(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區59

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
Body fat rate
冇去量過

但手臂同大脾都感受到仲有好多肥肉
想問下有咩exercise 可以改善a字駁嘅問題?

唔該

我自己就參考呢張圖,平時好難搵到體脂磅
不過唔係好準,我睇好多日本妹減肥ig睇落似25%但測體脂show到接近30%
未做到都買左
藍色好靚
藍底白字
我目測似20~25之間
會唔會係日本妹體脂去咗
女仔量體脂好唔準
台妹先係
Why ?
師兄知道乳房主要由咩組成嗎
殖膠?
我以為係水袋
新手無知一問,點增加肌肉量?
新手點知自己有無做岩肌肉,做岩動作?
Ok you win
飲過烏龍茶味, 算係非常好飲, 完全唔似奶
不過$20一包有D 貴
點增加肌肉量 <- 食訓操
做岩肌肉,做岩動作 <- 自學只有睇書睇片, 如果有人教就最好
Pioneer 一定好過team joined

利申:用緊

我下年先課SBD
唔係講笑Bench 真係好難有好大進步

我U74kg 目前71kg bf 14-15% 175cm
畀意見之前 我想知你train咗幾耐?
好啦咁首先分析咗你嘅安排先
A: Total sets : 17-20左右
B: Total sets: 17-20 左右

如果一個禮拜操四次 68-80sets week total

睇數字上對一個新手來講都算係咁但係~
我就嫌你做膊頭做得少~ 建議你喺原本嘅A routine 加一個 3-4 sets 8-12 reps 嘅DB Shoulder Press (Standing > Seated)

然後你話你辛苦跟住我一睇⋯⋯ Rest 1min ...
如果你覺得真係太辛苦你可以嘗試休息長少少( 當然如果時間唔容許就算) 其實休息嘅時間徘徊喺1-3mins 都可以當然你可能會問咁點解有啲人會提倡休息1分鐘就繼續做?

答案:係佢哋想要最大化Time Under Tension (不過如果對於新手我建議淨係細肌肉咁樣訓練就好啦!Like Biceps)

至於做腳方面,我明白新手如果冇教練係自學嘅話其實,真係會比較少接觸學Squat/ Deadlift (因為驚受傷)。我絕對理解,但係如果你唔介意的話可以拍片拎上嚟呢度畀我哋睇,我哋會盡力畀意見你。

咁新手起步我可以建議你試吓接觸:
Bw Squat or Lunges/ Globlet squat/ RDL ...

最後如果我有咩答少咗請你再話畀我知。

*本人只係一個健力小薯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞