保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
我情況係試過肺結核同爆肺 啊爸肺癌走既 有無咩plan可以保埋我個肺?
同埋我係公務員 見bupa 公務員plan包已存在疾病 但保額有d細 萬一中肺癌應該唔夠醫

在職 CS 標靶藥有得claim (好似係)....希望將來爭取到退休後包埋medical

市場上己知o既病, 9 成9 唔受保架啦, 最多係幾年後再核下, 睇下保唔保姐
(好似係), 保你loading 都唔方平啦

我都係跟樓主巴打 bupa cs plan + cigna top up

但我仲未買, 唔知cigna 洗唔洗核保
等緊佢地call 我
留名
hi 巴打
如果做公務員,有咩建議?
我見有專門for 公務員嘅plan, 平好多
有咩古怪地方要注意?
如果有咩事Bupa full cover ,
係咪一定要揀名單內醫生?如果名單外醫生就無full cover?
Lm
係咪一定要揀名單內醫生?如果名單外醫生就無full cover?

留名學野

係呀,全數賠償要用佢哋網絡醫生架。

有冇邊種推介係唔洗用網絡醫生都有full cover plan?
Lm

有冇邊種推介係唔洗用網絡醫生都有full cover plan?

如果係limit 分手術種類果種,好多間都有,例如保誠終身醫療保
Aia印象中就又係分網絡唔網絡去計
而mid end以上果啲就好似通常都唔分喇
樓主,想問下如果最近整親有關節炎,睇完專科食完消炎好返,係咪要等2年內無睇醫生或接受任何治療先會保?除左axa 個貴plan, 有無邊間可以加loading保返?

我之前買保誠就成part exclude左,甚至乎個terms話只要因爲該部位住院,就唔包,咁係咪再發生意外都真係唔計 不過份意外保就無落呢個exclusion, 但醫療果個額得兩萬好似唔多夠,所以我應該點做好?

公司住院保有包已存在病況,但無smm,
想問下FXD 「揀X保」有無伏?

本身係癌症醫保,當>3/9年後(轉工/退休),可以轉返做住院醫保,
全數保障(不同plan不同上限),好似幾好
hi 巴打
有咩古怪地方要注意?

同問
樓主我想問保x個醫療mlp 如果我有個大陸親戚佢個女係英國讀書仲有幾年讀。 佢係咪應該最少買私家病房級數?因為英國醫療費用應該高過我哋香港同大陸唔少。
同埋理陪方面各樣野係咪同香港差唔多?
巴打有冇電話聯絡下 想幫屋企人買份醫療
巴打, 如果想買一份醫保, 有冇邊間好
信諾既醫保係唔係覆蓋得比較全面?

視乎你嘅需要,Cigna性價比係高
如果你concern保障得全面,就未必係最好

唔該巴打, 其實我預有咩大病要入院做手術可以cover到就夠, 最好就由檢查, 診斷到做手術都cover啲cost

Cigna可以fulfill到
我情況係試過肺結核同爆肺 啊爸肺癌走既 有無咩plan可以保埋我個肺?
同埋我係公務員 見bupa 公務員plan包已存在疾病 但保額有d細 萬一中肺癌應該唔夠醫

公務員plan好平,又可以包已存在疾病
但佢個唔同項目嘅保額都幾低下
Cigna Topup你未必買到...
可能要買bupa healthplus或者axa global elite先可以cover到

在職 CS 標靶藥有得claim (好似係)....希望將來爭取到退休後包埋medical

市場上己知o既病, 9 成9 唔受保架啦, 最多係幾年後再核下, 睇下保唔保姐
(好似係), 保你loading 都唔方平啦

我都係跟樓主巴打 bupa cs plan + cigna top up

但我仲未買, 唔知cigna 洗唔洗核保
等緊佢地call 我

市場上唔需要核保嘅plan,暫時得group medical同AXA
hi 巴打
有咩古怪地方要注意?

如果你單買公務員plan,個cover係唔夠嫁
但如果你已經買左,可以加topup或者最高墊底費嘅Mid-end/High-end

Bupa要做到full cover嘅條件係要做預先批核 (pre-authorization)
一般入院前會先有普通科或者專科嘅轉介
到時搵返bupa講返自己有咩症狀就可以有full cover同免找數出院

暫時大房plan得bupa做到full cover
但如果想用返自己嘅醫生,只有mid-end/high-end plan先做到
樓主,想問下如果最近整親有關節炎,睇完專科食完消炎好返,係咪要等2年內無睇醫生或接受任何治療先會保?除左axa 個貴plan, 有無邊間可以加loading保返?

我之前買保誠就成part exclude左,甚至乎個terms話只要因爲該部位住院,就唔包,咁係咪再發生意外都真係唔計 不過份意外保就無落呢個exclusion, 但醫療果個額得兩萬好似唔多夠,所以我應該點做好?

公司住院保有包已存在病況,但無smm,

AXA standard都可以包到pre-existing,但有一定條件要fulfill
(買單前5年冇復發/買單2年內冇再接受任何檢查or藥物治療)
AIA CEO E可以加loading包pre-existing
或者揀返bupa healthplus,不過bupa呢個semi-private plan性價比較低
意外醫療保額好少,而且要發生意外先包
你舊患再去醫係唔包嫁

公務員plan好平,又可以包已存在疾病
但佢個唔同項目嘅保額都幾低下
Cigna Topup你未必買到...
可能要買bupa healthplus或者axa global elite先可以cover到

如果cigna topup exclude 肺嗰part可否受保?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞