搵自己笨
好多字唔想睇

大房plan黎計bupa最好
其他level BUPA唔算特別優勝
如果一般打工仔但求平平地保得哂
咪買bupa比較好
好多字唔想睇

咪買bupa比較好

單人房同大房plan係唔係差好遠價錢?
留名
好多字唔想睇

咪買bupa比較好

係好遠
好多字唔想睇

咪買bupa比較好

一般黎講,想住單人房係私家房plan,有一部份單人房係半私家房plan(但係就唔多)

如果半私家plan,普遍貴過一般大房plan1倍左右
姐係大房plan每月供緊300蚊左右,半私家就月供500蚊左右

如果係私家plan,個價格可以係貴過大房plan好幾倍
同樣例子,私家可能要供1000蚊左右,但會有墊底費
視乎你想唔想比太貴premium,墊底越平,收費越貴
而墊底費代表左一部份醫療開支要由自己負責返

可以講嘅係,唔係特別有錢或者有能力
唔好下下諗住住養和,因為事實上high end plan個價錢去到大年紀少少會更誇張
有公司plan做deductible的情況下買high end medical都不失為一個選擇,因為個賠償額可以去到每年二三千萬,
連topup plan都唔駛買
亦都會係住院現金同埋指定醫療裝置
只係會計下個plan你係唔係老左都會afford到

買個base plan, 另加個high end plan高墊底有冇得諗?

如果我個high end plan係半私家,$40k墊底
個basic plan大房,最多claim到80k

如果我最後去左半私家會點計?

另外因爲我睇緊bupa個悅康健plan
不過呢兩日見到佢個sob update左
咁如果當我今日買左,佢出年個sob又改
咁我個sob係跟最新定係我買果時果份

basic plan轉其他房個cover通常會跟返非網絡個cover
舉例而言,
假設你係bupa together轉左半私家或者私家房個R&B會claim $940 Per day,住院雜費19,100,如此類推
不過如果係topup plan轉左房通常會打折

通常每年12月都會Renew 新嘅Schedule of Benefit
你續保時保費都係跟新嘅Premium table,個cover都會係跟新嘅sob

如果你打算用同一個價錢
用basic plan搭一個最高墊底嘅high end plan
我會認為揀另一間嘅私家plan加上去仲好,
因為個價錢其實同bupa個半私家plan比
後生時每年會貴幾百蚊 但老左每年會平幾千
而且每年保障上限差好多倍(例如300萬vs2380萬)
bupa semi-private癌症治療個limit得60萬,其他plan多數full cover
而且bupa healthplus本身冇住院現金包,我講個plan每日有$2,000 hospital cash
如果想知多d,我會再detail少少講
門診保障值唔值得買?
門診保障值唔值得買?

2百幾一個月唔抵屌
門診保障值唔值得買?

門診保障唔包pre existing
一般黎講,包你睇普通科、專科、中醫門診、X光診斷、物理治療同門診手術
不過terms內容多數有個限額 譬如話專科、中醫門診、X光診斷要經轉介先claims得

而留意另外一點係,係insurance角度,dental係會獨立出黎
姐係門診保障包唔到牙科

至於值唔值得,我覺得除非你真係病得好密,
唔係嘅話正常人不如自己俾錢睇病唔買out patient仲好
想問下有買醫保係咪唔洗買危疾?
留名

危疾個作用係包你病緊期間嘅必要開支
係用緊應付工作唔到嗰陣嘅現金流
如果你唔駛養家供樓等等而你又有足夠儲蓄 都未必要買危疾
如果你有醫保,你患左危疾都可以應付到一定嘅醫療開支,只係有危疾嗰段期間可以多啲錢用
假設你真係想買,我會認為買Term Ci買到你退休附近就夠。
廿幾歲買平衡保費嘅Term Ci,50萬保額,去到80歲前大概係三千幾左右一年
你中到指定病又去到佢指定個程度,就直接賠返50萬俾你

如果覺得槓桿唔吸引或者驚佢根本賠唔到,都可以唔買

同埋basic plan包唔包做體檢果d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞