保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
Hello樓主我email左你 得閒既話覆一覆我唔該哂
樓主好靚仔

利申)見過
Hello樓主我email左你 得閒既話覆一覆我唔該哂

會喺呢兩日內回覆哂 thanks
樓主好靚仔

利申)見過

留名
樓主,FB pm 左你,麻煩你有時間覆一覆
我呢家煩緊自己和bb保險:

我:本身有儲蓄危疾(供20年, $1m保額) + group medical + medical top up + term 人壽 (用黎cover按揭) + 意外。最近考慮買唔買一份basic大房medical,,因為group medical只限network doctor (自己曾經入院,經驗話我知network doctor係好煩)。

bb:有group medical,但因為只限network doctor,我考慮買basic 半私家medical比bb,但保記agent話個medical係附加野,一定要連住買儲蓄危疾/儲蓄人壽等。其實單獨買basic medical得唔得?另外,我都有考慮買危疾比bb,之前比較過AIA多重包 vs 保記危疾加護保,各有優點缺點。其實bb需要危疾?如需要,邊間ok?

各位aa,唔洗pm sell我保險。我有自己agent。

Prudential入面 醫療加倍保 / 「摯為您」優悅醫療保險計劃 都係可以單買嘅MEDICAL
你Group Medical non-network嘅Cover係NIL定係In-patient部份得好少?
如果以往入院係大病的話,新買嘅WARD PLAN應該會有EXCLUSION
一般BASIC PLAN唔用NETWORK DOCTOR都係做唔到FULL COVER,
可能要加埋SMM先包得足少少

至於BB個部份,係唔需要買危疾
以保障角度,仲未計危疾要中到指定疾病同埋指定程度
危疾只係賠一次又或者要經等候期
但醫療係每年更新保障額,真係有咩事嘅時候可以真正發揮作用
其實寧願你買個好啲嘅MEDICAL,
可以有好啲嘅環境同埋較好嘅醫療技術SUPPORT俾BB
有咩事嘅時候都可以包得足

我個份group medical non-network doctor 係唔可以claim,所以我先想係出面買medical。好彩我份medical top up經公司買,包過去入院病歷,而且唔貴,所以我一定keep住。乜野係SMM?係唔係basic medical plan claim爆額外再cover80%?如果係,我不嬲都諗住買。

至於bb個份,我決定買medical算數,最多買埋公司份top up

你個解釋係啱
SMM通常係買basic plan時俾你選擇加埋,一般係cover你claim爆左嘅醫療費用嘅50-80%,保額上限由五萬至十幾萬不等
topup個賠法類似,只係多左個墊底費,
賠90-100%
價錢同買SMM接近,但保額會有多100萬左右
因此如果basic plan個limit夠高,可以只買basic + topup, 做到出黎個效果會比較好
若果各項目賠償上限較低,都要用basic + smm + topup黎cover
你自己買公司個topup嘅deductible係幾多呢?

bb個份可以睇axa或者cigna,我認為保障內容或價錢上都幾有優勢

我自己公司top-up:
保額:$200,000
癌症和腎透析額外保額:$300,000
賠償率:80%
墊底:$20,000
保費:$3k一年

呢份top-up夠?

信諾有個topup唔駛咁貴,但你幾歲
但信諾好似無包癌症和腎透析額外保額
你可上個網睇睇先
多謝巴打詳細解答

我自己公司top-up:
保額:$200,000
癌症和腎透析額外保額:$300,000
賠償率:80%
墊底:$20,000
保費:$3k一年

呢份top-up夠?

信諾有個topup唔駛咁貴,但你幾歲
但信諾好似無包癌症和腎透析額外保額
你可上個網睇睇先[/quote]

TOPUP三千蚊算貴

Cigna HealthFirst TopUp Medical Plan
Coverage | 1,000,000
Reimbursement | 90%
Deductible | 50k / 100k
*Non-smoker (30) | $878 / $499

入面包癌症治療及透析,即電療、化療(標靶藥)、洗腎都包
醫生見我有保險收貴d
填保險表醫生又收我錢結果買唔買無分別
manulife同aia 個ceo plan邊隻好啲?
樓主點睇保誠個加賠保?
一年最多claim 1200萬
終生最多claim 3000萬

呢個plan有無伏
樓主你好
我獨仔約30歲,無子女,父母健在
雖然父母都無乜大病痛
但都想買份保險比佢地
不過佢地都差唔多70歲
係唔係無公司會保老人?
我見到既個人plan都係要求65歲or below
謝謝樓主
樓主點睇保誠個加賠保?
一年最多claim 1200萬
終生最多claim 3000萬

呢個plan有無伏

醫療裝置賠太少
樓主你好
雖然父母都無乜大病痛
但都想買份保險比佢地
不過佢地都差唔多70歲
係唔係無公司會保老人?
謝謝樓主

over 65歲 可以買到嘅basic plan唔多
可以考慮cigna basic+ topup或者純topup

我個仔出世想幫佢買份保險
個agent話有份供18年保到100歲既plan,呢份好唔好?
我主要係想佢有病/意外時cover到佢既醫療開支

個agent話有份供18年保到100歲既plan,呢份好唔好?

小朋友唔洗買危疾,買份好少少嘅醫療俾佢就夠
危疾保險成本比醫療貴,而且你呢份儲蓄槓桿好低

係咪無儲蓄成份既比較好?

如果你想儲筆錢俾小朋友,
有其他更好嘅增值工具
危疾係用黎保障病左期間嘅cash flow
小朋友又唔需要賺錢,點解要買危疾呢?
其實你買份醫療再用其他plan去儲會好過你就咁買個儲蓄危疾
因為你計埋預期紅利派得足,都要成二十年先breakeven
保守計你搵到4%return,其實十幾年已經double左你筆錢

如果你想儲筆錢俾小朋友,
有其他更好嘅增值工具
危疾係用黎保障病左期間嘅cash flow
小朋友又唔需要賺錢,點解要買危疾呢?
其實你買份醫療再用其他plan去儲會好過你就咁買個儲蓄危疾
因為你計埋預期紅利派得足,都要成二十年先breakeven
保守計你搵到4%return,其實十幾年已經double左你筆錢

唔該哂
樓主你好
雖然父母都無乜大病痛
但都想買份保險比佢地
不過佢地都差唔多70歲
係唔係無公司會保老人?
謝謝樓主

可以考慮cigna basic+ topup或者純topup

唔該哂靚仔樓主先
另想問2個問題
1. 本身想跟樓主意見買bu記together. 但又見佢有個公務員plan比多一千年費有semi-private住,2者點簡?
2. 我未買過insurance唔知依行點收費。
係唔係即係每月比insurance fee+broker premium?
但broker premium 假設每月收$100
份insurance成世架喎
條數咪好come計
謝謝解惑
樓主你好
雖然父母都無乜大病痛
但都想買份保險比佢地
不過佢地都差唔多70歲
係唔係無公司會保老人?
謝謝樓主

唔該哂靚仔樓主先
另想問2個問題
1. 本身想跟樓主意見買bu記together. 但又見佢有個公務員plan比多一千年費有semi-private住,2者點簡?
2. 我未買過insurance唔知依行點收費。
係唔係即係每月比insurance fee+broker premium?
但broker premium 假設每月收$100
份insurance成世架喎
條數咪好come計
謝謝解惑

1. 佢個公務員plan係平,但係啲benefit limit好差
你可以睇佢手術費嘅cover,幾萬蚊嘅病一定會claim爆
就算你加埋smm,個保障額唔算高
不如直接揀返佢有full cover嘅plan會好d
2. broker唔會額外收你錢,佣金已經係你平時交嘅保費入面
而且醫保一般只係有3年佣,之後就冇錢收
不過對客人黎講,through agent買同through broker買
個價都係一樣唔會額外收多
巴打我2年前買左宏利個隻樂活無憂危疾保(供25年,附加有埋(“萬無一失”意外保)同埋(守護一生醫療保)),一年要成萬一蚊保費,問番啲朋友佢地啲保費平好多,想問下我係咪俾人昆左

利申:23歲,諗緊cut唔cut好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞