(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區59

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
首先,人地係咪地鋪,gym room樓下有冇其他店鋪

點解你唔join cross fit 場貴係貴得有道理

個場唔做得完整only lifting,你咪拆開玩住先
我想問玩overhead press個陣,應唔應該Depress個肩甲骨?係咩盡量唔會用到trap?
Body fat 早兩個月度係31.5%
而家應該低少少
Skeletal muscle mass就正常range
開始咗未有半年
早幾個月都有操過,但唔密,而且無乜規律無program無乜控制飲食
係依排先開始認真健身,密密操
唔應該
唔單止唔應該 你重要有upward rotation
如果唔係你會骨撞骨夾爆個肩
最好係企喺度做
個背貼住張bench做壓住scapula唔好嘅
ohp係scapula movement

Knowledge from athleanx
7x kg都31.5%body fat?
師兄你身高幾多
啱啱好過米7少少
同埋以前ug太放肆
一星期兩三包薯片加經常鋸扒同薯條
大家加油 我都唔好得你好多
啲脂肪去晒個肚度
我都係core多脂肪
我矮過你我都7X KG 都冇31.5%
不過唔緊要啦體脂率都係拎黎做參考姐,只要一直用返同一個測量方法去睇改變既走勢就得
睇黎應該岩岩做完inbody冇耐唔洗太執著啲數字
如果一星期做到六日推拉腳推拉腳都幾方便控制訓練量
你PT個計劃每星期既胸,背訓練日得一日
如果以一星期16組胸20組背計分開兩日做個質素會好過一日做哂好多
多左一日專做賻同多左一日專做手臂後賻同腹肌同帶氧,我喜愛專注係大肌群上既 胸背腳
我個人喜好推拉腳好多,因為三大訓練頻率高,對力量成長幫助大啲
不過我目標同你唔同,你係增肌減脂,我係增力減脂
飲食控制少少已經減重減得好快,如果你真係3X% BODYFAT
我依家有時一日食三餐炸野以一星期黎計都唔會上磅,但平時食清啲係真
可以既話自己備餐啦
人體設計本來就用肚同大脾黎做後備庫
瘦淨肚腩同大脾呢啲唔出奇
但唔好諗住練多啲腹肌可以令條腰冇咁多脂肪,唔WORK的
你PT應該都有講過
佢都有話唔洗操得多,但我係好少操core
因為懶
而家一日有兩餐自己煮,好控制啲
我個人都認同推拉腳多啲,因為可以操兩次
感覺力量係有明顯進步
不過都明白佢係想針對我某啲弱點而咁set split,但係每part一星期一次,我覺得唔夠effective efficient
深蹲硬拉肩推練到極多core
我從來唔練腹,淨做呢啲同單farmer walk
core大力左好多
用腹輪試
以前接親吻大地
依家可以做三下再親吻大地
得罪講句
新手係冇弱點

外形上當你有啲部位特別細先叫弱點
力量上係你舉到某個停滯位上唔到叫弱點

有返一定成績先會知咩為真正既弱點
但都要獨立練下既,我覺得
肌肉主動用得多會好啲
獨立練同主唔主動用冇一定關係,硬舉核心唔主動出力做得重會好易傷
腹肌係功能上屬於傾向維持長度對抗改變
你可以搜尋一下相鄰關節假說(JOINT-BY-JOINT APPROACH)
Btw有啲動作係好高成癮性,我覺得
深蹲同Barbell row,我自己就一定每次操都做
有啲教練傾向鐘意某種動作
佢都會影響到你
我以前唔鐘意深蹲,直至我跟左一個超愛深蹲既教練
leg day永遠最認真
地舖嚟呀…我join個陣問過個staff話可以我先join
年尾完約就轉會了
CF gym大家有無介紹?
我早排做clean 唔比就咁係shoulder 放,做做下就傷咗lower back 了
我淨係clean會係rack出面做 set ohp咁上下高度 做到放係rack 拆餅再放落地
今日又要做small 3 去 rehab 了,今日上唔到1000lbs啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞