保險陷阱 - 醫療篇

1001 回覆
278 Like 24 Dislike
Ceo plan 有無話邊間最好
三千萬實報實銷
Aia ? Axa ? Others ?

同可唔可以買斷?

medical係逐年renew
你想買斷都可以,但就係用「醫療融資」個方法
分開買,再用coupon派出黎個息比保費
你接受到每月俾萬幾蚊,12年供斷都可以做到所謂嘅效果
但就要睇你覺得值唔值得
留名
樓主,

我想問保險係咪可以隨時cut得?

我每月用緊信用卡自動扣數, 有咩要注意?

理論上可以隨時cut,
不過cut之前睇下你拎得返幾多同埋仲有幾多要供,
如果停供有同樣cover又比起原計劃平先再去衡量係唔係要cut手上份單

同埋cut自動轉賬或者surrender要留意,你要預時間去cut返,
因為保險公司處理呢類要求都有唔同嘅turn around time
保守d估計,你預返遞左form 2個星期後叫做正式cut到回返錢俾你

我果份係醫療保險,係咪可以隨時cut?
用緊信用卡每月扣數
留名
我想問下aia個特級健康之寶係唔係pool rating?
留名
留個名先
留名
三千萬實報實銷

同可唔可以買斷?

但就要睇你覺得值唔值得

所謂供斷,或者agent 口中既醫療融資係常見agent 洗腦話語
我見超過20個agents,無一個敢/識用數字同我計清楚條數
大多數只會叫你盡儲/開大d saving 單就供得斷
只有逐條計出黎先知背後既assumptions

用coupon plan 個回報遠遠追唔到醫療通脹

我試過用AXA最basic 既醫療plan,連附加醫療保額都無包,唔食煙
假設你65歲打後先開始用saving 頂醫療保費到80歲,
假設你醫療通脹每年5%
果15年你要預有300萬去交保費

儲錢果邊,我當你25歲開始儲錢,用最穩陣有保證回報既年金單儲20年,擺到65歲先拎出黎交保費

用年金單,當你4.5%每年平均回報,你每月6000,儲20年,擺20年先有3百萬

當你自己儲,拉40年儲錢,每月3000儲40年,每年要有3.3%回報先有3百萬保費

用最basic 醫療plan 去計要做到供斷既效果除左儲唔少錢,亦要有超長耐性。結論係,健康係財富,與其左諗右諗點樣交保費,不如最根本地保持健康。
留名
三千萬實報實銷

同可唔可以買斷?

但就要睇你覺得值唔值得

我諗問問題的人意思唔係咁,
因為醫療plan係無得買斷,
一定係逐年逐年買,

至於你講果個方法,我知係咩黎,根本係搭份Saving plan之類的野,

咁同我買層樓收租,再用租金收入支付醫療保險保費有乜分別?

如果係咁,根本係做緊一個投資項目,

所以話Agent、Broker始終都係果種格,

永遠唔會好客觀咁講到野,

唔識真係俾你嚇死…
月入有三萬,一份ceo plan搞掂,唔洗煩果d有限數額的醫plan。

如果想幫爸爸媽媽買,

都係一份ceo搞掂,唔好再買咩危疾,因為佢地的年齡買危疾係搵笨,保費貴,保障少。

aia ceo其實唔貴,中產野黎,未到最高端。

有兄弟姊妹,如果你地搵錢得萬幾蚊,不如一齊幫爸爸媽媽俾,

但其實係幫左你地自己,萬一唔好彩,起碼保險公司幫你地俾錢,唔洗你地攬條醫療數上身,一家人唔洗成日為錢而嘈。
記住,有緣人睇到,而又明,就記住。

剩係買醫療plan就夠,唔好俾人氹加份Saving plan,又話乜柒可以幫你斷供,唔好信。

剩係買醫療plan就夠,唔好俾人氹加份Saving plan,又話乜柒可以幫你斷供,唔好信。

原理,聽得明就算。

唔明就記住上面所講。

醫療保費你當係你退休後, 其中一個支出,

如果以現在保費計算, 70歲, 用2萬5千做墊底費,

一年要俾26,720, 除12, 即係2226一個月,
咁加加埋埋其他, 當7000蚊一個月,

只要你有投資項目cover到當中的洗費,

即一般人所講,
被動收入>主動收入,
就ok,

cover到終老,
就要有永遠都產生到收入的投資項目,

係要靠投資項目支付退休洗費(包括醫療開支)

所以唔好俾保險佬fake左,

你的投資計劃要從整體退休支出去思考,而唔係單單為左應付醫療保費單一項目而思考你的投資計劃。

因為agent, broker sell份ceo都唔係收好多佣,一定係你份saving plan,佢地先係最大收益來源,賺佣。

全行都係咁Sell,一定係醫療plan搭份saving plan,你地唔洗理佢,剩係買醫療plan就ok
真心,除非好有錢,唔係唔好有供斷醫療e個念頭

aia ceo最高自付額亞洲版
2x歲 非吸煙

有agent sell過我10 年"供斷"
每年8 萬保費

80 萬保費, 頭十年9成既保費係lock左係份儲蓄保險度

如果你地覺得ok. 我相信大把agent幫你入單

如果你身體有問題, agent大多唔會諗點樣幫你同underwriting fight

而係水你買住個saving product做儲備
Lm
真心,除非好有錢,唔係唔好有供斷醫療e個念頭

aia ceo最高自付額亞洲版
2x歲 非吸煙

有agent sell過我10 年"供斷"
每年8 萬保費

80 萬保費, 頭十年9成既保費係lock左係份儲蓄保險度

如果你地覺得ok. 我相信大把agent幫你入單

如果你身體有問題, agent大多唔會諗點樣幫你同underwriting fight

而係水你買住個saving product做儲備

大把醫生律師唔識投資被人水到架
佢地係搵得多錢,剩得都多,但佢地花哂精力時間係自己事業,未必識投資,就會俾依d財務策劃師水
留名
做緊政苦工 得d最基本既公家醫院福利
見到有幾間公司有專做cs plan
個d巴打點睇 定係做返出面個d仲好?
諗左買醫療好耐 唔識揀 30下 唔煙唔酒

推多次
留名
如果我係要sell【醫療融資】的話,我唔會係前文度講係陷阱,亦唔會用呢種tone去問大家覺得值唔值
曾經有客睇完我個post之後問我實質要幾多錢左右先可以用一個plan去確保供斷一個high end medical,

我就嘗試用一個high guarantee嘅coupon去計5%保費通脹下究竟要幾多budget
因為你喺市面上唔會搵到個plan可以保證每年都俾到5% annual return你,
要做到【供斷】,你只能夠喺一開始就投入較大金額嘅資金去用利息支付保費
如果你用investment,亦冇人可以保證任何時間嘅value都係positive

點解冇人答到實質要幾錢先可以供得斷?
係因為冇人可以100%肯定未來通脹係幾多
如果要去計算的話,都只能夠先假設一個below某個通脹率,需要幾多資金先做到呢種效果

可以咁去買嘅人,多數都係有比較充裕嘅資金,
唔想煩,咪搵人計數去確保佢地唔需要幾十年後都要擔心醫療費用唔夠
如果大家都係普通打工仔,根本唔適合咁樣買
做緊政苦工 得d最基本既公家醫院福利
見到有幾間公司有專做cs plan
個d巴打點睇 定係做返出面個d仲好?
諗左買醫療好耐 唔識揀 30下 唔煙唔酒

推多次

有冇相關cs plan嘅名?
我果份係醫療保險,係咪可以隨時cut?
用緊信用卡每月扣數

可以,有surrender form搵人幫你submit或者直接上cs都可以cut
我想問下aia個特級健康之寶係唔係pool rating?

係,其實多數係比較舊式嘅產品或者比較細嘅保險公司先仲用緊personal rating
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞