(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區59

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
如果你mobility容許你落得深而你又追求肌肥大咁一定係full range好啲
玩健力/追求重量就hip crease below knee就夠啦
追運動表現嘅話直頭quarter squat都得 不過預左要比人笑
講到尾都係睇目標黎練
做Squat 5×5 唔用腰帶嘅話最後兩三Set個Lower back會攰
用左嘅話就完全冇事 feel到做落輕鬆好多

想問下咁係正常/我Lower back太弱/錯左姿勢?
係咪都係用腹式呼吸先?
可唔可以講多少少? 我玩緊lpprlpp
想轉一轉
諗緊胸背膊腳 4日一休
一次大重量 一次輕啲咁玩 但唔知啲動作點揀好

胸加2頭
背加3頭
膊加腹

咁樣?
Yes
胸加3頭
背加2頭
膊加腹

最基本就係咁囉
唔知你係咪真係識呼吸,如果係識,咁就係姿勢問題囉
搵人汁吧
瘦底 170cm 140磅
唔食奶粉同supplement 淨係每日食多d蛋白質
係咪點練都唔會大隻

一星期操三日 主要練手胸背 Keep左四個月
有d人話我肥左橫左 但話睇唔出我有做gym
練唔出d線條
我而家喺skinny fat哩個位
之前我比較肥 然後用左間歇性斷食+低carbs (唔食澱粉質同糖) 三個星期減左7kg 同時肌肉都流失左好多
之後我一個星期正常普通人食嘢冇理過diet, 力量同肌肉都增加返同比之前強左
而家望落去仲有肚腩同少少肥仔波 再加上皮膚望落去都好鬆 想知我應該繼續去cut 定係食返多啲focus落strength training (舉重啲 lower reps)

利申 我一個星期4 5日做gym, 蛋白質一日食大概140-180grams
練dl冇帶拉力帶
應否試下同p記教練借。。。
咁撚烏糟 佢肯 我都唔濟
唯有聽日補返
hook grip
隻食指屈唔到入去,hook grip完仲細力左(有傷)
正反
好感動 終於可以OHP 1餅 1下
揾我?
ohp 做到1餅一下既喜悅比突破以往既pr都高
呢個真
咁多動作我始終都係最鍾意ohp
不過唔知幾耐先可以用一餅做working set
繼續努力
有冇師兄係prefer上夠磅先會修身?呢個過程真係好漫長
仲差啲
用梗50kg做working set
kof話一個肌群一星期20組對新手嚟講洗唔洗注意想起個好嘅根基
我覺得細肌群差唔多
大肌群20組完全唔夠
細嘅指23頭嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞